🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Годината започва с 10% ръст на сделките с имоти, в Несебър той е 100%, в София 9%

Изповядване на стари договори вероятно изстрелва морския град веднага след София, Пловдив, Варна и Бургас

Несебър започва годината ударно с двойно повече сделки в сравнение с 2021 г.
Несебър започва годината ударно с двойно повече сделки в сравнение с 2021 г.
Несебър започва годината ударно с двойно повече сделки в сравнение с 2021 г.    ©  Юлия Лазарова
Несебър започва годината ударно с двойно повече сделки в сравнение с 2021 г.    ©  Юлия Лазарова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

За първите три месеца на годината покупко-продажбите на имоти в страната са почти 49 хил., което е с 10.8% повече от 2021 г., когато те са малко над 44 хил. Така резултатите не само достигат тези от преди COVID-19, но и ги задминават. Сделките със сгради, идеални части от сгради и земи през същото тримесечие на 2019 г. са около 40 хил., а в пандемичната година падат до 37.7 хил. по данни на Агенцията по вписванията.

Очаквано София е на първо място по брой сделки, като в топ 10 се нареждат още "обичайните заподозрени" - Пловдив, Варна и Бургас, но един град прави впечатление със 104.6% скок на продажбите спрямо 2021 г. За първото тримесечие на 2022 г. в службата по вписванията в Несебър са изповядани 1438 сделки, докато година по-рано са 703. Градове в топ 10 с над 1000 сделки са още Стара Загора, Русе и Плевен, а Пазарджик и Велико Търново допълват клуба на първенците с по около 870 сделки за тримесечието.

Второ първо тримесечие след COVID

Забавянето на растежа в страната до 10.8% в сравнение със 17% за периода от преходната година може да се обясни с много ниската база на първото тримесечие на 2020 г. Тогава страната се сблъска с COVID-19 и втората половина на март беше затворена. Плановете за ново жилище бяха замразени, макар впоследствие затварянето вкъщи да подтикна мнозина да потърсят по-голям имот или да купят, както преди това обмисляха. Януари - март на 2021 г. бяха по-различни, което обяснява и високия ръст.

Ако все пак приемем, че януари - март на 2020 г. е изкривен период и сравним миналата година със същия период на 2019 г., то ръстът през 2021 г. е 10.3%. При такава постановка може да говорим за устойчив растеж.

София продължава да расте, но по-бавно

Сделките с имоти в столицата са 7268, което е с 8.8% повече от същия период на 2021 г.

Ако сравняваме 2021 г. с 2019 г., то ръстът миналата година е 18.5%, или 6683 към 5641 сделки, което говори за известно забавяне на активността в София. Тази година се усеща кризата с доставките, засегнала целия свят, но по-осезаемо повлия нахлуването на Русия в Украйна. Несигурността около войната и нарастващите цени на имотите вероятно плашат хората, макар страховете от инфлацията да ги подтикват да купуват.

Растежът не е вечен за Пловдив

За първите три месеца на годината в Пловдив са направени общо 3534 сделки, което е с 3% по-малко от предходната година. За сравнение - за януари - март 2021 г. увеличението спрямо същия период на 2019 г. с неговите 3004 сделки е 21.3%. Обяснение може да се потърси в бума за последното тримесечие на 2021 г., когато продажбите са 5716, или с около 38% повече от сега, и в пренасищането на местния пазар, което се усеща и в спада на броя на издадените през цялата 2021 г. разрешителни за строеж.

Бронз за Варна и четвърто място за Бургас

Ако се върнем до 2015 г. назад, през първите три месеца на годината Варна и Бургас са задължително след София и Пловдив. След миналогодишния ръст от под процент тази година Варна бележи увеличение с 34.6%, което се равнява на 893 повече сделки в сравнение с първото тримесечие на 2021 г., когато те са 2578.

От януари до март 2022 г. в Бургас са изповядани двойно по-малко сделки от тези в северната морска столица, или 1679, което с точно 18% повече от първото тримесечие на 2021 г. За южночерноморския град това е увеличение, след като предходната година е отчетен ръст с 12.5%.

(Не)лъжовен ръст за Несебър

Несебър за пръв път (поне за последните четири години) влиза в топ 10, като освен това се нарежда на пета позиция преди обичайните за средата на таблицата Стара Загора и Русе. Спрямо 2021 г. службата по вписванията (СВ) в черноморския град отчита ръст със 104.6%. Предната година той е бил едва 15.8%, а година по-рано скромните 3.6%, когато за страната има среден спад с 5.8%.

Важно е да се отбележи, че в СВ - Несебър, се отчитат изповяданите сделки не само на града, но и на Равда, Слънчев бряг, Свети Влас и Обзор - все морски курорти и градчета, в които търсенето на ваканционни имоти е в подем не от вчера. От година-две купувачите на имоти по Черноморието са предимно българи, които инвестират спестяванията си в недвижими имоти, преди цените им да се вдигнат още повече. За Добромир Ганев, който е председател на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) и управител на "Форос", влизането на Несебър в топ 5 не е изненада, тъй като службата по вписванията в черноморския град излиза на по-преден план по брой имотни сделки още в данните за миналата година. Справка в архива на Агенцията по вписванията обаче показва, че за първото тримесечие на годината назад до 2012 г. покупко-продажбите в СВ - Несебър, варират между 500 и 780, но те никога не са били колкото сега - 1438.

Според Добромир Ганев войната в Украйна се отразява на имотния сектор в страната, но за момента единствено при наемите. За него повлияване върху продажбите от украински граждани ще има при евентуалното решение за дългосрочно установяване в България на част от тях. Справка в правителствения сайт Bulgaria for Ukraine показва, че статут на временна защита са получили над 45 хил. украинци (към 6 април).

Предлаганите имоти от Равда до Свети Влас в момента са малко и наблюдаваният скок януари - март се дължи по-скоро на изповядване пред нотариус на куп на сделки, осъществени през лятото и есента на 2021 г., коментира за "Капитал" Елена Тончева, главен брокер в "Явлена - Несебър", която има над пет години опит на пазара в Несебър и Поморие. В момента "търсене има, но имоти не", казва тя.

Освен българите, които започнаха да купуват имоти по Черноморието миналата година, все още има и чужденци, които проявяват интерес, каза Тончева. В тяхната агенция има клиенти от не толкова популярни за българския имотен пазар страни като Франция, Италия, Чехия, Словакия. Клиентите от Чехия купуват по повече от един имот с цел инвестиция и възнамеряват да ги отдават под наем на по-късен етап. На въпроса защо са избрали България отговаря, че тук все още цените са по-ниски от Западна и Централна Европа, макар и за последните две години да са се покачили с почти 50%. Дори при разговори със строители във Влас е станало ясно, че масово свободните имоти там са изкупени от чужденци още в начален стадий на строеж.

Що се отнася до възможността за повлияване на пазара на имоти от украинци, тя казва, че те само правят огледи, но не купуват. Засега не смята, че ще са фактор.

НСИ: Жилищата в страната поскъпват с 9.4%

Жилищата в страната поскъпват средно с 9.4% през последното тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г. Това сочат данните за индексите на цените на жилищата, които Националният статистически институт обяви в края на март.

Увеличението през октомври - декември 2021 г. спрямо предходното тримесечие е 2.4%.

От големите градове най-значимо е поскъпването във Варна, където цените се вдигат нагоре с 10.8%. Следва Пловдив с 9.5% и едва тогава се нарежда София с 9.1%. На четвърта позиция е Бургас с 9%, а с 8.8% следват Стара Загора и Русе.

Интересен е фактът, че старите жилища поскъпват повече от новите. На годишна база през последното тримесечие на 2021 г. поскъпването е 8.4% за новото строителство и 10% за съществуващото.

В Града под тепетата увеличението на съществуващите апартаменти е с цели 13.2%, в Бургас - с 13%, а в Стара Загора и Русе - съответно с 10.7% и с 9.5%.
Все още няма коментари
Нов коментар