🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Швейцарските кабели на Търговище

В започналия дейност през 2015 г. завод "Ховаг" вече работят 110 души, а оборотите и печалбите растат всяка година

Първоначалната идея при основаването на българското дружество е да се създаде малка компания с персонал до 30 души. Сега "Ховаг" има 110 служители, а дългосрочната цел е да увеличи броя им до 250
Първоначалната идея при основаването на българското дружество е да се създаде малка компания с персонал до 30 души. Сега "Ховаг" има 110 служители, а дългосрочната цел е да увеличи броя им до 250
Първоначалната идея при основаването на българското дружество е да се създаде малка компания с персонал до 30 души. Сега "Ховаг" има 110 служители, а дългосрочната цел е да увеличи броя им до 250    ©  Цветелина Белутова
Първоначалната идея при основаването на българското дружество е да се създаде малка компания с персонал до 30 души. Сега "Ховаг" има 110 служители, а дългосрочната цел е да увеличи броя им до 250    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато една врата се затваря, друга се отваря. А в най-новата история на Търговище - когато един завод си отива, идва друг. Такъв е случаят на местното предприятие на швейцарската група за производство на кабели и кабелни системи Howag, което се ражда покрай свиването на бизнеса на друга фабрика в града - тази на американския производител на индустриални батерии EnerSys.

Да познаваш терена

Когато преди няколко години швейцарската група решава да разшири дейността си в Централна и Източна Европа, проучва четири страни - Румъния, Украйна, Унгария и България. Изборът пада върху Търговище до голяма степен благодарение на тогавашния изпълнителен директор на "Енерсис" в града (а впоследствие за кратко и изпълнителен директор на "Монбат") Ойген Петерханс. По това време американският собственик на българския завод за тягови, стационарни и специални батерии решава да закрие голяма част от местното производство и да го прехвърли в другите си фабрики в Европа. В резултат на това около три четвърти от работещите в предприятието 560 души са съкратени, а мениджърът му се ангажира лично да отвори нови работни места в региона.

"Г-н Петерханс препоръча Търговище на борда на директорите на Howag Kabel като добро място за бизнес, което може да осигури надеждни и квалифицирани работници. Стана съдружник в новосъздадената фирма и ме покани да я ръководя", разказва управителят на "Ховаг" Радка Бонева. Самата тя също идва в новия завод от "Енерсис", където в продължение на близо девет години отговаря за сегмента за батерии за подводници.

Така в края на 2014 г. е регистрирано българското дружество "Ховаг", а заводът в Търговище започва работа през 2015 г. Първоначалният план е в страната да бъде изградена малка компания с персонал от около 30 души. Дейността обаче се разраства много по-бързо от очакванията и днес служителите на фабриката вече са 110, като през миналата година е открита и втора производствена площадка.

Бързо нагоре

За петте години на съществуването си българският завод се превръща в ключов за швейцарската група. В по-голямата си част производството е предназначено за износ - основно към Швейцария, Германия и Австрия, където клиентите са основно високотехнологични международни компании от различни сектори - машиностроене, медицинска апаратура, строителна техника, телекомуникации и т.н. Дружеството работи и с няколко местни клиенти, като членува и в Българо-швейцарската търговска камара.

"Продуктовата гама включва кабелно асемблиране, оплитане на кабелни снопове, спирализация, кабеловодни вериги, електрически табла. "Ховаг" предлага правилната технология за отливане при високо или ниско налягане, което предлага неограничен набор от възможности: от капсулирани конектори за данни и лети щепсели до специални решения за различни сектори на индустрията", обясняват от компанията.

"Произвеждаме изделие, което е кабелен сноп за респираторни апарати - и точно затова сега във връзка с коронавируса имаме много поръчки."

Радка Бонева, мениджър на "Ховаг"
Радка Бонева, мениджър на "Ховаг"

Освен фабриката в Търговище швейцарската група има производствени мощности и на родния си пазар и в Китай. "Всеки продукт може да бъде произведен във всяка от фирмите на Howag - в Швейцария, Китай и България", разказва Бонева. Логично, китайската фабрика обслужва фирмите в Азия, българската и швейцарската - тези в Европа, но и трите работят в тясно сътрудничество както по отношение на обмяната на ноу-хау, така и при обслужването на клиенти.

Иначе от завода в Търговище с гордост изтъкват, че голяма част от произвежданите в България продукти са разработени от местния инженерен екип. И допълват, че всеки от служителите може да предлага идеи за подобрение и оптимизация на производствените процеси, като посочват и примери за инструменти, изработени по такива вътрешни проекти на работещите в предприятието.

Първоначалната идея при основаването на българското дружество е да се създаде малка компания с персонал до 30 души. Много скоро обаче става ясно, че местната дейност има значителен потенциал - заложената първоначална бройка е достигната само за година, а към днешна дата "Ховаг" има 110 служители и дългосрочна цел да увеличи броя им до 250. За следващите три години пък се предвижда удвояване на продуктите и обемите за медицинска апаратура и за машиностроене.

"Българският бизнес генерира една трета от приходите на групата, но е от стратегическо значение за нея, защото именно тук е разпознат най-голям потенциал за разширяване на присъствието на Howag на международния пазар", обяснява Бонева.

За това говорят и числата - оборотите и печалбите скачат всяка година, като през 2018 г. компанията дори постига трицифрен ръст. "Бързите темпове, с които нараснахме и се развихме през първите пет години, изненадаха и нас самите", споделя тя. Отдава го до известна степен и на благоприятно стечение на обстоятелствата. "Имахме късмета, че отворихме врати точно когато швейцарският франк се покачи спрямо еврото и така лесно убедихме швейцарските фирми да ни се доверят да произвеждаме тук, където цените са по-конкурентни, но пък качеството е същото. Гласуваха ни доверие, дадоха ни възможност и ние го оправдахме", посочва мениджърът.

Изминалата 2019 г. е малко по-умерена, но растежът пак е с близо 10%, до 9.7 млн. лв. - на фона на отчетените общо от бизнеса в страната 6.2% увеличение на оборота за същия период. Междувременно обаче през юли 2019 г. дружеството отваря и втори завод в Търговище, където е преместено производството на кабелни снопове за строителна техника.

"Общата инвестиция на акционерите в машини и съоръжения е в рамките на няколко милиона лева. За нас обаче по-важна е инвестицията в нашите хора", разказва мениджърът на "Ховаг".

За целта компанията инвестира в обучения и квалификации на служителите си и подкрепя внедряването на дуалното професионално образование по швейцарски модел, за което работи в партньорство и с местната Професионална техническа гимназия (бившия механотехникум). Голяма част от служителите пък са IPC сертифицирани. "Това е стандарт, на който трябва да отговарят продуктите и процесите при кабелно асемблиране, което е основната дейност на нашата фирма", обяснява Бонева. А самият завод е стандартизиран по три ISO стандарта - 9001 за качество, 14001 за околна среда и 18001 за здраве и безопасност.

Реорганизация в кризата

Пандемията от COVID-19, която блокира света в началото на годината, оказва ефект и върху дейността на "Ховаг" - някои от доставчиците на суровини предупреждават, че производствата им работят на половин капацитет и са възможни забавяния. В крайна сметка обаче те са минимални и не се стига до проблеми за българското производство, разказват от компанията.

Предизвикателство се оказва и свиването на поръчките от страна на клиенти с основна дейност в производството на машини. "Спадът в машиностроителния бизнес започна още миналата година и сега с пандемията се задълбочи, така че там търсим алтернатива", обяснява Радка Бонева. Същевременно обаче поръчките в сегмента за медицинска апаратура отбелязват съществен ръст. "Произвеждаме изделие, което е кабелен сноп за респираторни апарати - и точно затова сега във връзка с коронавируса имаме много поръчки", разказва тя.

Благодарение на това компанията успява да реорганизира екипите си и да премине през трудния период без да се налага спиране или намаляване производството или пък освобождаване на служители. "Работим със същото темпо, просто пренасочихме хората от едни продукти към други, но имаме работа за всички", посочва управителят на завода и допълва, че производството е напълно натоварено, а складът - максимално оптимизиран.

В числово изражение ефектът също не е притеснителен - през март и април 2020 г. приходите всъщност бележат ръст спрямо същия период на 2019 г., а през май е отчетен лек спад. "Прогнозираме консервативно, че ще сме близо до резултатите от 2019 г. Търсим възможности за нови ниши, които да запълнят спада в машиностроителния бизнес, така че през 2021 г. отново да продължим да растем и да се развиваме", казва Бонева.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар