Новото място на Русе: от пекарна до място за срещи

"Хабитати" успява да наложи различна култура към здравословната храна и предлага фермерски продукти от града и региона

   ©  Кремена Димитрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Зад магазина за био продукти и печива "Хабитати" в Русе са Деян Герасимов и Ани Герасимова.
  • Деян се впуска изцяло в земеделието и скоро двамата създават бранда "Дивата шипка", серия продукти от орехи и лимец.
  • В края на 2020-а мястото отваря врати и започва да си проправя път в град, в който няма разработена аудитория за точно такива бизнеси.

"Създаваме място, където всеки да открие нещо за себе си. Променяме се постоянно. Наблюдаваме, питаме и слушаме, учим се. Грешим, поправяме се, развиваме се. Търсим. Това е живо място - то следва потребителя, събитията и нуждите." Така екипът на пекарната и магазин за фермерски продукти "Хабитати" описва мисията и публиката си.

Сравнително новото място контрастира на като че ли застиналия център на града. Ако се огледате, всичко в него би могло да съществува, както си е в момента, и преди 10 - 20 години. Докато "Хабитати" носи поне няколко черти на съвременност: има концепция, която гравитира около грижата за природата и качествената храна, без това да го прави по-нишово; може да бъде използвано като магазин, а може и да прекарате няколко часа в него; може да започнете или завършите деня в него.

Зад "Хабитати" са Деян Герасимов и Ани Герасимова, които се описват като "русенци, природолюбители, мечтатели" и "екип в добро и зло, в болест и здраве, в работа и забавления".

Новото място като втори дом

Те обмислят идеята над пет години. Подтикът идва от все по-задълбочения им интерес към произвеждането на храна, като започват от засаждане на лимец. "Първата реколта изядохме сами, защото реално не знаехме какви са възможностите и качествата на лимецовото зърно. Така се започна и "голямото печене" и тестване възможностите на зърното. Така се роди и любовта към готвенето и споделянето."

Деян се впуска изцяло в земеделието и скоро двамата създават бранда "Дивата шипка", серия продукти от орехи и лимец. Ани напуска позицията си в голяма компания и решава да приложи каквото е научила в развиването на бъдещото пространство.

След това се появява предизвикателството как точно да нарекат проекта си: "През това време мястото премина през различни наименования и форми - винен бар, бирария, пекарна, работилница за домашни храни, сборен пункт за фермерски продукти, споделено работно място и накрая се реализира неочаквано и определено без много време за планиране. И събра всичко на едно място - нашите "хабитати", нашият втори дом."

Сега или никога

През септември 2020 г. те се изправят пред окончателното решение дали да създадат "Хабитати", или да отложат идеята за неопределено време. Въпреки несигурните регулации покрай ковид пандемията и трудната обстановка за малкия бизнес те решават да рискуват. "И взехме правилното решение. Подписахме договора за наем и в рамките на месец и половина създадохме бранда, мястото, рецептите, борихме се с бюрокрацията, намерихме първите си доставчици, чистихме, подреждахме, ремонтирахме", разказва Ани.

В края на същата година мястото отваря врати и започва да си проправя път в град, в който няма разработена аудитория за точно такива бизнеси. Деян ще видите най-често на бара, в кухнята са Ани и "тайната суперсила" на "Хабитати" - Димка Ангелова.

Те намират вдъхновение и пример за подобни пространства със смесена функция от различни пътувания: "Взели сме си по малко от аромата и уюта на италианските пекарни, от духа и енергията на онова прекрасно заведение в центъра на Братислава, в което се влюбихме от пръв поглед, от малкото градско кафе с изрисувани стени в Загреб, от дървениите в крафт бирарията в Любляна." Казват, че намират все по-добре издържани места и из България: "Обичаме усещането за "вкъщи" на "Хляб&Soul" в София, новаторството и хъса на Vanilla Kitchen." Подобна промяна в живота си прави и сестрата на Ани, Светлана Кирова, която отваря Слънчевата пекарна в Пловдив.

"Искахме да създадем място, което да носи нашия дух и гостите ни да се чувстват като у дома си - в предразполагаща среда, сред хора, с които споделят общи интереси, вкусове и възгледи. Място за срещи и събития, място, където можеш да се насладиш на домашни печива от качествени продукти, приготвени на място. Да поработиш през деня, да поканиш приятели за почерпка, да пиеш хубаво кафе или да прекараш малко време на спокойствие с някоя от нашите книги."

Вкусът на Русе

В магазина се предлагат фермерски и занаятчийски продукти от малки производители, предимно от Русе и Северна България, крафт бири, вино, мезета, млечни продукти. Често работят с производители, които познават лично. "Така знаем какво отношение влагат, как се развиват и накъде са тръгнали."

А как биха описали публиката си? Според Ани клиентите им са много различни на пръв поглед - от ученици и учители от близките училища, през хора, които имат по-добри финансови възможности и акцентират върху здравословната храна, до хора с различни професии и занимания: програмисти, предприемачи, спортисти, но и също "хипари и бохеми". С времето забелязва, че идващите като че ли попадат в три категории: "класиците", които знаят какво търсят и харесват и не са склонни да експериментират с нови вкусове, "експериментаторите", които винаги са отворени към необичайни предложения (брауни от червен боб, баница с леща), "здравословните", които подбират храната си според диета и специфични нужни, което съответно кара Ани и Деян да поддържат постоянен асортимент от печива без глутен, лактоза, животински продукти или добавена захар.

След дълга лятна пауза и ремонт пространството отвори отново през септември. "За новия сезон планираме да разнообразим събитията при нас и освен познатите традиционни вече винени и бирени вечери ще организираме срещи с производители на продукти от нашия асортимент. Имаме идеи за представяне на книги, изложби на фотографии."

"Хабитати" се намира на ул. "Добри Немиров" 11.