Колко скачат старите гепарди

Много от компаниите продължават да растат, макар и с по-малък темп

Пловдивската "България роуд тракинг" продължава да расте
Пловдивската "България роуд тракинг" продължава да расте
Пловдивската "България роуд тракинг" продължава да расте    ©  Shutterstock
Пловдивската "България роуд тракинг" продължава да расте    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Старите гепарди са от шарени сектори, но най-много представители има технологичният бранш.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Много от динамичните компании продължават да растат. Разбира се, не може да се очаква това да става със същия или по-голяма темп (макар че има и такива). Цели 20 компании от първите 50 през миналата година намират място и в тазгодишното подреждане, като има представители на почти всички сектори.

Третият от 2017 г. сега е на 591-а позиция. Това е пловдивската "България роуд тракинг", която тогава беше и лидер в региона на Пловдив. Транспортната компания има над 30 тира и е създадена през 2006 г. от белгиеца Герт Бернард, когато започва с две ремаркета, а днес дружеството превозва товари в цяла Европа. Макар и далеч от впечатляващия трицифрен ръст през 2016 г., през миналата година компанията успява да си осигури добър растеж – продажбите са нараснали с почти 35% и вече са малко над 7 млн. лв.

Втората в подреждането - "Синергон енерджи", част от едноименния холдинг, търгуван на борсата, успява да поддържа дори над 100% растеж. Компанията е лицензиран търговец на ток и е създадена през 2013 г., а за миналата година приходите й достигат почти 33 млн. лв. Трета е "Сън сприй холидейз", която, след като порасна с над 400% за 2016 г., за следващата успява да задържи ръст от макар и скромните 10.6%. Компанията е специализирана в туристическо обслужване на бизнес клиенти, цялостно управление на корпоративните пътувания и провеждането на събития - конференции, семинари, бизнес срещи.

При старите гепарди има няколко интересни дружества от хранително-вкусовия сектор. "Булгериън уайт шелс" е създадена през 2011 г. и се занимава с добив на бели пясъчни миди, а базата й е в Черноморец. Продукцията й почти изцяло се изнася в Испания, Италия и Франция, където този сорт мида се търси като голям деликатес. Така през миналата година продажбите й нарастват с почти 30% до 8 млн. лв., компанията е увеличила и персонала си с 5 души.

Шуменската "Ню бейкъри" произвежда брускети, семките и фъстъците Huligan и други. През тази година, виждайки потенциала в компанията, фондът за дялови инвестиции Empower и Гари Левсли вложиха общо 3 млн. евро в бизнеса, който е създаден от братята Красен и Мартин Каменски. Компанията е увеличила бизнеса си с 15%, а служителите й вече са 120 при 105 година по-рано. Производителят обаче остава на загуба, което е нормално за първите години на растежа на млада компания.

Железен растеж

Единствената компания, която ускорява растежа си през миналата година спрямо предходната, е "Веселин Запрянов" - компанията на едноименния собственик произвежда поцинкована тел и работи с големи клиенти като пловдивската "Хъс", която купи активите на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Ръстът на дейността обаче е станал с увеличение на персонала само с двама души - средният брой за миналата година е бил 124. Повишението на приходите достига 294% до 17 млн. лв. и по-скромната печалба от 178 хил. лв. В металообработването и производството на изделия от него е компанията "Алумина тримекс" от карловското село Дъбене. Тя произвежда радиатори и лее метал под налягане. Дружеството е увеличило и персонала си, и приходите, които вече са почти 8 млн. лв., а печалбата е 2.8 млн. лв. и това е доказателство за доста добра рентабилност.

Раздвижването на имотния пазар се отразява и на компаниите от сектора. Продължава да расте и фирмата "Зигурат", която е специализирана в жилищно строителство и през последните години довърши няколко замразени преди това проекта - бившият "Уинслоу гардънс", сега под името "Елизиум", и "Грийн парк" в столичния квартал "Манастирски ливади". Солиден ръст реализира и строителната "Томов трейд" с приходи за 17.5 млн. лв. и добра рентабилност с печалба за 9.5%.

Агробизнесът е представен от две компании - свищовската "Агрария сървиз", която предлага услуги и консултации в областта на селското стопанство, като фокусът са лозя, орехови и овощни градини. Другата е "Пол аграр кампани", собственост на германеца Маркус Пол. Тя има сериозна инвестиция в кравеферма в Генерал Тошево с капацитет за отглеждането на 2500-3000 крави. Инвестицията на компанията се оценява на 16-18 млн. лв. Приходите й през миналата година са нараснали с 66% до 7 млн. лв. и печалба от 546 хил. лв.

Много технологии

Технологичният сектор е представен от най-много компании - цели три при старите гепарди, което показва устойчивия растеж на един от най-динамичните и горещи сектори в България. "Обджект системс интернешънъл" е част от американската Object systems, базирана в Солт лейк сити. Компанията почти е удвоила персонала си през миналата година до 85 души, печалбата е нараснала с 23.5% до 6.2 млн. лв., но е на малка загуба от 176 хил. лв.

Част от американска компания е и "ОнПросес Технолоджи България", която е наела цели 100 нови служители и те са стигнали 181 за 2017 г. Очведино това е свързано с растежа на дейността от 23.6% до малко над 11 млн. лв. Печалбата е 239 хил. лв. Във Варна е базирана "Айгейминг.ком", която успява да задържи най-висок темп от почти 45% до 26.2 млн. лв. и внушителната печалба от 14.5 млн. лв., което я поставя и на 10-о място сред най-рентабилните компании в "Гепард". Компанията е увеличила и персонала си с 9 души до средносписъчен брой от 59 за 2017 г.

Шивашката компания "Континентал къмпани" е удвоила персонала си до 44 души през миналата година, а приходите са нагоре със 78% до 26.8 млн. лв. при печалба от 2.9 млн. лв. Тя е и единственият представител на този сектор.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »