Машини и оборудване: Само нагоре

Приходите на най-динамичните компании в сектора са скочили с почти 100% до над 170 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Миналата 2017 г. отново беше изключително положителна за машиностроителната индустрия в България. През последните години тя постоянно увеличаваше дела си от брутния вътрешен продукт. Тук произвеждат световни и местни компании, които изнасят основно за цяла Европа, но и за други континенти. Положителен факт е, че в сектора има и много средни и малки производители, които не спират да растат. Приходите в топ 20 са скочили почти 100% до над 170 млн. лв., повече от 50% ръст спрямо предишната година.

Положително е и разнообразието сред водещите 20 компании в тазгодишното подреждане. Сред тях има производители на пелетни котли, електрическо оборудване, кабели, медицински уреди, алармени системи, оптикоелектронни устройства и др. По-голямата част от тях са с български собственици, растат органично и модернизират производството си.

Лидерите

На първо място е най-голямото европейско предприятие за ремонт и монтаж на медицински ендоскопи - пловдивската "Пентакс медикъл България". Дружеството, което е част от японския гигант HOYA Corporation, е увеличило приходите си с 616% до 28.4 млн. лв. през миналата година. От старта през 2012 г., когато инвестира 6 млн. лв., предприятието постоянно увеличава производството си. Очаква се растежът да продължи и през тази година, защото компанията завършва нов инвестиционен план за 8 млн. лв., който цели да измести изцяло дейността на групата майка от Хамбург в Пловдив. Очакванията на мениджмънта са приходите през 2018 г. да достигнат 45 млн. лв. През последната година служителите в пловдивската фабрика са нараснали двойно и в момента са над 120. Компанията не изключва след време да започне и сглобяването на японски ендоскопи в Пловдив, смята Стефан Турийски, управител на "Пентакс медикъл България".

Втори в класацията e производителят на електромотори от Тутракан "Ай Би Джи моторс". Само за три години от създаването й компанията, която е собственост на италианеца Мирко Кутер, успя да достигне приходи почти 5 млн. лв., като за 2017 г. увеличението е над 137%. Компанията вече е на печалба и има над 45 души персонал.

Трето е българското подразделение на испанската Famatel, която произвежда електрическо оборудване - щепсели, адаптори, разпределителни кутии и др. както за крайни, така и за корпоративни клиенти. Първоначално групата имаше само търговско представителство в страната, но през 2016 г. реши да отвори и производствено предприятие в Пловдив под новото име "Фамател България". Оборотът му за миналата година е нараснал със 111% до 5.1 млн. лв., а служителите са почти 100. Целта е производството тук да задоволява както търсенето в България, така и да изнася в Русия, Румъния и Турция.

Умни устройства и оптика

В подреждането на "Гепард" място намират и други високотехнологични производители. Сред тях е "Алтерко роботикс", част от публичната "Алтерко". Тя произвежда смарт устройства като часовника за деца MyKi, продукти и решения в областта на IoT, сред които най-популярните са системата за автоматизация и управление на дома SHE, умните крушки и уреди Shelly и др. Приходите й са скочили със 74% до 7.5 млн. лв., а екипът й е нараснал двойно до над 40 души.

Друга компания с дейност с добавена стойност е "Ектрон". Тя е част от групата на "Оптикоелектрон", която пък присъстваше в миналогодишната класация. Дружеството извършва монтаж и тестване на оптико- и оптоелектронни устройства, включително дневни и нощни мерници, лупи, микроскопи и др. Приходите й са нараснали с 49% до 4.4 млн. лв. Тя работи основно с компанията майка "Оптикоелектрон", която пък изнася над 95% от продукцията си.

Евала на холдинга

В тазгодишната класация присъстват и две компании от групата на "Дитсманн Енергоремонт холдинг" - "Енергоремонт - Варна" и "Енергоремонт - Раднево". Холдингът и дъщерните му дружества (общо 11 на брой) се занимават с ремонт и модернизация на енергийни съоръжения, както и с предприятия от химическата и металургичната индустрия. Подразделението във Варна отчита повишение на приходите си от 98% до 8.6 млн. лв. Сред клиентите му е и ТЕЦ "Варна". "Енергоремонт - Раднево" пък работи по проекти за ТЕЦ "Марица-изток 2" и др. През миналата година оборотът му е скочил с 66% до 8.2 млн. лв. Общите приходи на холдинга скочиха с 90% през 2017 г. до 72.7 млн. лв. Дружеството, което през тази година се делистна от БФБ, е собственост на холандската Dietsmann и през миналата година сключи голям договори и с Лукойл - Нефтохим".

Продължаващ растеж

Три компании от миналогодишната класация отново са намерили място сред най-динамичните в сектора за машини и оборудване. "Резидънс контрол", която беше трета в предишното секторно издание на "Гепард", сега е 14-а по ръст на приходите с 60% скок до 7 млн. лв. Софийската компания, собственост на Петър Цветков, произвежда оборудване и софтуер за алармени системи, най-вече комуникаторите между машините и охранителните компании. Компанията има производствен екип, както и програмисти в България. Тя продава активно както в България (сред клиентите й е "Енерго-про мрежи"), така и работи за износ за Северна Америка, Исландия и други държави.

След скока от 106% през 2016 г. производителят на котли и камини на пелети "Марели системс" от Симитли продължава да расте с още 53% до оборот от 11.5 млн. лв. За последните две години броят на служителите на дружеството се е увеличил от 44 до 71 души. Фирмата също така изнася в над 10 държави. Фирмата е собственост на Георги Чимев.

"Боуви - България" също продължава участието си в подреждането на най-динамичните компании. Компанията, която е част от щатската Вovie Medical Corporation, прави в предприятието си в София медицински уреди и консумативи за електрохирургия. През 2017 г. оборотът й се е повишил с 46% до 7.2 млн. лв. Американската група майка придоби българския си подизпълнител преди три години и инвестира в разширяване на дейността му - екипът също продължава да расте, като вече е над 60 души.

Най-рентабилната компания в подреждането е пловдивската "Инвенттех", която произвежда пакетиращи машини в областта на хранително-вкусовата промишленост. Печалбата й е 3.4 млн. лв. при приходи 5.2 млн. лв. Нараства и персоналът на фирмата, който е около 20 души в момента.

Почти всички 20 компании в секторната класация (с едно изключение) увеличават служителите си през 2017 г., като общият им брой достига 1524 души, с 20% повече от предишната година. Чисто географски около една трета от топ 20 компаниите идват от Пловдивския регион, в който има много машиностроителни предприятия.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »

Все още няма коментари
Нов коментар