🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Между минало и бъдеще

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Шумен, Търговище"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

И градовете са като хората. Всеки има свое минало. Над някои то тегне като воденичен камък, а други го използват умело като трамплин за развитие и усъвършенстване.

Когато става дума за българските градове, Шумен е уместен пример за място, което монетизира своите дадености и наследство. И макар че икономиката на града все още е далеч от големите в страната, областта (заедно със съседната Търговище) успява да постигне нещо, което много други не могат. От една страна, Шумен и Търговище запазиха и развиха своите традиционни производства, а от друга - отвориха врата за нови инвестиции и растеж.

Нещо повече, в двете области се оформи сериозен клъстер на стъкларската и керамичната индустрия. Половината от най-големите предприятия от сектора работят там, като всички те са част от големи международни групи. Основна причина за бума на тази индустрия е богатството на суровини в близост, които захранват производствата в района.

Историческа предопределеност има и в съществуването и израстването на други бизнеси там. Сред тях са създадената през 1962 г. компания за производство на етерично масло от лавандула "Лавена", която се наложи сред лидерите на пазара на козметични продукти в страната, и "Карлсберг България", която произвежда марката "Шуменско". Местното пиво се прави от 1883 г. до днес. По-късно се появяват някои от най-големите компании в областта като "Алкомет", а в новото време - и "Фикосота".

Заедно с добре познатите имена в бизнеса, областта се отваря и за нови инвеститори. Новоизграденият индустриален парк в града вече е приютил 24 компании, а в началото на юни стана ясно, че предстои в него работа да започнат още четири предприятия.

Всичко това оформя новия имидж на региона като водещ индустриален център в Северна България. За да стане истински такъв обаче, той ще трябва да се преодолее и слабостите си, сред които са липса на квалифицирани кадри, силно влошеното ниво на образование, дефицитите на градската среда и ограниченията пред качеството на живот.

Още преди фокусът да се измести върху решаването на тези проблеми, бизнесът и местната власт се изправиха пред нови предизвикателства, свързани с коронавирус пандемията. Сред предприятията в Шумен има и такива, за които кризата отвори нови възможности за растеж, но на други нанесе сериозни икономически щети. Засега въпросът колко още могат да се задълбочат те, остава с неясен отговор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар