🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Левон Хампарцумян: Има благоразумие на пазара след кризата, която беше доста скоро

Главният изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк пред "Капитал"

"Чистенето на портфейлите от лоши кредити е положително за показателите на банките; решават се проблеми в икономиката, които допълнително биха пречели на растежа; подготовка е за по-лоши години," казва Левон Хампарцумян
"Чистенето на портфейлите от лоши кредити е положително за показателите на банките; решават се проблеми в икономиката, които допълнително биха пречели на растежа; подготовка е за по-лоши години," казва Левон Хампарцумян
"Чистенето на портфейлите от лоши кредити е положително за показателите на банките; решават се проблеми в икономиката, които допълнително биха пречели на растежа; подготовка е за по-лоши години," казва Левон Хампарцумян    ©  Цветелина Белутова
"Чистенето на портфейлите от лоши кредити е положително за показателите на банките; решават се проблеми в икономиката, които допълнително биха пречели на растежа; подготовка е за по-лоши години," казва Левон Хампарцумян    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.
#2 в общото класиране

#1 Стабилност и риск

#5 Ефективност и рентабилност

#7 Устойчивост и динамика

#1 Размер

Визитка

Левон Хампарцумян е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет (УС) на Уникредит Булбанк. Той ръководи институцията от приватизацията й през 2001 г. от италианската банкова група Unicredit. Преди това е бил заместник-министър на икономиката и председател на Агенцията за приватизация. Професионалният му път преминава и през мениджърски позиции в PriceWaterhouseCoopers и Ernst&Young. Понастоящем е член на УС на Асоциацията на банките в България, а в миналото е бил и неин председател, както и член на борда на Българския форум на бизнес лидерите и на УС на Института за пазарна икономикa. От 2015 г. е председател на обществения съвет на компанията за аутсорсинг услуги TELUS International, който подкрепя местни социално значими проекти на неправителствени организации.
"В момента нямаме интерес към процесите на консолидация. Залагаме на органичен растеж, който в нашата позиция е най-разумният подход."

К10 е изданието на Капитал, което за седма поредна година класира най-добрите банки в България. Изданието съдържа и интервюта с висшите мениджъри на 10-те водещи финансови институции в страната, в които те отговарят на въпроси за:

● Банковия сектор през изминалата година и за очакванията им за тази

● Основните пазарни и регулаторни предизвикателства, пред които са изправени ● Ниските лихви
● Необслужваните кредити ● Очакванията за икономиката на страната и двигателите на растежа

● Фокуса на развитие на всяка банка за тази година.

Ето отговорите на Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Уникредит Булбанк

Как оценявате банковия сектор в България през 2017 г. и какви са очакванията ви за развитието му през 2018 г.?

- 2017 г. беше поредната година, в която икономиката растеше с относително добри темпове и, разбира се, банковата индустрия като основна инфраструктура в икономиката също имаше добри показатели. Ако през 2018 г. не се появят някакви външни шокове, годината ще е подобна на изминалата, а може би ще бъде дори и малко по-добра. Така че може да очакваме една добра година. Това се случва на фона на общ подем на световната и на европейската икономика, поради което не е изненада. Икономиката ни вече е достатъчно обвързана, за да може ефектите отвън бързо да се проявяват и в България.

Какви са новите пазарни и регулаторни предизвикателства пред банките и как ще се справяте с тях?

- След всяка криза обикновено се пишат регулации, които да предотвратят повтарянето на същата криза. В момента сме точно в тази фаза, в която се въвеждат нови регламенти като Международния стандарт за финансово отчитане 9, втората платежна директива, Общ регламент за защита на личните данни и други регулации, свързани с надзора върху финансовите институции, с решаването на проблеми на банки в криза и др. Това са регулации, които така или иначе ще бъдат въведени. В идните години ще се търси компромис между благоразумието и предпазливостта и все пак възможността на финансовите посредници и банките в това число да подкрепят растежа в икономиката.

Всеобщото очакване е, че идва краят на рекордно ниските лихви. Какви са вашите очаквания и как подготвяте вашата институция и вашите клиенти за предстоящото покачване?

- Опитваме се да обясняваме на клиентите, че периодите на изключително ниски лихви не са вечни. Същевременно има две тенденции на пазара. Едната е общото повишаване на лихвените нива. Другата е, че това няма да се случва рязко. За втората способстват фактори като все по-близкото интегриране на българската икономика с европейската, евентуално влизане в ERM II и др., които действат в противоположна посока. Ние следваме пазара.

Важното е да не се взимат кредити на ръба на възможностите от предприятията и физическите лица, защото, когато се повишат лихвите, въпреки че ще е постепенно, да няма хора, изпаднали в невъзможност да плащат задълженията си. Има такова благоразумие на пазара след кризата, която беше доста скоро, 2008-2011 г. И от двете страни има малко повече консерватизъм - и кредитните институции имат малко по-консервативен подход към отпускането на кредити, и самите кредитополучатели са сякаш по-предпазливи. По принцип българинът е предпазлив, когато става дума за задлъжняване. Тук не се наблюдава англосаксонският феномен на свръхзадлъжнялост.

От години в сектора се говори за консолидация, но вече има реални сделки. Какво може да ускори този процес и вашата банка има ли конкретни интереси за участие в придобивания и сливания?

- Консолидацията се случва. Няма нужда процесът да се ускорява, защото това не е пожарна разпродажба на активи. По-скоро е процес, който има икономическа логика. В някои случаи мотивацията е външна, както например при случая с гръцките банки. Те имаха условие за разпродаване на съществена част от активите си в чужбина, което и направиха. Други международни групи, които присъстват в региона, може да решат да се изтеглят или да разширят присъствието си. Тези процеси могат да се случат без необходимост от локална мотивация.

Що се отнася до нашата банка - в момента нямаме интерес към тези процеси. Залагаме на органичен растеж, който в нашата позиция е най-разумният подход.

Ще има ли допълнителна активизация на банките да продават необслужвани кредити и какви нива очаквате в края на годината?

- Не бих се наел да знам какви обеми, но мисля, че целият сектор в момента ще се възползва максимално от благоприятните обстоятелства в икономиката, за да намали дела на необслужваните кредити. Важното е, че мотивацията е съвсем ясна на всички участници на пазара и на регулаторите - това трябва да се направи в добри години като сегашните. Всяка разумно управлявана финансова институция именно в добри години се опитва да изчисти кредитния си портфейл, тъй като възможностите за това са повече. Уникредит Булбанк го прави, другите банки в сектора също.

Това е положително за банките и ни дава възможност да се подготвим за следващата криза, която не знаем каква точно ще бъде. Може и да не е толкова драматична. Не знаем и кога ще дойде, но няма как да избягаме от циклите в икономиката. Най-вероятно имаме пред себе си няколко добри години, ако няма някакви външни шокове. Така че чистенето на портфейлите от лоши кредити е положително за показателите на банките. Освен това се решават проблеми в икономиката, които допълнително биха пречели на растежа. И трето - подготовка е за по-лоши години.

Какви са очакванията ви за икономиката на страната и кои ще са двигателите на растежа?

- Икономиката се развива добре, има растеж, има и нови инвестиции. В големите градове на България със сигурност се усеща оживлението по-осезаемо. За тази година се очаква да е подобна на 2017 г., с около 4% ръст на БВП.

Какъв е фокусът в дейността на вашата банка за тази година?

- Пред нас стоят обичайните предизвикателства. Полагаме сериозни усилия в развитие на дигиталните канали за дистрибуция на продукти и услуги, модернизиране на информационните системи, мобилно банкиране. Имаме амбицията и мисля, че в много неща сме не само най-големите, но и най-добрите.

За банката

Уникредит Булбанк е най-голямата банка в България с активи в размер на 19.1 млрд. лв. към края на миналата година. Наследник на някогашната Българска външнотърговска банка, в днешния си вид е изградена през 2007 г., след като Булбанк купи и погълна Хеброс банк и ТБ "Биохим". Unicredit е в България от края на 2000 г., когато придобива Булбанк, а другите две институции идват в италианската група покрай придобиването на германската HVB на централно ниво. Българската банка е активна както в корпоративния сектор, така и в сегмента на дребно, като има лидерски позиции и в частното и инвестиционното банкиране.

Традиционно в класацията на "Капитал" заема водещо място - първо или второ. След две поредни години (2015 и 2016 г.) на челна позиция за 2017 г. я отстъпва на основния си конкурент в това отношение Банка ДСК. Силното представяне по различните показатели обаче и тази година й носи лидерската позиция в категорията "Стабилност и риск". В подреждането за ефективност и рентабилност е на 4-то място, като и тази година надолу я дърпа нетният лихвен марж (15-о място). Но по съотношение разходи към приходи е на първо място. Нетният лихвен марж натежава на представянето й и в категорията за устойчивост и динамика. Там институцията се класира на 13-о място по показателя, а като крайно подреждане е седма в категорията.

Интервюто взе Валентина Илиева

a



К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още » Поръчайте изданието »

a

Все още няма коментари
Нов коментар