🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прозорецът до следващата криза

Най-добрите банки и банкови клонове в България през 2017 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "К10: Най-добрите банки в България". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k10/buy/.

На пръв поглед 2018 г. няма да поднесе особено вълнуващи банкови новини. Икономиката и по света, и в България расте стабилно и не се очертава катаклизъм, който да я отклони от този курс. А за банките това се превежда в спокойна среда и повече нови клиенти и проекти за финансиране.

Под спокойната повърхност в сектора клокочат няколко неща. Мащабни нови регулации, засилена конкуренция от fintech компании и задаващият се край на печатането на пари от ЕЦБ. Всичко това има своите ефекти, но далеч не е нещо извънредно, а по-скоро е част от новата нормалност в сектора.

Затова и за всички банкери е ясно, че сега за тях се отваря уникален прозорец от няколко добри години. И всеки от тях е изправен пред задачата как най-добре да позиционира институцията си, така че тя да посрещне възможно най-безболезнено следващата криза. Каквато и когато и да е тя.

А това означава не само да се разчистят лошите кредити - наследство от предишната криза, а и да се вземат стратегически решения за банките - в кои сегменти да се фокусират. А за големите международни групи - и на кои пазари да оперират. Част от това вероятно ще стане видимо в близките месеци и години под формата на сделки, сливания и придобивания.

Естествено няма единна рецепта и гаранция за успех и никой не знае откъде ще дойде следващата буря. А и винаги в добрите времена на попътен вятър стои и изкушението да се хване моментът и да се вземе максималното. Сега могат да се правят бързи ръстове с агресивни условия. Проблемът е, че този филм обикновено не свършва добре и уроците за това са пресни. Но винаги се намира някой да вярва, че този път е различно и че той знае по-добре.



К10 - класация на най-добрите банки в България
- Кои са топ 10 на най-добрите банки в България
- Как техните мениджъри виждат бъдещето
- Класация на финансовите институции по показатели:
- - Размер
- - Стабилност и риск
- - Ефективност и рентабилност
- - Устойчивост и динамика


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още » Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар