Динамични и големи

Кои са компаниите с най-много служители, приходи и печалби

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доста компании са с показатели, които скоро ще ги вкарат в групата на големите и най-вероятно К100, ако запазят темповете си на растеж.

Статията е част от специалното издание на "Капитал" "Гепард". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат тук

Обикновено повечето компании, които попадат в класацията на най-динамичните, са с по-малки приходи и печалби, но с голям растеж. Често някои от тях са на загуба, което обаче не е непременно лошо и притеснително, тъй като е нормално за дружества в началната фаза на растежа. Има и такива обаче, които според показателите са малко далеч от възприятието за малки и средни фирми, а финансовите им показатели са на горната граница за влизане в "Гепард" според приходи и работодатели, съответно и печалба. Тези прагове обаче са според нормативните определения за МСП.

Всичките топ 20 най-големи работодатели са с над 200 служители и на горната граница от 249. Първите три по този показател са с точно толкова души средносписъчен персонал – първата компания е базираната във Враца "Чимбидиум", която е италианска собственост и беше в класацията и преди няколко години. Тя е специализирана в производството на модни облекла.

Редовно в класацията присъства и "Райхле и Де-Масари България пръдакшън", която е част от швейцарската група Reichle & De-Massari (R&M). Компанията произвежда оптични кабели и пасивни компоненти за изграждане на комуникационни мрежи (LAN, MAN, WAN). Към нея работи и развоен център, който се занимава с дизайн на различните платформи за продуктите. През лятото от компанията обявиха нова инвестиция за 5 млн. лв., с която ще увеличат производствената си база в софийския квартал "Хаджи Димитър" и ще наемат нови 100 служители, с които те вече ще са над 350. Когато това се случи, компанията вече ще е извън най-динамичните малки и средни предприятия и ще се цели в другата класация на "Капитал" - "К100 на най-големите компании в България".

Третият топ работодател е производителя на метални и алуминиеви профили "ЕМЦ дистрибюшън", който има и най-големите приходи по обем сред тях. Близо в този сектор е производителят на радиатори "Корадо България". Базираната в Стражица компания е част от едноименната чешка група. Това е и една от звездите на борсата в София през последните години, които донесоха добра доходност за акционерите, но сривът от началото на тази година оказва негативно влияние и върху нея.

Мажоритарният собственик обаче пое ангажимент за увеличение на ликвидността и редовно раздаване на дивидент - "Корадо" е и една от двете публични компании засега (заедно със "Софарма"), която ще разпределя дивидент два пъти годишно. Това ще се случи и благодарение на ръста на печалбата на компанията, която към полугодието надмина 3 млн. лв. В металообработването и производството са "Фокс лазер" и базираната в пазарджишкото село Драгор "ММ Механикс". Сред най-големите работодатели е и производителят на брускети Maretti, част от холдинга "Фикосота".

Лидери по приходи

Лидерът по приходи е един от най-големите търговци на храни - "Нова търговска компания 2004", с 97 млн. лв. И ако продължи да расте така, ще се прехвърли при класацията на най-големите компании К100. От сайта й става ясно, че компанията доставя замразени и охладени червени и бели меса, морски деликатеси, риба и зеленчуци до всяка точка на България със собствен лицензиран транспорт. Компанията има 20-годишна история и е собственост на Момчил Бошняков и Мария Кацарова с по 50% от капитала. В същия търговски сектор е и "Вивекта БГ", която е специализирана в дистрибуцията на меса, млечни продукти, замразени зеленчуци и други.

Вторият по приходи е търговецът на електроенергия "Мост енерджи", но е твърде вероятно компанията да се раздели с част от тях през тази година. За причината "Капитал" писа още през лятото и тя е, че от 1 юли всички количества електроенергия за свободния пазар се търгуват на енергийната борса, а на самите търговци бяха наложени допълнителни изисквания. Преди това, когато държавните производители сключваха големи сделки без пълна прозрачност, няколко дружества, сред които и "Мост енерджи", доминираха търговията. И тъй като свободният пазар елиминира тази възможност, тя ще ограничи и печалбите за избрани, което пък ги принуждава да напускат пазара. На трето място по постъпления е бургаското пристанище "Порт България Уест", което е собственост на Цветелина Бориславова.

Въпреки че от есента на миналата година "Софсток" спря да е дистрибуторът на Lavazza в България, това не се отразява на приходите му, които продължават да растат. Разбира се, ефектите от това предстои да си проличат, тъй като компанията спря да продава от 1 октомври 2017 г. След тази промяна "Софсток" стана официален представител на кафето Kimbo за България. Портфолиото на компанията обаче е доста богато с още безалкохолни и алкохолни напитки, а и съдейки по печалбата, рентабилността й е доста добра.

При най-големите по приходи и печалба е и българското поделение на белгийската Dhollandia - "Доландия България". Тя произвежда хидравлични и подемни средства за товарни и пътнически превозни средства.

И най-печелившият е

Има компании в "Гепард", които реализират значителни печалби, като сред тях вече споменахме "Порт България Уест", "Доландия България" и "Софтсток". На трето място е софтуерната "Ейсик депо", която е лидер в IT сектора на класацията, а вече е и част от една от най-големите американски компании за производство на чипове - Broadcom. Друга интересна компания от IT сектора е "Айгейминг.ком" с печалбата си от 14.5 млн. лв. В топ 20 по реализиран нетен финансов резултат е и победителят в класацията - заводът за ремонт на ендоскопи "Пентакс медикъл".



Гепард - класация на най-динамичните компании в България


- 1700 компании влизат в класацията
- Разрези в 14 сектора - туризъм, транспорт, IT, облекло, козметика, търговия, храни и др.
- Развитието на регионите в България през призмата на най-динамичните малки и средни предприятия
- Анализи, успешни истории


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »