🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как Търговище и Шумен "поумняват"

Viva Smart City постепенно обединява в една платфома smart решенията за подобряване на градското пространство

Как Търговище и Шумен "поумняват"
Как Търговище и Шумен "поумняват"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дигиталните технологии все повече и повече променят средата, в която живеем. Така нареченият интернет на нещата (internet of things, IoT) престава да е абстрактно понятие от футуризма и все повече превръща градовете ни в "умни" самоподдържащи се системи: компютърни мрежи и сензори автоматично обменят информацията помежду си в "облачна" среда, анализират данните, предлагат различни варианти за действие и позволяват на хората да се фокусират върху наистина важните стратегически задачи. Всичко това започва да се случва с все по-бързи темпове дори тук, в България, като основен двигател на този процес най-често са телекомуникационните оператори като Vivacom. И понякога неголеми градове като Търговище и Шумен може да се окажат пионери в цифровата трансформация, превръщайки технологиите от бъдещето в настояще.

Търговище например е едно от първите населени места в България, където Vivacom започва поетапно да въвежда своята интегрирана IoT система, наречена Viva Smart City. "Платформата ни обединява всички видове проекти и услуги на Vivacom в сферата на "интернет на нещата". В общи линии тя е ориентирана основно към държавни институции и по-големи бизнес клиенти, но все пак на финала големият печеливш са обикновените хора. Viva Smart City е преди всичко инвестиция в развитието на българското общество. В крайна сметка това е нещо, което е достъпно за гражданите и подобрява техния живот, какъвто е случаят и в Търговище", разказва Мирослав Стоянов, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за Централна Северна България. "Предлагаме на общините платформата Viva Smart City, която обединява всичките ни умни решения. Идеята е с един клик потребителят да може да прескача от модул в модул. На някои места вече са стартирали процеса по имплементация на някои от решенията, базирани на тази платформа", споделя и Владислав Димитров, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за Шумен.

По-чист въздух

Първите стъпки по въвеждането на Viva Smart City в Търговище са по линия на модула за измерване качеството на въздуха. "Сензорите подават информация, която е на разположение на всеки човек във всяка точка на планетата чрез уеб базирано приложение", разяснява представителят на телекома. Измервателни станции за качеството на въздуха вече има на две места в Търговище - в центъра на града и в квартал "Въбел", където има развита индустрия и в този контекст трябва да се следи нивото на замърсяване. Освен инсталирането на още една измервателна станция новото в сравнение с предишната година е въвеждането на чисто нов подобрен потребителски интерфейс.

Платформата Viva Smart City е разделена в пет основни направления: мобилност, околна среда, енергия, безопасност и управление.

"Към момента сме се фокусирали върху най-важното за всеки един град с развита индустрия - качеството на въздуха. Става дума за така наболялата за цяла България тема: какво точно дишаме. Много е важно гражданите да са убедени и да са сигурни в това, че качеството на въздуха е добро и той не им вреди", смята Мирослав Стоянов. В Търговище качеството на въздуха се следи по четири параметъра: фини прахови частици, радиационен фон - естествен и добавен, влажност и наличие на валежи в обхвата на станциите. Самата платформа предлага два типа права - администраторски за хората от общината и за гражданите.

Система вече има по-интуитивен интерфейс, който изолира всеки измерен елемент в отделен прозорец. Параметрите се визуализират в координатна система, като показва във всеки момент какво точно е измерването, като дава и история назад за по-дълъг период.

"Хората в Търговище вече са сигурни, че качеството на въздуха не е лошо. А ако в някакъв момент се окаже лошо, се реагира почти веднага. Като се констатира, че на някое място има проблем на база на завишени параметри, ако става дума за индустриален замърсител, веднага може да се изпрати проверка на съответната служба и да даде предписание", обобщава мениджърът на Vivacom за града. Той допълва също, че по принцип всички общини имат задължение да инсталират станции за следене на валежите и хубавото в случая е, че екологичният модул от Viva Smart City им спестява допълнителен разход.

Smart интеграция

"Подобна умна система винаги може да бъде надграждана, вътре винаги може да се добавят всевъзможни други модули. Например може да се интегрира видеонаблюдението, може да се сложи синята зона, може да се въведе смарт паркиране, могат да се добавят интелигентни кофи за боклук, въобще много, много други неща. Изключително удобно е всички умни решения да бъдат обединени в една-единствена платформа", разяснява Мирослав Стоянов. Той допълва, че платформата Viva Smart City е разделена в пет основни направления: мобилност, околна среда, енергия, безопасност и управление. Във въпросните направления има 23 различни модула. "Хубавото тук е, че ако клиентът вече има нещо изградено на територията дадена община или при голям бизнес клиент, всичко това също може да бъде интегрирано в нашата система. Всички решения от този тип, които предлагаме, са end to end, т.е. извършваме целия процес от проектирането до крайното й имплементиране", казват от Vivacom. Другото удобно нещо е, че клиентът може да не прави първоначална инвестиция, ако не може да си я позволи. В този случай телекомът разсрочва плащането на сумата за период до 60 месеца.

"Кметът на Търговище е изключително иновативно настроен и се интересува от въвеждането на технологични решения. Общината дори е в процес на изграждане на иновативна онлайн платформа за обществени консултации на име CONSUL, благодарение на която предварително ще дискутира с гражданите всички проекти за нормативни актове на местната власт", обобщава ситуацията Мирослав Стоянов. Освен системата за мониторинг на атмосферния въздух, другото смарт решение на Vivacom в града е инсталирането на камери с аналитични функции. За момента видеонаблюдението в Търговище покрива основните две кръстовища, като се предвижда към тях да се добави още едно догодина. Когато този етап приключи, системата най-вероятно ще бъде интегрирана във Viva Smart City. Търговище и съседната община Попово също така са покрити с безплатен безжичен интернет достъп по линия на европейския проект WiFi4EU.

"В района на Шумен имаме изградени интернет зони по WiFi4EU във Велики Преслав и Нови пазар. Предстоят и нови проект, по които ще работим в идните месеци", споделя и Владислав Димитров, който отговаря за съседния шуменски регион. Най-новият smart проект, с който той може да се похвали, е видеонаблюдението в Смядово. "На този етап все още няма статистика какъв е превантивният ефект от инсталирането на камерите, но идеята е да надграждаме системата за в бъдеще. Видеонаблюдението действа в много проблеми зони и квартали, където най-вероятно води до снижаване на престъпността", споделя мениджърът на Vivacom. За момента са покрити всички входно-изходни точки на града, а софтуерът разполага с аналитични функции, позволяващи разпознаване на номерата на колите в рамките на около 2 секунди, както и нотификации за съмнителни движения нощем.

Най-мащабният подобен проект в този регион обаче е на територията на Нови пазар. "Може да се каже, че целият град е покрит с видеонаблюдение. Използвана е изцяло професионална техника с изключително много аналитични функции. Камерите са поставени на всички входно-изходни възли на града, на всички ключови кръстовища, около общината, в парковете", разказва Владислав Димитров. Системата работи от 7-8 месеца и според мениджъра на телекома се постига не само превантивен ефект, но и по-висока разкриваемост на закононарушенията. Видеонаблюдението в Нови пазар също така предстои да бъде разширено. В момента се обсъждат кои да са входно-изходните точки в околните села, които също да бъдат обхванати от него. Става дума за още около 10 малки населени места в общината.