🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Устойчивост и динамика: Бонус за липса на изненади

Новият лидер в категорията Ти Би Ай банк печели с последователна, макар и по-рискова стратегия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.

Макар банковото счетоводството да изглежда като точна наука, в действителност то прилича повече на изкуство. Немалко пера в балансите и отчетите зависят не само от регулации и правила, а и от оценки и предположения. И съответно в рамките на една година резултатът може да е повлиян от конкретно решение, от смяна в политиката или от еднократно събитие. За 2016 г. например печалбите на част от банките бяха напомпани от сумарно 186 млн. лв. приход покрай продажбата на Visa Europe на Visa Inc.

Затова и банковите анализатори обикновено гледат резултатите в динамика и изчистват подобни изкривявания. А и клиентите също има логика да правят точно това - за тях обикновено отношенията с обслужващата ги институция са дългосрочни. Това е причината и К10 да следи не само текущото представяне, но и да търси трайни показатели, говорещи за устойчива политика и растеж. Като цяло колкото повече резки колебания в показателите има една банка, толкова по-стабилна е тя. Докато ако в отделни години предприема ударни отписвания на лоши заеми, това крие опасност в баланса й да стоят подценени рискове и той да не показва реалното й състояние.

Повечето показатели в тази категория стъпват на тези за стабилност или ефективност, но са взети в динамика. Част от тях като промяна, друга част средно за последните три години, а трета, измерена чрез стандартно отклонение. Така бонуси в класирането получават растящи институции, но и такива, при които има най-малко флуктуации в отчетните данни - такива, които не отчитат изненадващи печалби от преоценки на финансови инструменти или други счетоводни похвати, които могат да замаскират проблеми.

С високо тегло в категорията е нетният лихвен доход, където средната стойност за три години изглажда последните по-резки промени около започналото свиване на показателя при повечето банки.

Вместо да разглеждаме разходите за обезценки само за 2017 г., смятаме стандартното отклонение на показателя за последните три години, т.е. даваме точки не на банката, предприела най-много обезценки ударно (вероятно след като години наред изкуствено е задържала процеса и вследствие на предписания от регулатора заради проверките), а на тази, която го е правила плавно и методично. По този начин се възнаграждава предвидимата политика, а се наказват изненадите, често чисто счетоводни, които могат да превърнат загубата в печалба, но и обратното.

Рентабилността, измерена чрез възвращаемостта на капитала, е разгледана през две различни призми - веднъж като средна геометрична и веднъж като стандартно отклонение. Или методологията дава точки по едната линия на банките, които в последните години са отчитали големи печалби, а по другата на тези, при които нямат огромни скокове и сривове в резултатите.

Ръстът на активите традиционно има по-малка тежест в К10. Причините за това са, че той не е непременно добра новина. Изпреварващите му стойности могат да са сигнал за доверие на пазара в банката, но може да значат и свръхагресивна и рискова стратегия, която да донесе проблеми в бъдеще. Например предлагането на лихви чувствително над пазарните засмуква депозити от конкурентите и може даде възможност за скоростно увеличаване на пазарния дял и при кредитирането. Това обаче трудно може да е устойчиво дългосрочно и при връщане към нормалността може да последва и рязък отлив на клиенти.

Ръстът е и относителен и една малка институция с агресивна кампания може да постигне временно космически числа, каквито пазарният лидер просто няма как да реализира, понеже няма откъде да привлече толкова нов бизнес. Освен всичко активите са нехомогенни и не говорят какво стои зад увеличаването им - в какво са вложени. Една банка може да кредитира активно, докато друга да не може да се справи със свръхликвидността. Така анализът би изисквал включването на поне още няколко показателя и разбивки, което би усложнило прекалено методологията.

По подобие и промяната на съотношението капитал към активи е с ниско тегло. Едната причина е, че това е груб измерител, като по време на излизане на класацията все още няма данни за капиталовата адекватност на отделните банки към края на 2017 г. Но по-същественото е, че може да се тълкува и от гледна точка на стабилност (където колкото повече, толкова по добре), и от гледна точка на ефективност (където излишъкът от капитал е разхищение). А и стойността му зависи и от политиката на провизиране - банка, която не показва проблемите си в пълна степен, би получила бонус пред по-консервативна институция, признала в по-пълна степен загубите си.

Тази година Ти Би Ай банк измества дългогодишния лидер в категорията Прокредит банк. Тя печели (както и в категорията "Ефективност") благодарение на високия нетен лихвен марж, идващ от ориентирания й към потребителски кредити бизнес модел. Също така челното класиране е подкрепено от бързия й растеж, който й генерира и хронично голям приход от такси и комисиони. Това става възможно заради предлаганите от нея високи лихви по депозити, като така показателите, които й дават бонус, тук й тежат в класацията по стабилност.



К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още » Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар