Билката на растежа

Бизнесът на дистилериите и аптеките расте най-много през миналата година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Малките фармацевтични и козметични компании може и да нямат огромните приходи на големите им събратя (например само групата "Софарма" е с над 1 млрд. лв.), но за сметка на това растат с доста по-голям темп. Разбира се, това е нормално за класация на най-динамичните компании, каквато е "Гепард". Само пазарът на лекарства на едро се оценява на малко над 3 млрд. лв. през миналата година, а този на козметика и продукти за грижата за тялото е за над 100 млн. лв. Топ 20 от този сектор в "Гепард" е доста пъстър - има както производители на етерични маса, така и търговци на лекарства и оборудване и малко производители.

Дистилериите на Европа

България винаги е била в челните места в света по производство на билки и етерични масла и често си оспорва лидерските позиции, когато става въпрос за роза и лавандула. Затова и не е изненада, че лидерът в подреждането е дистилерията за лавандула и тревни култури "Есетере България". Тя е част от американската компания за козметични продукти doTerra, която отвори българския си завод през 2016 г. Дейността й расте сериозно, а с това и персоналът, който е нараснал с над 35 души през миналата година. Производството на компанията е базирано в Добрич.

Инсталацията се състои от 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на лавандула, маточина и други етеричномаслени растения. Пълният капацитет предполага произвеждането на между два и три тона лавандулово масло и преработка на около 200 тона лавандулов цвят за 24 часа. Дестилерията е също така единствената в България с лабораторно-изследователски център.

Част от голяма козметична компания е дистилерията на "Робертет България" - тя се намира в казанлъшкото село Долно Сахране и е със 100-годишна история. Френската Roberter я купува през 2013 г. и работи почти изцяло за парфюмерийната индустрия.

Базираната в Сливница "Релина" произвежда билкови екстракти, козметични продукти и хранителни добавки. Компанията успява да расте с устойчиви темпове, което й осигурява втора поредна година присъствие при най-динамичните компании. В класацията през миналата година тя имаше темп на растеж 125%, което й отреждаше и 68-о място в основното подреждане. През 2017 г. темпът леко се забавя, но все пак е двуцифрен, расте и печалбата - от 1.35 млн. на 2.9 млн. лв.

Един от старите гепарди в сектора е "Медимаг", който също за втора поредна година влиза в класацията на най-динамичните компании, запазвайки трицифрен растеж. Софийското дружество е специализирано в доставката на медицинско оборудване, апаратура и консумативи в областта на кардиологията, сърдечната хирургия, неврохирургията, общата хирургия, радиологията и други, става ясно от сайта на компанията. Доставчик на медицинска техника и консумативи е и "Евро медикал 2015". Сред търговците е и "Натурфарма", чиято дейност расте паралелно с увеличаване на заетите в нея. Компанията беше в предходната класация с ръст на приходите почти 62%, който сега дори се ускорява. "Катеко" е онлайн търговец на козметика, етерични масла, масажни кремове за тяло и други.

Болшинството на аптеките

В класацията определено доминират дружествата, чиято основна дейност е развитие на аптеки - "Софармаси", "Бестдей", онлайн аптеката "Афиа", "Скорпион 03 ДД", "Мери Иванова", "Матрикариа", "Белвекс", "Фармтрейд", "Силвия Венева".

В топ 20 влиза и производителят на генерични лекарства "Антибиотик" - Разград. Интересното е, че компанията успява почти да удвои темпа си на растеж до 61%. Тя беше в "Гепард" и през миналата година, когато растеше с 36%. Дружеството е с изцяло българска собственост – акционери са Димитър Папазов (90%) и Мая Иванова (10%). Трябва да се има предвид обаче, че компанията участва в "Гепард" на база индивидуалния си отчет. На консолидирано ниво в групата е включена и "Балканфарма Разград", където "Антибиотик" притежава малко над 98%, а останалите са в 4440 физически и юридически лица, останали от масовата приватизация. Така на консолидирано ниво групата има приходи 48 млн. лв., а печалбата е 5.3 млн. лв., като увеличава значително продажбите си зад граница, които вече заемат 60% от общите.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »