Туризъм: Годината на заведенията

През 2017 г. хотелиерството отново доминира сред най-динамичните компании, но осезаемо се засилва и присъствието на ресторанти

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За пръв път в класацията попада дружество, опериращо изцяло онлайн.
Оборотите на 20-те най-динамични компании в туризма се движат между 4 и близо 20 млн. лв.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Миналата година беше една от най-добрите за българския туризъм. По данни за международните пътувания и разходите на българите за почивки в страната в сектора трябва да са влезли над 8 млрд. лв., което пък е ръст от над 8% на годишна база. Увеличението беше във всички основни сегменти - морски и ски туризъм, градски пътувания. По-добрите записвания и отпушеното банково кредитиране пък раздвижиха активността в сектора - сключиха се няколко ключови сделки за продажба на големи хотели, а редица компании инвестираха в разширяване и обновяване на базите си.

През погледа на малкия и средния бизнес в туризма, изглежда, 2017 г. също е била добра. 20-те най-динамични дружества са постигнали ръст от минимум 38% на годишна база, а в топ 5 той надхвърля 100%. Сред лидерите попадат дружества както от хотелиерството, така и от туроператорския бизнес. В сравнение с предходното година осезаемо по-засилено е и присъствието на заведения.

Хотелската доминация

В класацията за 2017 г. триото най-динамични компании е изцяло от хотелиерския бизнес в градския и културен туризъм. Най-голям ръст за годината има компанията "Централ парк София", който е над 480% на годишна база. Дружеството е свързано с групата НИКМИ, която има инвестиции в софийския хотелиерски сектор. Едноименният хотел "Централ парк София" през миналата година бе продаден на групата "Рослин", която купи още обявявания няколко пъти на търг заради дългове към банка хотел "Тракия" в София и хотел "Димят" във Варна, оформяйки нова верига "Рослин хотелс".

В топ 3 попада още и дружеството "Шато Марково", управлявано от Боряна Йосифова и Стефан Йосифов, който е съдружник и в строителната група "Микрон". През миналата година групата продаде бившия хотел "Екзотик" в Марково, който вече се казва "Парк и СПА хотел Марково" и е собственост на "Парк Марково". Дружеството е свързано с Иван Кесов, инвеститор във веригата супермаркети "Триумф".

В топ 3 е компанията "Премиум травъл", собственост на Валентин Йосифов, който е дългогодишен партньор на туроператора ТУИ за България. "Премиум травъл" е регистрирана в Трявна. Дружествата на Йосифов управляват местния хотел "Калина палас".

Сред най-динамичните компании през миналата година попада още дружеството "Саза тур", собственост на групата "Радис", свързана с Румен Анастасов. В активите на компанията влизат два хотела в София, както и обекти в Слънчев бряг. През миналата година отвори врати и нов хотел на пристанището в Созопол - "Блу бей".

Групата на туроператорите

В най-динамичните компании през тази година попадат и няколко туроператорски фирми. Така например в топ 10 влиза дружеството "Хорнит" с ръст на приходите от близо 80% до 5.59 млн. лв. "Хорнит" е една от най-големите пътнически агенции в страната, специализирана основно в бизнес пътуванията. Koмпанията е към холдинга "Агрохолд", който се управлява от Васил Златев, баща на директора на "Лукойл България" Валентин Златев. "Агрохолд" е собственик и на друга туристическа компания "Тера тур сървиз", която управлява хотели в Правец, Слънчев бряг и Обзор.

Сред най-динамичните компании попада още туроператорът "Александрия травел", част от чешката "Александрия груп", която води туристи от Чехия по българското Черноморие и предлага почивки на българи в чужбина.

Сред най-успешните дружества през 2017 г. е и варненската група "Танчев и ко" на Венцислав Танчев, която обслужва в България туристите на германския туроператор All tours, както и на няколко туроператора от Централна Европа. Тя е регистрирала ръст на приходите над 200% за една година и те вече достигат 12.5 млн. лв. През свои дружества Танчев е собственик на бутиковия хотел "Модус" във Варна, като има план да го разшири до верига с още два обекта в Пловдив и София. Той е съдружник и в дружеството "Ахелой проджект", което планира една от най-големите инвестиции по българското Черноморие след кризата - 30 млн. евро в нов комплекс Wave Resort до Ахелой, който се очаква да отвори врати следващата година.

Лигата на заведенията

За разлика от предходни години през 2017 г. в класацията на най-динамичните компании присъстват много дружества, собственици на заведения и компании за кетъринг, което е ясен знак, че и този бизнес е във възход. Най-добре представилото от тях е сливенското "Ке енд Ви", чийто предмет на дейност е кетъринг. Съдружници в компанията с равни дялове са Петко Петков, Георги Георгиев и Стоянка Димова. С над 90% ръст на приходите за миналата година е и софийската "ВИМ груп", позната с веригата заведения "Дивака". Оборотът на дружеството за 2017 г. достига 4.33 млн. лв.

В класацията попадат и няколко дружества, свързани с веригата ресторанти "Хепи" на Орлин Попов. Това са "Хепи гранд" и "Контраст инвест" с увеличение на приходите между 64 и 145%. Групата, управляваща "Хепи", е акционер и в друго дружество от тазгодишната класация - "Консорциум Зита", в който съдружници са още собствениците на ресторантската верига "Виктория". Консорциумът инвестира в заведения на летище София.

Новото попълнение

Макар през последните години на българския пазар да навлязоха много онлайн платформи, а редица традиционни компании от бранша да инвестираха в собствени такива, 2017 г. е първата, в която сред 20-те най-динамични компании попада дружество, опериращо изцяло в интернет. Това е компанията "Е скай", позната с платформата за резервация на самолетни билети esky.bg. Компанията е дъщерна на полската "Е скай" като миноритарен дял в нея има и управителят Доньо Марков. Esky е платформа, чрез която предлага самолетни билети както на традиционни, така и на нискотарифни авиокомпании. В последните години тя навлезе и в два други сегмента - резервации на коли под наем и на хотели. За 2017 г. "Е скай" има приходи от 6.6 млн. лв., което е ръст от над 38% на годишна база. От данните в класацията се вижда, че тя е с и най-висока печалба, съпоставена с общите приходи. За миналата година тя е била 1.6 млн. лв.



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »