🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войната в Украйна: Путин мобилизира още 300 хил. души в армията (обновена)

Руският президент за пореден път индиректно заплаши, че може да посегне към ядрено оръжие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В отговор на успешната украинска контраофанзива от последните две седмици руският президент Владимир Путин обяви тази сутрин частична военна мобилизация в страната, без да даде много подробности по темата. За момента той твърди, че в редовете на въоръжените сили ще бъдат призовани само запасняци и отслужили, които са обучавани по точно определен военни специалности, които изискват специфични умения.

По-късно военният министър Сергей Шойгу обяви, че най-вероятно ще бъдат мобилизирани около 300 хил. души, което според него е около 1% от мобилизационния потенциал на страната. Същевременно той твърди, че руската армия в Украйна до момента била загубила само около 6 хил. военнослужещи. При това положение обаче не е ясно защо изобщо е нужно да се мобилизират толкова запасняци в момента. Също така според Шойгу призованите запасняци нямало да бъдат изпращани в зоната на "специалната военна операция", което отново поставя под въпрос смисъла на настоящите извънредни мерки.

Путин също така обяви тази сутрин, че Русия може да използва всички средства за защита на своята териториална цялост, намеквайки, че би могъл да посегне към т.нар. ядрено копче. Това обаче можело да стане, в случай че има заплаха за териториалната цялост и дори съществуването на страната - нещо, което Кремъл може да обяви след провеждането на фалшивите референдуми за присъединяване на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Въпросните гласувания в окупираните територии светкавично бяха насрочени вчера за периода 23-27 септември.

Подобни ядрени заплахи от страна на руския президент обаче не са прецедент. Той отправи аналогични предупреждения както преди началото на настоящата инвазия в Украйна в края на февруари, така и няколко дни след старта й. Сега обаче обитателят на Кремъл изрично отбеляза, че "това не е блъф".

Блъфират ли в Кремъл

Настоящото изявление на Путин по повод инвазията в Украйна трябваше да бъде направено още вчера вечерта, но бе отложено за тази сутрин без ясно обяснение. Всъщност мерките, които той обяви днес, са по-леки от това, което евентуално се очакваше - официално обявяване на война срещу Киев и пълна мобилизация на всички отслужили наборна военна служба. На практика това, което руският президент прави в момента, е принудително да привлече под бойните знамена хора, които да запълнят все по-големите пробойни в съществуващата му армия. Прибягването към частичната мобилизация също така е индикатор, че усилията за привличане на доброволци и наемници през фирми като частната военна компания "Вагнер" не дават желания резултат.

Не е ясно също така дали в момента Русия разполага с капацитета бързо да привлече 300 хил. души, да организира повторното им военно обучение и да ги оборудва със съвременна бойна техника. Също така проблематично ще бъде осигуряването на младши офицери, които да поведат наборниците и резервистите в реални бойни действия. Със сигурност обаче Кремъл вече не разполага с административния апарат за пълна мобилизация, който се поддържаше с цената на огромни ресурси по времето на СССР.

За момента инвазията в Украйна формално продължава да се води "специална военна операция", а не война, като в пограничните области на Украйна (Белгородска, Курска, Брянска, Воронежка, Ростовска и анексирания Крим) продължава да действа повишено ниво на "терористична заплаха", а не извънредно или военно положение. Предстои да се види също какви ще са политическите последствия за Кремъл от частичната мобилизация и доколко руското общество е готово наистина да изпрати младите си мъже на фронта за провеждането на агресивна война срещу близка като народопсихология и манталитет бивша съветска република.

"Срамежлива" ескалация

Успоредно с всичко това политическото ръководство на НАТО обвини вчера Русия, че ескалира войната си срещу Украйна, след като марионетните администрации на Кремъл в окупираните територии обявиха организирането на референдуми за присъединяване към Русия, а парламентът в Москва одобри законодателство, което разчиства пътя за военна мобилизация. Четирите контролирани от Москва региона в Украйна ще започнат провеждането на "гласуванията" още този петък - стъпка, която Кремъл до момента отлагаше и която Западът и Киев веднага определиха като "фалшификация". Руската Дума пък прие във вторник закон за увеличаване на наказанията за дезертьорство и избягване на военна служба в случай на мобилизация, което е допълнителен знак за втвърдяването на позицията на Москва.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи референдумите като "по-нататъшна ескалация" на войната. Той заяви, че те не са легитимни и не променят характера на агресивната военна кампания на Русия срещу Украйна. Главният дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че ЕС категорично осъжда планираните незаконни "референдуми", които противоречат на законните и демократично избрани украински власти, нарушават независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и грубо нарушават международните закон. "Резултатите от подобни действия ще бъдат нищожни и няма да бъдат признати от ЕС и неговите държави членки", добави той.

Кой ще мигне пръв

Западни анализатори предполагат, че анексирането на допълнителни територии може да позволи на Москва да твърди, че предоставянето на оръжие от НАТО на Украйна е равносилно на атака срещу самата Русия, пише Financial Times. "Посегателството на руска територия е престъпление, което ви позволява да използвате всички сили за самоотбрана", обяви все по-радикализиращият се бивш руски президент Дмитрий Медведев. "Ето защо от тези референдуми се страхуват толкова много в Киев и на Запад. Той добавя, че гласуванията щели да са "възстановяване на историческата справедливост" и "напълно ще променят посоката на развитие на Русия за десетилетия".

Михайло Подоляк, съветник на администрацията на украинския президент Володимир Зеленски, призова международната общност да отговори на плановете "чрез увеличаване на оръжейната помощ и въвеждане на нови икономически секторни санкции срещу Русия". Вчера висши представители на американското министерство на отбраната, пожелали да останат неназовани, за първи път обявиха, че опцията за предоставянето на модерни западни танкове на Украйна "вече абсолютно е на масата". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от своя страна коментира, че плановете на Москва да проведе референдуми и евентуално да мобилизира допълнителни сили са "знак за провал на Русия".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 13

    Русия не може да победи армията на една Украйна, а какво би станало ако трябва да се изправи срещу НАТО? Нашите руски роби в България още ли вярват в "могъществото" на Рассиа?!?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 16
    • + 4

    Бисмарк има една подходяща за случая фраза: Знам сто начина да изкарам руската мечка от барлогата й, но не знам нито един да я върна обратно.

    В момента я изкарват...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 14

    Бърлога, разбира се.

    Нередност?
  • 4
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 2
    • + 13

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Обаче като стане въпрос за руски роби, ти веднага излизаш от твоята бърлога за да се преброиш.

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 2
    • + 1

    Жега... Дай Боже да не достига до БГ.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 6

    Всички самолетни билети за все още отворените дестинации вече са продадени. Защо така руснаците не искат да защитават матушката?

    Нередност?
  • 7
    borodino avatar :-P
    borodino
    • - 3

    Полека-лека янките ще ни докарат нов 9-ти септември.

    Нередност?
Нов коментар