Селско стопанство: Ръст в повече сегменти

Средният скок в приходите на 20-те най-динамични малки и средни компании в аграрния сектор е 67%

Лидерът "Булчикън" е единственото дружество в България, което отглежда бяла пекинска патица
Лидерът "Булчикън" е единственото дружество в България, което отглежда бяла пекинска патица
Лидерът "Булчикън" е единственото дружество в България, което отглежда бяла пекинска патица    ©  "Булчикън"
Лидерът "Булчикън" е единственото дружество в България, което отглежда бяла пекинска патица    ©  "Булчикън"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извън зърното в класацията присъстват производител на билки и производител на ориз и повече кравеферми и птицевъди спрямо година по-рано.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

По-ниските изкупни цени на зърнените култури през 2017 г. са причина от класацията на най-динамичните малки и средни фирми в земеделието да изчезват все повече играчи от сектора на зърнопроизводството. Така подреждането, което допреди няколко години беше доминирано изцяло от зърнопроизводителите, става по-пъстро и повече място в него намират и агробизнесите с различен предмет на дейност. Това съвсем не означава, че секторът на зърното е в криза. Реколтите от последните години са добри, а печалбите на компаниите растат с доволен темп. Единственият негативен отпечатък на ниските цени се вижда през замръзналите или свиващи се приходи. С други думи, по-големите обеми и по-добро качество на добивите не са били от значение за оборотите.

През 2017 г. тази тенденция е била валидна за по-голямата част от зърнопроизводителите. Разбира се, сред тях има и такива, които растат въпреки нея - например две от трите фирми, оглавяващи земеделското подреждане на "Гепард".

Извън зърното в класацията присъстват производител на билки и производител на ориз и повече кравеферми и птицевъди спрямо година по-рано. Всички тези сектори са в много по-малка степен зависими от поведението на международните пазари, не работят в голям мащаб и не разчитат на силна механизация. Повечето създават сами своите пазари. Често това са малките семейни компании, чиито успехи се дължат най-вече на индивидуалните усилия на собствениците.

Средният скок в приходите на 20-те най-динамични фирми е 67%, а над половината от тях са наемали хора. Само четири дружества са завършили годината със загуба.

С трицифрен скок

Лидер по растеж в сектор "Земеделие" е регистрираната в село Черногор, община Главиница, "Черногор агро". Компанията е част от групата на "Зърнени храни – гр. Силистра" и се занимава със зърнопроизводство, като през 2017 г. е обработвала 27.5 хил. дка земя в различни землища на област Силистра. Мажоритарен собственик на дружествата в групата е д-р Стефан Иванов, а в управлението на "Черногор агро" заедно с него е Йорданка Чернева. Фирмата има регистриран клон в Дулово, както и овощни насаждения – 100 дка череши и 10 дка сливи. Ръстът на приходите й през 2017 г. е 318% и според данни от консолидирания финансов отчет на групата не е резултат от нарастване на обработваемите площи. Стратегията на "Зърнени храни – гр. Силистра" е била да осигури достатъчни количества зърно, като предоставя на земеделските производители преференциални условия за финансиране на селскостопанското производство. Добрите резултати са следствие и от утвърдени отношения с чуждестранни партньори, които гарантират добра реализация на продукцията при стеснен вътрешен пазар. Групата разполага с модерни зърнобази със значителен капацитет, който обаче използва едва на половина. Те се намират в Силистра, Варна, Дулово, Алфатар, Черногор и Тутракан. Ето защо стремежът е към разширяване на суровинната база и рационално използване на ресурсите.

"Зърнени храни – гр. Силистра" е експортно ориентирана компания и е сред големите износители на пшеница, царевица, ечемик и слънчоглед. Сред ключовите й партньори са местните дружества на мултинационалните гиганти Cargill, ADM (Archer Daniels Midland Company) и Glencore, а също и преработвателни предприятия от Испания, Гърция, Румъния и Турция. През 2014 г. групата е входирала проект за строителство на пристанище край Силистра.

Ръст 100% е отчела втората най-динамична компания – пловдивската "Гулянска земя". Приходите й през 2017 г. са 5.5 млн. лв. при 2.7 млн. лв. година по-рано. Едноличен собственик и управител на компанията е Димитър Павлов. Той придобива компанията през 2015 г. и премества седалището от град Левски в Пловдив. Дружеството се занимава със земеобработка, отглеждане и търговия на зърнени култури. Няма данни за размера на обработваемата от него земя. То е завършило годината със загуба 1.2 млн. лв.

С ръст между 50% и 100%

Девет са компаниите, чиито приходи са нараснали между 50% и 100%. Сред тях е специализираната в изкупуване, производство и търговия с диворастящи и култивирани билки "Бакалски" (4). Тя е семейна фирма, собственост на Димитрия, Милко и Иван Бакалски и регистрирана в град Пловдив. Ежегодно компанията продава над 700 тона суха маса от билки, етерични култури и подправки. Фирмата има и сертификати за биопроизводство. През 2017 г. приходите й са пораснали с 86% до 5.8 млн. лв.

Шеста в класацията е "Квинс-агро и с-ие". Тя се занимава с производство и търговия с яйца в три птицеферми – в село Буйново, община Търговище, в село Презвитер Козма, община Омуртаг, и в град Поморие. Дружеството е регистрирано в град Лозница и работи от 1996 г. През 2010 г. прави първата голяма инвестиция - 6.5 млн. лв., за изграждането на модерна ферма за 80 хил. кокошки. През 2012 г. производителят увеличава капацитета си и купува третата ферма в Поморие. Компанията е собственост на Азиз Мустафа Азиз, Мустафа Баки Мустафа и Мустафа Азиз Хасан. Ръстът на приходите й е 66% и се дължи на излизане на компанията на нови пазари. "Ние работим основно за експорт, а на вътрешния пазар реализираме много малък дял от продукцията си. Изнасяме най-големи количества за Швеция и Гърция и имаме собствени ферми и в Чехия и Молдова. През 2018 г. ще имаме още по-голям ръст, може би най-големият в историята на фирмата. Това се дължи на големите инвестиции, които направихме през годината", обяснява Азиз Мустафа, собственик и управител на "Квинс-агро и с-ие". През 2017 г. печалбата на компанията е била 1.1 млн. лв., а броят на заетите се е увеличил с 5 души.

Ръстът на млякото

В десетката на най-растящите фирми попадат и две млекопроизводителни дружества. Това са варненската "Пол аграр кампани", която присъства в класацията "Гепард" за втора поредна година, и "Сити милк - 2000".

"Пол аграр кампани" е с чуждестранна собственост и се управлява от германеца Маркус Пол. Тя работи с фокус върху износа, а производственият й капацитет е над 3.5 млн. литра мляко годишно. 2017 г. е завършила с приходи 6.7 млн. лв. при 4 млн. лв. година по-рано. Това е първата финансова година, в която фирмата успява да излезе на печалба от 2013 г. насам, когато стартира дейността й.

Втората компания е регистрирана в село Ситово, област Силистра. "Сити милк - 2000" е собственост на Муса Мусов. Той е в бизнеса с преработката на мляко и производство на млечни продукти под марките "Ситово" и "Тертер", а дейността на фирмата е свързана с осигуряването на суровината за тях. Приходите на кравефермата са пораснали до 4.5 млн. лв., а печалбата й за миналата година е 1.7 млн. лв.

Над 50% е ръстът и на специализираната в производство на тютюн "Миссириан България". Тя е собственост на гръцката Missirian S.A. (51%) и българското дружество "Ники-БТ" (49%). "Миссириан България" се представлява от Николай Тончев и Николаос Дзумас. Тончев е миноритарен акционер в "Ники-БТ" и изпълнителен директор на "Индустриален парк Шумен".

"Миссириан България" се занимава с изкупуване и преработка на тютюн с цел продажбата му в преработен вид в страната и чужбина. Тя е със седалище в Шумен, а преработвателното й предприятие се намира в село Стамболово. То работи от 2004 г. и преработва основно български ориенталски сортове тютюн. Годишният капацитет е 5 хил. тона. Въпреки по-силната година и нарасналите до 13.7 млн. лв. приходи "Миссириан България" е имала съкращения на персонала. "През миналата година имахме много добри пазари и хубава реколта на тютюн. Цялата продукция, която преработваме, е за износ, а основният ни пазар е Гърция. За съжаление 2018 г. се очаква да е по-тежка. Още не сме започнали да изкупуваме продукцията, която е с влошено качество заради обилните дъждове от юли", коментира изпълнителният директор на дружеството Николай Тончев.

Другите в класацията

На 13-а позиция е хасковската "Матев" ООД, собственост на Паско и Недялко Матеви. Фирмата е създадена в началото на 90-те години на миналият век и първоначално дейността й е производство на електрически бойлери. Тя влиза в агробизнеса през 2000 г., като обработва 15 хил. дка със зърнени и маслодайни култури в землището на село Малево, община Хасково, и кв. Черноконево, Димитровград. "Матев" има собствена зърнобаза и е производител на комбинирани фуражи, в т.ч. гранулирани. През 2002 г. компанията купува и кравеферма в Димитровград. Капацитетът е за отглеждане на 500 крави, а площта е около 40 дка, 8 от които покрита площ.

Паско и Недялко Матеви имат дялове и в други, свързани със земеделския бизнес, компании. Сред тях са "Комбинирани фуражи Матев", "Птици Матев", "Ансер" и "Кланница Братя Даскалови" ООД.

През 2017 г. ръстът в приходите на "Матев" е 43%. Печалбата на компанията е била 910 хил. лв., а заетите - над 50 души. Фирмата е успяла да подобри резултатите си, предлагайки разнообразна растениевъдна и животинска продукция. "Въпреки конкурентния натиск и стремежа към повишаване на пазарния дял политиката е била насочена към запазване на обичайната рентабилност. Повишаването на коефициента на рентабилност показва, че ръководството е успяло да оптимизира дейността на предприятието и да се възползва от съществуващите възможности за по-добра ефективност и печалба", посочва управителят Паско Матев в доклада за дейността на фирмата. Дългосрочната цел е дружеството да се превърне в регионален лидер в производството на зърнени и маслодайни култури.

Сред малките и средните фирми в сектор "Земеделие", които имат най-голям ръст на приходите, се нарежда и компанията за производство на ориз, зърнени и бобови култури "Райс едн фууд". Собственици с равни дялове са Йорданка Мушева и бизнесменът Павел Славков, който е свързан с множество дружества с разнородна дейност. Оризарната на фирмата се намира в пазарджишкото село Гелеменово. Капацитетът на предприятието за преработка на оризова апра е 30 тона за денонощие, или 4800 тона ориз първо качество годишно. "Райс едн фууд" е основана през 2012 г. като земеделска компания и продължава да обработва площи за целите на своето производство в землищата на селата Величково, Гелеменово и Юнаците в община Пазарджик. Приходите й през 2017 г. са нараснали до 5.3 млн. лв. при 3.9 млн. лв. предходната година. Дружеството е утроило наетите хора.

С идентичен ръст са още две фирми в топ 20. Това са "Лора-2004" и "Люпилня Мартиво – Румен Кирчев". Дейността и на двете е свързана с отглеждането на птици. Първата е част от групата на хранителния холдинг "Градус", а втората е с едноличен собственик Румен Кирчев и се занимава с производство на бройлери, разплодни и стокови яйца. "Люпилня Мартиво" е базирана в полите на природен парк "Карандила" в близост до Сливен. Капацитетът й е 3 млн. еднодневни пилета годишно. В края на класацията с ръст около 28% са специализираните в зърнопроизводство "АЖД Агро" и "Елкофал".



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »