🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът в покупките на имоти се забавя през второто тримесечие, в София спря

Активността на пазара по Черноморието също намалява, но по-малко, отколкото в големите градове. Несебър надмина Бургас по брой сделки

Служба по вписванията Пловдив се оказва единствената от тези в големите градове в страната с увеличение на броя на изповяданите сделки в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.
Служба по вписванията Пловдив се оказва единствената от тези в големите градове в страната с увеличение на броя на изповяданите сделки в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.
Служба по вписванията Пловдив се оказва единствената от тези в големите градове в страната с увеличение на броя на изповяданите сделки в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.    ©  Димитър Марков
Служба по вписванията Пловдив се оказва единствената от тези в големите градове в страната с увеличение на броя на изповяданите сделки в сравнение с първото тримесечие на 2022 г.    ©  Димитър Марков
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Ръстът на покупко-продажбите на имоти през второто тримесечие е по-слаб, отколкото през първото.
  • В София увеличение на сделките почти няма, в големите градове също се наблюдава охлаждане на пазара.
  • Забавяне има и по Черноморието, но там активността е по-голяма от средната за страната.

Активността на пазара на недвижими имоти започва да намалява. През първото тримесечие на годината в страната са изповядани 44.1 хил. покупко-продажби, което е с 10.80% повече в сравнение със същия период на 2021 г. През второто сделките са 48.8 хил., но ръстът им е едва 4.31%, спрямо април - юни 2021 г. Общо за полугодието броят на сделките е малко над 112.5 хиляди. Увеличението спрямо 2021 г. е около 7%, или по-точно 7401 сделки. Данните обхващат покупко-продажбите на сгради, идеални части от сгради и земи, изповядани във всички 113 служби по вписванията в цялата страна.

Ръстът в София спря, охлаждане при големите десет

В София броят на сделките на практика спира да расте - увеличението спрямо второто тримесечие на 2021 г. е под процент - 0.28%. На годишна база за полугодието растежът в града от 3.5% е под средното за страната. За сравнение през първото тримесечие в столицата беше регистриран ръст от 8.7%.

Големите градове като Варна и Бургас също забавят темповете в сравнение с първото тримесечие на годината. Тогава те отчетоха повишение съответно от 34.6% и 18% спрямо 2021 г. Сега ръстът и в двата града спрямо второто тримесечие на миналата година гравитира около 10.5%.

От четирите големи града единствено Пловдив бележи леко повишение - при минус 3.02% за първото тримесечие на 2022 г., за второто ръстът е 3.82%. Общо за полугодието сделките са с едва 0.90% повече в сравнение с първите шест месеца на 2021 г.

При Велико Търново, Стара Загора и Русе се наблюдават отрицателни стойности в порядъка на минус 3-5%, а при града на липите минус цели 8.96%. При десетия по големина град в България - Шумен, намалението в броя на сделките е 13.07%, като през първото тримесечие на годината градът беше на плюс от 19.2%.

Сливен, осмият по големина град в страната, забавя минимално - от 2.95% ръстът пада на 2.21% При Добрич забавянето е от 11.53% през първото тримесечие на 4.62% през второто.

Все още е горещо по морето

По Черноморието активността през второто тримесечие също се забавя спрямо първото. Общият ръст на сделките в седемте морски служби по вписванията (Балчик, Бургас, Варна, Каварна, Несебър, Поморие и Царево) обаче е повече от 30% за полугодието, което е чувствително по-високо от средното 7% за страната и 5.3% за десетте големи града.

Най-много от сделките по Черноморието са изповядани във Варна - 4328 покупко-продажби за второто тримесечие и 7799 за първите шест месеца на годината. В сравнение със същия период на предишната година увеличението е 20.13%. Службата в морската столица запазва третата си позиция след София и Пловдив по брой сделки.

В служби като тези в Несебър, Балчик и Бургас забавянето през второто тримесечие в сравнение с първото е по-слабо. При Несебър от 104.55% за първото тримесечие на 2022 г. изповяданите сделки през второто са с 87.58% повече. За полугодието увеличението е впечатляващите 92.87%. Няма друга служба в страната с такъв растеж. На втора позиция е Царево с 36.90% за полугодието.

Интересното при Несебър е, че през първото тримесечие на годината се нареди за първи път в топ 10 по брой сделки, като влезе директно на пета позиция и се залепи точно зад Бургас. За второто тримесечие на 2022 г. по брой на извършените сделки с имоти Несебър измества Бургас и се нарежда четвърти с 2915. За полугодието службата е с 4353 сделки при 3938 за тази в Бургас.

Единствено по морето в службата в Каварна има спад на сделките през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година - от 10.5%, докато през първото е имало растеж от почти 2%. Спадът в броя на сделките за полугодието е 5.6%.

Активността се измества по периферията

В около четвърт от службите по вписвания ръстът през второто тримесечие все пак е бил по-голям от този през първото. Сред тях са селища в близост до София като Елин Пелин, Ихтиман, Сливница, близо до зимните курорти - Смолян и Чепеларе. Активен е бил пазарът в Североизточна България - Търговище, Разград, Велики Преслав, Провадия, Силистра, както и в селища по периферията на страната - Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мадан, Момчилград, Гоце Делчев. Изглежда, до тях вълната на имотната активност е достигнала със закъснение и вероятно ще отшуми по-късно във времето.

Забавянето па пазара се случва в условията на война в Украйна и скок на цените на материалите, на висока инфлация, която расте още от есента на 2021 г. и не на последно място бъдещото увеличение на лихвите по ипотечните кредити. Голяма част от собствениците се въздържат да продават заради риска инфлацията да стопи прихода им. Изчакват и строителните предприемачи, защото се затрудняват да изчислят финалната себестойност на бъдещите жилища. Има хора, които искат да купуват имоти, за да предпазят спестяванията си, но и други, които не са готови да го направят при сегашните високи нива с очакването да има спад. Дали явлението ще е временно, или второто тримесечие на 2022 г. бележи начало на трайна тенденция засега е трудно да се каже със сигурност.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 7

    Крайно време е да изтече лошата кръв и на този пазар.

    Гледам в момента цени на 3-стайни панелки в района около метродиаметър 1 - Младост пазара, Мусагеница, Дървеница. Панелен апартамент в преход около 77 квадрата - средна цена на квадрат близо 2000 евро на оферта или 154 000 евро. Дори да предположим покупка при 15% самоучастие и ипотечен кредит за 85%, при лихвени нива около 2.89%(ГПР 3.01%) и срок 240 месеца(20 години) това индикира за вноска по кредита около 1405 лева на месец. Текущи наемни нива на еквиваленти - между 550-700 лева. Най-скъпият апартамент от реноминирана агенция под наем в Мусагеница, да кажем, е 900 лева, при това ЕПК и непреходен.

    Изглежда, че при текущите ценови нива, за да можеш да реализираш адеквахта доходност от подобна инвестиция, няма как да стане без прираст на капиталовата компонента на квадратния метър. Иначе при горните фигури, доходността е около 2.8%.

    Абониран съм за един нюзлетър на имотна агенция, който преглеждам понякога. Близо 8-9 години откак се раздвижи този пазар. Днес прехвърлих нюзлетъра пак. Недвижимият имот - инвестиция срещу инфлация, добър имот държи цена, липса на предлагане. На мен ми се струва като добре парфюмиран и гримиран балон.

    Нередност?
  • 2
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 1

    До коментар [#1] от "Quandt":

    В момента пазара е във фризера .
    Качват обяви на смахнати цени ,които стоят заедно със старите .
    Обявите в сайтовете само растат за първи път от 2 години само нагоре и си седят ,продажбите,интереса ,огледите циклят,хората се усетиха и не купуват ,както миналата година подплашени от страх.
    Отделно инфлацията изцеди множество домакинства ,тези които перат пари от правителствени фирми също напазариха и пазара обръща в посока на спад,а още дори и лихвите не са вдигнали .
    В Събота имаше интревю с Холцман от управителния съвет на ЕЦБ,който каза че банката ще вдига лихвите агресивно заради устойчивата инфлация .

    Нередност?
  • 4
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#2] от "Nikolai Kavrakov":

    Ами не е неочаквано. В крайна сметка живяхме в десетилетие на експанзивна монетарна политика и ниските лихви дадоха предпоставки дори за по-неприятен балон от предходния.

    Имотите са принципен крайъгълен камък в спестовната философия на българина, но това не означава, че всяка инвестиция в имот е добра. Това особено важи за последните няколко години...

    Нередност?
  • 5
    bj_int avatar :-P
    bj_int

    https://lupa.bg/news/bermudski-triagalnik-barovski-kompleks-mai-shte-izchezne-v-sozopolskiya-zaliv_162447news.html
    а ето тук продажбати направо хвърчат във въздуха :) буквално :)

    Нередност?
Нов коментар