Храни: Самотният троен скок

Само една компания в сектора на храните в класацията "Гепард" е с трицифрен ръст на приходите, останалите в топ 20 растат с 40- 80% за 2017 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Месни, рибни и млечни продукти, зеленчукови консерви, хлебни изделия, сладкиши, ядки, пчелен мед. И през 2017 г. портфолиото на най-динамичните производители в хранителния бранш е твърде разнообразно. Само една компания в секторната класация на "Гепард" - "Булчикън", е с трицифрен скок на продажбите през 2017 в сравнение с 2016 и тя е начело на таблицата. Останалите в топ 20 отчитат ръст на приходите между 40% и 80%. За сравнение - година по-рано в топ 20 при храните имаше доста повече компании с над 100% ръст, а долният праг за влизане беше 95% растеж.

Топ 3

С ръст на продажбите от близо 188% през 2017 г. "Булчикън" заема лидерска позиция сред най-динамичните компании в сектора на храните. Дружеството има опит в отглеждането на живи птици и производството на продукти от тях от 2004 г. Притежава птицеферми за родителски стада в Севлиево и за патици за клане в Славяново, както и кланица в Севлиево. Акционери във фирмата са "Булфудс експорт" и "Болкан лайн". Компанията продава замразени и охладени патешки продукти в разнообразни разфасовки и опаковки, които разпространява под собствената търговска марка Penelope.

"Една от основните причини за постигнатите резултати през 2017 г. е взетото преди малко повече от три години стратегическо решение, подкрепено от наш американски партньор, да се специализираме в отглеждане и преработка на бяла пекинска патица – порода патица от бройлерен тип, която се отглежда за месо и в която, смело можем да твърдим,е сме пионери в България", коментира за "Капитал" Любомир Зиколов, изпълнителен директор. За целта през 2016 г. компанията прави значителни инвестиции в кланицата и двете птицеферми. "Изградихме уникална за страната поточна линия, която е в състояние при необходимост да промени режима си на работа от пилета бройлери на патици и обратно. Другата основна заслуга е на нашия прекрасен екип, който за радост успяхме да изградим, запазим и развием през последните 15 години и който се труди неуморно, за да бъдат тези резултати възможни", коментира още Любомир Зиколов.

От две години фирмената кланица е сертифицирана по международния стандарт IFS Food за качество и безопасност на храните, който е нужен за търговия на международните пазари.

"Дейността ни е ориентирана основно към експорт – около 90% от продукцията ни се реализират в страните от Западна и Централна Европа. Представени сме директно на пазарите в над 25 европейски държави. В България продукцията се продава в "Метро", "Кауфланд", "Т-Маркет", както и в менюто на редица заведения от хорека канала", уточнява изпълнителният директор. През 2018 г. "Булчикън" продължава с изпълнението на инвестиционната си програма. През миналата година фирмата въведе в действие оборудване за обработка на патешка перушина, която се продава на други преработвателни предприятия като суровина за техните производства. Инвестицията подобрява рентабилността на производствения процес и намалява разходите за депониране на отпадъци. "Непрекъснато инвестираме в подобрение на условията в нашите птицеферми с оглед изпълнение на доброволно поетите ангажименти за хуманно отношение към птиците и поддържане на най-високо ниво на биосигурност. Очакваме през 2018 г. да затвърдим постигнатите резултати, работим усилено за развитие на клиентското ни портфолио, на производствения и административния ни капацитет и се подготвяме за нов ръст през 2019 г.", обобщава Любомир Зиколов.

Втора в класацията е "Пластика 85 – Ненко Радев" - Садово, която отчита 78.44% ръст на приходите през 2017 г. Фирмата произвежда и търгува със зеленчукови и плодови консерви под марката "Канарче", обработва 500 декара собствени насаждения с пипер, работи трайно и с около 20 фермери. По данни на компанията продуктовата й гама съдържа над 90 артикула - биологично чисти стерилизирани продукти без консерванти.

"Ръстът през 2017 се дължи на качеството на продукцията, както и на влизането ни в "Кауфланд" и "Метро". Тази година обаче има голям спад в зеленчукопроизводството заради валежи и наводнения и осигуряването на суровина е проблем", коментира за "Капитал" Пламена Томова от компанията.

В таблицата влиза още един представител на консервния бранш - "Катрин-Ко" (10) – гр. Раковски. Дружеството произвежда кетчуп, доматено пюре, лютеница, сосове, майонеза, горчица и други с марката "Рубикон". Притежава модерна фабрика с шест цеха, сред които и линии за обработка на гъби и производство на други плодови и зеленчукови консерви, както и на сокове. Компанията има собствена физикохимична и микробиологична лаборатория. Годишният й производствен капацитет е 12 000 т. "Катрин-Ко" отглежда и 1500 дка лозови масиви. Едноличен собственик на капитала е Екатерина Танева Коева.

Трета в класацията е пловдивската фирма "Елко Мес", в която съдружници са Рубин Василев Гавраилов и Константин Василев Гавраилов. Компанията произвежда колбаси от 1995 г., притежава фабрика и склад в Пловдив, както и склад в Слънчев бряг. Продава чрез дистрибутори в цялата страна, на фокус са клиентите от хорека канала по Черноморието. Продуктите с нейната марка "Елко" се предлагат и във вериги супермаркети, сред които пловдивските "Лекси" и "Триумф", става ясно от информация във фирмения сайт.

Риба, месо и колбаси

Производителите на месо, колбаси и съпътстващи изделия за месната индустрия са най-многобройни в тази класация. Единственият представител на рибния бранш в таблицата - "Фиш инвест", Монтана, заема пето място с над 65% ръст на приходите от продажби. Компанията е в сектор аквакултури от 1998 г. и произвежда дъгова пъстърва, шаран и есетра за черен хайвер. Разполага с модерна садкова база в язовир "Огоста", чието изграждане е подкрепено от оперативна програма "Развитие на сектор "Рибарство" 2007 - 2013". Дружеството притежава и модерно стопанство в Монтана, където при затворен цикъл се извършва основната част от производството на дъговата пъстърва. Основните пазари на "Фиш инвест" са в България и в страните от Балканския полуостров. По данни на компанията в периода 2013 - 2017 отглежданите количества от основните три вида риба се увеличават всяка година и годишното производство вече достига около 1000 т дъгова пъстърва, 700 т шаран за консумация и 300 т зарибител от шаран и нарастваща биомаса от есетра за черен хайвер. През 2017 г. "Фиш инвест" изгради модерно преработвателно предприятие за обработка на отглежданите видове и купи модерна машина за чистене на риба. Дружеството инвестира и в съвременни системи за подобряване на средата за живот на отглежданите видове с цел максимално чисто производство, което не употребява дезинфекционни препарати и лекарства.

"Кейсинг България" - Провадия (6-о място), отбелязва 56% ръст на приходите през 2017. Компанията е сред най-големите производители и вносители в страната на естествени обвивки за месни колбаси. Едноличен собственик на капитала е Левент Мустафов Каракашев. Дружеството отчита и 866 хил. лева печалба за 2017.

"Екопродукт" – с. Ситово, Силистра (11), е друг представител на месния бранш в секторната класация. Компанията има развъдна ферма за прасета, продава свинско месо и е дистрибутор на TOPIGS Hellas за България, която е фокусирана върху икономически ефективното производство на свине. Дружеството отчита 50% скок на приходите и печалба от близо 2.6 млн. лева през миналата година. Едноличен собственик на капитала е Марияна Атанасова Митева.

Още три месопреработващи компании влизат в класацията. "Агора мийт" – гр. Левски (13), е собственост на Петър Стефанов Петров. Дружеството е с 47% скок на приходите от продажби. Едноличен собственик на капитала на "Интер уърк" - Русе (14), е Данка Великова Йовчева. Фирмата отчита над 46% ръст на приходите. Съдружници в "Марива 75" – Хасково (15), са Златко Василев Янев и Станимира Василева Янева–Вригазова. Компанията отбелязва почти 44% скок на оборотите през миналата година.

"Пимел фудс" - Пловдив (17), произвежда охладени и замразени месни продукти. Дружеството е създадено през 1993 г., а пет години по-късно строи втори завод за продукти от бели меса. През 2002 г. компанията изгражда ново предприятие, съобразено с европейските стандарти, и три години по-късно започва износ за ЕС, който удвоява през 2007. Следва ново увеличение на производствените площи и на производствения капацитет, който достига 25 тона готов продукт на смяна. "Пимел фудс" е собственост на Георги Дончев Тодоров.

През миналата година месопреработващата фирма "Стефанов - Ив. Стефанов-04" (20) разшири производственото си предприятие в Горна Оряховица. Инвестицията е за 1.5 млн. лв. и позволява увеличение на капацитета от четири на седем тона на седмица. Компанията е една от четирите, които имат право да произвеждат "Горнооряховски суджук" – първото защитено в Брюксел българско географско указание. Дружеството предлага продукцията си на пазара от 1998 г. и притежава две производствени бази – в с. Драгижево и в Горна Оряховица, като втората е изградена през 2015 г. специално и единствено за "Горнооряховски суджук". Предприятието в с. Драгижево е на 10 километра от Горна Оряховица. То е разположено на около 6000 кв.м площ и в него се произвежда цялата гама месни продукти, колбаси и деликатеси, които компанията продава с марката "Стефанов". По данни на компанията тя е с най-голям пазарен дял при "Горнооряховския суджук" и държи около 85% от пазара в обем. Около 10% от произведения продукт се продават зад граница, като най-големият пазар е в Германия и Холандия, уточнява Иван Стефанов.

Мляко и млечни продукти

С ръст на приходите 68% през 2017 г. на четвърто място в секторната класация е производителят на млечни продукти "Милки фуудс" - Вършец. Едноличен собственик на капитала е Рени Славейкова Иванова. Дружеството отчита 174 хил. лева печалба и увеличение на персонала от 29 през 2016 на 50 души през 2017 г.

Още един производител на млечни изделия - "Би Си Си Хандел", гр. Елена, влиза в класацията. Компанията (19-о място), в която съдружници са Пламен Иванов Стайнов, Емилия Апостолова Славова, Станислав Ангелов Станчев и Стефан Николов Василев, произвежда сирене, кашкавал и мляко под марката "Елена". Дружеството произвежда в екологично чист регион и отчита 42% ръст на приходите от продажби през 2017.

Ядки, пчелен мед, вино

Седма в класацията е ямболската фирма "Агроник", основана през 2002 г. Основната й дейност е почистване и заготовка на семена от всички зърнено-бобови и технически култури. Дружеството, което е собственост на Иван Петков Апостолов, търгува с кориандър, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед. Влиза в секторната класация за хранителния бранш, защото произвежда също белен слънчоглед и тиквено семе.

Фирма "Винивел" – Ивайловград (8), е с близо 54% ръст на приходите от продажби през миналата година и управлява "Винарска изба Ямантиеви". Собствениците - Иванка и Юлиян Ямантиеви, купуват местния винпром и затварят производствения цикъл, след като засаждат стотици декари лозя в Ивайловград и околностите. Избата изкупува грозде и от местни производители и произвежда вино с марките Roses, Villa Armira, Stone Lake, Marble Land, Yamantiev's.

Единственият в класацията производител на пчелен мед - "Апимел органик", гр. Раковски (9), притежава собствена модерна фабрика и лаборатория за анализ. Дружеството инвестира в енергийна ефективност, както и във висококачествено складово оборудване. Съдружници в компанията са Симеон Петров Станчев и София Павлова Паркър. Това е фирмата с най-висока печалба в класацията (9.9 млн. лв. за 2017 г.).

Старозагорската "Корона М" (16) е производител на ядки, пуканки, пелети, карамелизирани изделия и шоколадови дражета. Създадена е през 1993 г., днес асортиментът й надхвърля 200 артикула. Едноличен собственик на капитала е Милен Господинов Петров.

Хляб и сладкиши

"Денислав" - с. Константиново, Белослав (12), започва дейност като малка хлебопекарна за ръчен хляб, а днес е модерен хлебозавод, предлагащ множество видове заводски хляб, специални и пълнозърнести хлябове, закуски и други хлебни изделия. Компанията има и собствена мелница. Едноличен собственик на капитала е "Вела Нор груп", в което съдружници са Данаил Стоянов Драганов, Кичка Георгиева Стоянова, Станислав Стоянов Драганов.

Фирма "С плюс С - С. Тимева" (18) стои зад софийската верига "100 грама сладки". Основаната през 1998 г. верига предлага разнообразие от сладкарска продукция - от торти и индивидуални десерти до ръчно изработени шоколадови бонбони и фигури, печива, сладкиши, соленки, сладолед, сладък и солен кетъринг. От края на 2016 г. започнаха работа обекти с новата концепция на "100 грама сладки" - сладкарница-пекарна с производство на място, които добавят към предложенията баници, кишове, кексове и хляб. Компанията отчита над 42% ръст на приходите и 128 заети през миналата година. Съдружници в нея са Светлана Златева Тимева и "Тюлип Кепитъл" с едноличен собственик Мариана Георгиева Захариева.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »