Търговия: Ускорен растеж

Оборотите на най-динамичните 20 малки и средни дружества в сектора на търговията и услугите растат над 100% през 2017 г.

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Търговците на земеделска продукти преобладават на лидерските места в сектора.
18 от 20-те най-динамични дружества са реализирали печалба през миналата година.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Последните няколко години са силни за търговския сектор. Първоначално се раздвижи експортът, впоследствие нарастване имаше и на местния пазар. На фона на тази картина в сектора търговия и услуги в "Гепард" попадаха компании с различен фокус: от търговия на едро с храни и земеделска продукция, през метали, внос на облекла, различни вериги магазини. 2017 г. не е изключение от общата тенденция. Най-динамичните компании в сектора продължават да са с разнороден характер, като и през тази доминация в сектора имат търговците на едро на селскостопански стоки.

За миналата година всички 20 най-динамични малки и средни предприятия в търговията са регистрирали над 100% увеличение на постъпленията, като в топ 5 то е над 280%. Същевременно повече от половината лидери в сектора са софийски дружества.

През миналата година най-динамичните компании в сектора са постигнали обороти между 4 и над 26 млн. лв., като 18 от 20-те дружества са реализирали и печалба.

Топ 5 с висок ръст

Петте най-динамични компании в сферата на търговията и други услуги са постигнали сериозно увеличение на приходите през миналата година - между 280 и 375% на годишна база, като четири от тях са завършили и на печалба. За 2017 г. най-динамичното дружество е българският клон на полската Benefit Systems International - "Бенефит системс България". Компанията е известна с картите си "Мултиспорт", които от 2015 г. предлага на българските работодатели като част от социалните им пакети за служителите, с което разнообрази този сектор, в който най-голям дял имат ваучерите за храна. За миналата година "Бенефит системс България" е увеличила приходите си до над 14.2 млн. лв. и е удвоила персонала си спрямо предходната година (още за компанията четете тук).

Топ 3 се допълва от пловдивската "Голдън шеър", която управлява фитнес център, и "Черногор агро", която работи в сферата на земеделието. И двете компании са увеличили оборота си с над 310%, като за годината той е съответно 6.9 млн. лв. и 26.1 млн. лв. "Черногор агро" е част от групата земеделски компании "Зърнени храни Силистра", която се занимава с изкупуване и търговия на едро на зърнени култури. В групата дружества, собственост на Стефан Иванов, има шест зърнобази в Североизточна България.

В топ 5 на най-динамичните компании попадат и две дружества от търговията на дребно. С приходи над 10 млн. лв. и годишен ръст над 300% е дружеството "Смарт ритейл", което развива магазини за мъжки, дамски, детски облекла и обувки с брандове като Orsay и Okaidi. Компанията е еднолична собственост на Арташес Варданян. Групата се допълва и от търговеца "Телком инженеринг", който е вносител на телекомуникационна техника.

Другите в топ 10

Най-динамичните малки и средни компании в сферата на търговията включват още няколко търговеца на земеделска продукция. В топ 10 влизат търговищката "Сортови семена" и старозагорската "Неди Ан - Живка Димитрова", които също са в сферата на зърнените култури. За година двете компании реализират ръст на приходите над 200% и излизат на печалба. Сред представителите на земеделието е още и компанията "Тератонс", основана от Валентин и Свилен Тоневи, която за миналата година има приходи 5.18 млн. лв., което е увеличение с над 170% на годишна база.

В първите десет най-динамични компании влиза още и софийският търговец на метали "Аполо металс", който е увеличил оборота си от 5.8 млн. лв. до близо 17 млн. лв. Компанията съобщава, че в началото на 2016 г. е придобила оперативни активи на друг играч в сектора - "Шолц България", който е част от международната група Scholz Holding.

Сред най-динамичните компании попадат и няколко дружества от търговията на дребно. С приходи над 7 млн. лв. за миналата година и годишен ръст повече от 180% на девето място се нарежда дружеството "Скайшоп България", собственост на Георгиос Лазопулос. Компанията е един от големите играчи в т.нар. телешопинг, в който чрез телевизионни реклами се промотират различни продукти, включително домакински, текстилни и други изделия. "Скайшоп България" работи с марката Telestar Direct Marketing и има три магазина в София и Пловдив. Сред търговците на дребно в класацията попада и компанията за сладки и шоколадови изделия "Шугърленд" с оборот над 6 млн. лв. за миналата година и годишно увеличение над 150%. Дружеството развива 27 обекта под едноименната марка в различни търговски центрове в страната.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »