Метали: Още по-добра година

С над 100 млн. лв. по-високи са приходите на водещите 20 металообработващи компании, след като през 2016 г. секторът пак отчете силен ръст

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

След силния ръст, който отбелязаха през 2016 г., най-динамичните компании в сектора на металообработката отчетоха една още по-добра година през 2017. Резултатите на водещите 20 предприятия по ръст на приходите показват, че оборотите им са се увеличили с близо 55% (над 100 млн. лв.) през миналата година. За сравнение, повишението при най-динамичните 20 през 2016 г. беше 36% (около 50 млн. лв.). В същото време компаниите успяват да запазят средно ниво на рентабилност от 10%, броят на персонала също леко се покачва.

Добрата новина е, че част от предприятията показват устойчив ръст, като за втора година влизат в класацията на най-динамичните. Сред тях са фирми като "Веселин Запрянов", "Дамиана 2001" и "Алумина Тримекс". Любопитен факт е и че, докато през 2016 г. двигател на повишението беше силното строителство на промишлени и складови халета, което вдигна резултатите на производителите на метални конструкции, през миналата година растеж отбелязват най-разнообразни по дейност компании, включително и немалко леярни. Причините за увеличението са различни - от засилване на поръчките и привличане на нови клиенти, до въвеждане на по-сложни изделия и допълнителни услуги. Затова част от предприятията са инвестирали в допълнително оборудване, включително и с помощ от европейските фондове.

На гребена на вълната

С ръст на приходите повече от четири пъти начело на класацията се нарежда варненската "Корабно машиностроене", която произвежда корабно оборудване. От отчета на компанията, която е свързана с "Химимпорт", става ясно, че през 2017 г. е имала няколко големи поръчки, които са причината за по-високите постъпления, като близо 60% от продукцията е била насочена за външния пазар. В резултата обаче влиза и еднократен приход от 10.5 млн. лв. от продажба на дълготраен актив, след като миналия април компанията продаде парцел от 10.5 дка в града на "Кауфланд".

Почти четворен е ръстът и при "Веселин Запрянов", която произвежда поцинкована тел и която година по-рано утрои резултата си. Предприятието работи с едни от най-големите компании в страната, а сред основните му клиенти е пловдивската "Хъс", която купи активите на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Партньорството вероятно е причина за силните резултати на "Веселин Запрянов" и през 2017 г. Нещо повече, в началото на тази година компанията е обявила инвестиционно намерение за допълнително разширение на производството си в село Васил Друмев (Шуменско). Имотът е собственост на "Хъс" и е отдаден под наем на производителя на тел. Справка във фирмените регистри пък показва, че в края на миналата година дотогавашният собственик Веселин Запрянов е продал дружеството на Стефка Асенова, която преди е била управител на софийския клон на "Хъс".

Леярската група

Сред 20-те най-бързо растящи компании през миналата година се нареждат и две свързани леярни - карловската "Бамекс - 98" и дъщерното й дружество в Пловдив "Бамекс метал БГ". И двете предприятия правят отливки от черни метали. От отчета на "Бамекс - 98" става ясно, че през 2017 г. обемите са се увеличили. Компанията работи основни за военните заводи ВМЗ и "Арсенал", за които прави различни изделия и които до миналата година включително растяха стабилно заради търсенето на продукцията им.

Благодарение на изпреварващото увеличение на приходите "Бамекс - 98" почти достига дъщерното си "Бамекс метал БГ" като оборот. Пловдивското предприятие произвежда детайли за металургичната, рудодобивната, химическата и пътностроителната индустрия. През 2017 г. отлятата продукция е била близо 50% повече, отколкото предходната година. Увеличеният обем се дължи основно на повишените поръчки от германската AGCO, на която "Бамекс метал БГ" стана основен доставчик на части, се посочва в отчета. Компанията изнася над 80% от продукцията си в страни от Европейския съюз. В момента дружеството изпълнява проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за разширяване на производствения капацитет и подобряване на производителността и качеството на продуктите. Той е на обща стойност 733 хил. лв., включително субсидия и собствено финансиране.

"Бамекс - 98", чийто мажоритарен собственик е физическото лице Ганчо Гидиков, придоби "Бамекс метал БГ" през 2016 г. До края на тази година обаче е много вероятно пловдивското предприятие да има нов собственик. В отчета си за 2017 г. "Бамекс - 98" съобщава, че има сключен предварителен договор с "Нестинарка 2013" за продажбата на 100% от капитала на дъщерното дружество, като сделката се очаква да приключи през 2018 г. Засега в Търговския регистър не е отразена смяна на собствеността.

Продължаване на тенденцията

Друга карловска леярна - "Електростомана 2004", също расте, като удвоява оборота си през 2017 г. Компанията произвежда различни детайли от стомана и чугун, включително резервни части за трактори и други селскостопански машини, като има капацитет за производство на над 7000 тона продукция годишно. "Ръстът на приходите през 2017 г. е тенденция от предходните години и се дължи на по-големите продажби на стоманени изделия", каза изпълнителният директор Надка Стоянова за "Капитал". "На база на постигнатите резултати към момента и прогнозите очакваме през 2018 г. да запазим тази тенденция", добави тя.

През миналата година компанията, която е собственост на физическото лице Християн Събев (99.6%), започна инвестиция за 15 млн. лв. в линия за производство на стоманени смилащи топки. Проектът се изпълнява съвместно с австрийската компания Inteco и се очаква да приключи съвсем скоро. По думите на Стоянова линията представлява иновативно и уникално производство не само за България, но и за региона. "Това ще ни направи без конкуренция в сферата на производство и доставка на резервни части и консумативи от стомана за минната и преработвателната индустрия", уточни тя.

По-сложни изделия

Промяната на фокуса от производство на метални стелажи за магазини и рекламни съоръжения към проектиране и изработване на цялостни решения от различни материали е причината за 80-процентното увеличение на приходите на "Ники" - Правец. Компанията е собственост на Николай Николов, който чрез друга своя фирма произвежда и автожири - подобни на хеликоптери ултралеки летателни апарати. От създаването й през 1994 г. "Ники" постепенно се разраства, добавя ново оборудване и разширява производството си, като има изпълнени редица проекти, включително и с европейско финансиране. Последната инвестиция е в цех за обработка на дървен материал (МДФ, ПДЧ, фурнировани плоскости и т.н.), което й позволява вече да предлага пълен цикъл услуги на клиентите.

"Не работим по каталог, а предлагаме индивидуални решения от метал и дървен материал, като изделията включват множество компоненти - осветление, камък, стъкло, огледала и т.н.", казаха от компанията. "Това е и причината за ръста миналата година - не повече поръчки, а по-сложни изделия", добавиха от там. Основните пазари на компанията са Франция, Испания, Англия и Германия. За тази година очакванията са оборотът да е близък до миналогодишния.

Метални конструкции

Макар че не преобладават в тазгодишната класация, производителите на метални конструкции също имат своето място в списъка на най-динамичните. Шеста позиция с ръст от 61% заема монтанската "Триада инженеринг", която проектира, произвежда и монтира метални сгради, складове, производствени халета, селскостопански постройки, зали и т.н. Значителното нарастване на приходите при минимално повишение на разходите е причината компанията да увеличи нетната си печалба близо 14 пъти до 947 хил. лв. през 2017 г. В същата сфера работи и старозагорската "Дамиана 2001", която не попада за първи път в класацията. Компанията е собственост на италианския гражданин Младен Хрнич, а основните й клиенти са в Швейцария, Италия и Белгия. През миналата година приходите й са нараснали над 51%.

Повече детайли

Подобно увеличение отчита и "Булармес - ИК". Пловдивската компания произвежда кована и лята арматура от стомана за промишлеността и енергетиката (кранове, клапи, вентили, шибъри и т.н.). Сред клиентите й са топлоелектрически централи, АЕЦ "Козлодуй", заводи като "Лукойл Нефтохим" и "Солвей Соди", хранително-вкусови предприятия като "Загорка" и "Каменица" и др. Според отчета на дружеството по-добрите резултати през 2017 г. са вследствие излизане от кризата в енергетиката, което се е отразило на продажбите на такава продукция. Тенденцията се запазва и през първите месеци на 2018 г., а очакванията са за по-добра година. "Нямаме индикации за проблеми в областта на дейността ни. Във връзка с усвоените нови продукти се сключиха договори и рамкови споразумения с контрагентите за цялата година", се посочва в отчета. Компанията е собственост на Стоян и Георги Петкови.

"ММ механикс" от село Драгор също произвежда части от стомана, цветни метали и пластмаса, като и инструменти с галванични покрития. Преди две години компанията приключи проект по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на стойност 1.7 млн. лв., по който купи нови машини за производството, включително с централно програмно управление, което явно е допринесло за ръста й от близо 33%. Това е вторият проект на дружеството, изпълнен с европейски средства. Продажбите са главно в чужбина, като основните пазари са Германия, Италия, Швейцария, Англия и САЩ, за които са заминали 65% от продукцията.

Профил на успеха

В топ 20 на металообработващите фирми влизат и няколко производителя на дограма и други подобни изделия. С ръст от малко под 40% на 12-о място се нарежда "Чех-пласт" от Враца, която прави алуминиева и PVC дограма, окачени фасади и др. Основен собственик и управител на предприятието е Димитър Иванов. През 2016 и 2017 г. фирмата инвестира над 3.5 млн. лв. в ново хале, машини и съоръжения, като част от финансирането за оборудването беше по програма "Конкурентоспособност", а другата част от инвестицията беше от собствени средства и банков кредит. Компанията работи основни за износ - над 80% от продукцията й е предназначена за Австрия, Германия и Франция.

Инвестиция в нови машини за общо 1.1 млн. лв., част от които европейски средства, тече и в сливенската "Пармаш". Компанията произвежда дъски за гладене, сушилници, домакински стълби, цветарници и др. и през миналата година увеличава приходите си с близо 34%.

Различни видове поцинковани профили за строителството, като и подсилващи профили за PVC системи за врати и прозорци произвежда варненската "Интерком профил", която е част от "Интерком груп". С базите си в няколко града на страната самата група има още по-широк кръг на производство, включително електрозаварени тръби, арматурни заготовки, метални конструкции и др. След ръста от над 30% през миналата година "Интерком профил" очаква приходите от продажби на продукция през 2018 г. да продължат да растат, като прогнозираното увеличение е около 10%.

Най-големите

С различен ръст, но най-големи като обороти, са търговците на метали. Приходи от 36.4 млн. лв. (+49.3%) отчита ЗПТ от град Стралджа. Компанията е от групата на "Юпитер стомана" и произвежда заварени конструкции и поцинковани метални изделия (тръби, профили, огради за пътища), а основната част от приходите идва от продажбата на профили.

С внос и обработка на стоманени изделия се занимава и пловдивската "Филипекс - Илия Филипов", чиито приходи достигат 35.5 млн. лв. през миналата година (+34%).



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още » Поръчайте изданието »