"Еконт" дари на Русе "Дворец на децата"

Над 4200 деца е посрещнал Дворецът, превърнат в дом на знанията и уменията за бъдещите изследователи, откриватели и творци

"Еконт" дари на Русе "Дворец на децата"
"Еконт" дари на Русе "Дворец на децата"
   ©  Атанас Великов
   ©  Атанас Великов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вулкан и остров в центъра на Русе, кули, проектирани и построени от деца "инженери" - това е светът на знанията и модерното образование в "Двореца на децата" в крайдунавския град.

Оригинално пространство за обучение, умения и личностно развитие на най-малките е създадено в началото на тази година по инициатива на "Еконт" - водещата в сектора на куриерски, логистични и платежни услуги компания в България.

Мястото, избрано за "Двореца на децата", е символично. Модерният образователен център с поглед към бъдещето е разположен на ул. "Олимпи Панов" 12, в бившата сграда на някогашната Българска земеделска банка. Построено през 1912 г., зданието с представителна фасада в стил неокласицизъм е модел за обществено строителство по това време.

Емблематичната за града сграда е една от многото, които "Еконт" е реставрирал през годините. Новаторският дългосрочен образователен проект е сред най-мащабните в активната социална програма на компанията. Тя има за цел да вдъхне нов живот за старите русенски къщи.

Основната линия, по която в "Еконт" са избрали да работят в полза на обществото, е знанието като най-трайната форма на инвестицията в бъдещето.

Част от тази концепция е подпомагане развитието на Русе чрез модерното образование на най-малките му граждани.

За своите обществени проекти от "Еконт" винаги се доверяват на доказани професионалисти от гражданското общество. В случая инициатор и ментор на "Двореца на децата" е Благовеста Ценова - майка мечтател, която вярва, че в детския свят няма невъзможни неща, когато възрастните подхождат с доверие и вяра в детските способности.

Над 4200 деца е посрещнала досега реставрираната сграда - паметник на културата, в центъра на град. Тя е превърната в дом на знанията и уменията за бъдещите изследователи, откриватели и творци.

В екипа, който осъществява амбициозната образователна програма, влизат представители на много различни групи - от педагози до градинари.

Всички те - преподаватели, артисти, музиканти, програмисти, инженери, спортисти, художници, археолози, орнитолози, рибари, пчелари, градинари, са обединени от обща кауза - да помогнат на днешните деца да бъдат щастливи и образовани възрастни.

Изрисуваните високи тавани, фоайето, пълно с детски книги, просторните учебни зали с много светлина подхранват детското въображение и любопитство.

В залите на детския дворец са разположени и взаимно се допълват детска академия, "Монтесори" център и библиотека за играчки.

В "Академията по природни и инженерни науки и творчество" чрез визуално и звуково базирано образование децата могат да преживеят науката посредством приключения и експерименти. Малките участници "правят" вулкани, програмират платки, строят с мини тухли, изграждат електрически вериги, шият праисторически облекла.

В центъра "Монтесори" има дългогодишни и опитни в този метод преподаватели, които помагат на децата свободно да проучват средата, която ги заобикаля.

"Библиотеката за играчки" учи малките на живот с другите. Децата даряват играчки и вземат под наем чужди, като се възпитават в уважение и споделяне.

"Дворецът на децата" е фондация за създаване на иновативно и модерно обучение. Заложили сме и на силна практическа насоченост, за да подготвим децата за съвременния технологичен свят. Нашият фокус винаги е бил споделеното знание, ние самите сме отворили знанието си за бизнеса с всички, които проявяват интерес към него", казва Донка Илиева, управител на "Еконт Експрес".

Фактът, че дворецът е в реставрираната от "Еконт" сграда - паметник на културата, също има своята образователна функция, тъй като вкусът и естетическото възпитание се формират в най-ранна възраст.

Запазването на духа на старите сгради е именно тази връзка между минало, настояще и бъдеще, която минава през знанието за това кой си и какво искаш да оставиш на хората след теб.

В "Еконт" могат да разкажат много такива истории, в които днес има място за предприемчиви и талантливи хора.

В други две от забележителните сгради на Русе, възстановени от компанията, на ул. "Славянска" 16 и 18, днес се помещават офиси на "Еконт" и спортен център. И двете са построени в края на XIX век по проект на архитект Спирос Валсамаки.

Първата е била собственост на унгарската фирма "Йосиф Едуард Риглер", която се е занимавала с производство и търговия с хартия, канцеларски материали, печатане, книговезане. Фирмата е един от пионерите на леката индустрия на Унгария. През 1882 г. открива клон в Русе, като през 1931 г. българският клон на фирмата е регистриран като българско акционерно дружество "Йосиф Едуард Риглер" за книжна търговия и индустрия.

Сградата на "Славянска" 20 е била на Ганчо Стефанов, известен русенски търговец, живял преди век. Неговата дъщеря Райна е съпруга на Никола Мушанов. През 1942 г. Райна и Никола Мушанови даряват русенската си къща на ул. "Иван Вазов" №4 за безплатна ученическа трапезария, която да носи името на рано починалия им син Светослав.

Русенското споделено пространство на ул. "Добруджа" 10 се отваря отново през 2019 г. Ъгловата червена къща с бели детайли и в стил сецесион е построена през 1913 г. и е била собственост първоначално на Исак Гликман - индустриалец, дошъл от Букурещ. Сега в нея са разположено модерно "споделено пространство", т.нар. коуъркинг център, апартаменти и център за красота.

"Александровска" 37 е адресът на някогашната къща на шапкаря Калпакчиев, построена през 1905 г.

"Еконт" е закупил и два обекта на улиците "Княжеска" 5 и "Славянска" 15.

Каузите на 30-годишно сътрудничество

"Еконт" ще отпразнува 30-ия си рожден ден догодина. От създаването й през 1993 г. досега централата на разрастващата се в цялата страна компания неизменно продължава да бъде в Русе.

Крайдунавският град остава нейната "котва" - с хилядолетната си история, с общата кауза за по-добро бъдеще. "Еконт" има мечта - в Русе да се изгради социална среда, която да направи града привлекателен за всички, особено за младите хора.

  • През 2012 г. "Еконт" създава "Културен център - Русе". Инициативата за получаване и споделяне на знания дава възможност за организиране на многообразни събития и реализиране на новаторски образователни идеи.
  • През 2014 г. започва партньорството на компанията с фондация "Русе - град на свободния дух". Съвместната им работа подкрепя проекти в областта на културата, образованието, науката и новите технологии.
  • От 2017 г. в културната и образователна трансформация на града се включва и новосъздадената Фондация "Еконт", която организира културни събития, обучения, семинари.
  • През 2021 г. социалната активност на компанията доведе до реализацията на оригинални и новаторски проекти, свързани с развитието на знанието в България.
  • Съвместно с фондация "Заедно в час" през ноември "Еконт" започна дарителската кампания "Куриери на бъдеще". Целта й е да се съберат средства, които да бъдат инвестирани в осигуряването на достъп до качествено образование за повече деца в България.
  • "Спаси книга" е кампания, организирана от "Еконт", която започна от Русе и превърна всички офиси на компанията в центрове за събиране на книги.
  • Сред най-мащабните социални каузи на "Еконт" е програмата "Знание и растеж", резултат от успешното партньорство с фондация "Русе - град на свободния дух". Чрез нея се финансират проекти в областта на образованието, науката и новите технологии за развитие на града, запазването на културното му наследство, получаване и споделяне на знание. През шестте години, през които програмата действа, са подпомогнати над 80 проекта на 35 русенски организации - културни институти, училища, детски градини, Русенски университет "Ангел Кънчев", неправителствени организации.