🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
В крайна сметка напредъкът на руските сили около Авдеевка до момента се свежда до участък с размери около 3 квадратни километра, като по-голямата част от тях попадат в т.нар. сива зона, която никой не контролира
В крайна сметка напредъкът на руските сили около Авдеевка до момента се свежда до участък с размери около 3 квадратни километра, като по-голямата част от тях попадат в т.нар. сива зона, която никой не контролира    ©  Reuters

Войната в Украйна | Руският щурм край Авдеевка не предвещава нов Бахмут

Най-мащабната офанзива на Кремъл от пролетта насам очаквано започна с фиаско, но е индикатор за промяна в динамиката на бойните действия

В крайна сметка напредъкът на руските сили около Авдеевка до момента се свежда до участък с размери около 3 квадратни километра, като по-голямата част от тях попадат в т.нар. сива зона, която никой не контролира    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Генералите на Путин вероятно тайно са концентрирали тук ударна сила с размер на няколко бригади.
  • В рамките на първите около 48 часа от атаката Русия е загубила приблизителната равностойност на цял батальон.
  • На финала може да се окаже, че край укрепената Авдеевка могат да бъдат заклещени огромни руски резервни сили.

Половин година след последната си голяма офанзивна операция руските окупационни сили в Украйна, изглежда, отново са в настъпление. Горещата точка на фронта в момента е Авдеевка - силно укрепено предградие на сепаратистката столица Донецк. Градчето е арена на кървави сблъсъци още от 2014 г., когато Москва светкавично превзе Крим с "малки зелени човечета" и започна необявена хибридна война срещу Киев, инфилтрирайки източната част на страната със свои специални сили, преоблечени като "опълченци", "доброволци" и "разгневени донбаски миньори". Въпреки че е само на 10 км от мегаполиса Донецк, сателитното селище устоява - то се превърна в украинска крепост и вече близо десетилетие удържа на системните набези на (про)руските сили.

В началото на миналата седмица войските на Кремъл изненадващо атакуваха Авдеевка от няколко страни с неочаквано големи количества жива сила и бойна техника. Острата фаза на този щурм обаче завърши почти толкова бързо, колкото и започна. Резултатът за руснаците отново е, меко казано, плачевен - десетки взривени танкове и бронирани бойни машини, стотици убити и ранени. Но самият факт, че след половин година пауза армията на Путин отново започва да инициира локални контранастъпления - не само около Авдеевка, но и на други места по източния фронт, е достатъчно показателен, че войната на изтощение навлиза в следваща фаза, при която Русия ще е по-активна.

(Ре)контраофанзива или смяна на наратива?

След като дългоочакваната украинска "лятна" контраофанзива, изглежда, не постигна и няма перспектива да осъществи първоначалните си стратегически цели навреме (т.е. преди началото на "калния" сезон), генералите на Путин явно се опитват да докажат, че инициативата на бойното поле може би отново е преминала в техни ръце. Те явно са получили задача като програма минимум да подобрят тактическите си позиции преди почти неизбежното есенно-зимно "замразяване" на фронтовата линия. А също така евентуално да постигнат някаква видима пропагандна победа, която военният министър Шойгу и началникът на генщаба Валерий Герасимов да могат да закачат на ревера си. Превземането (или поне обсаждането) на някое знаково място от типа на Авдеевка изглежда като идеалния кандидат за това.

За пореден път обаче реалността се разминава с очакванията на кремълските стратези. Точно както през цялото лято Украйна беше принудена да научи по трудния начин, че пробиването на добре подготвена отбранителна е изключително трудно, така сега руснаците, изглежда, понасят тежки загуби при нападението срещу укрепената Авдеевка. Операцията срещу сателитното селище на Донецк е и поредното нагледно доказателство, че използването на мобилизационна и недобре обучена наборна армия за нападателни цели е по-скоро обречена идея.

На пръв поглед битката за Авдеевка до голяма степен провокира асоциации с обсадата на Бахмут. За разлика от него обаче украинската армия дълбоко се е окопала тук. Тя е изградила добре защитени огневи позиции, минирала е терена наоколо и от години успешно отбива атаки, като последната мащабна е от тази пролет. Резултатът от всичко това е, че Авдеевка може да бъде защитавана ефективно с относително малък гарнизон. В този контекст е показателно, че от първите дни на настоящата масирана руска инвазия до сега т.е. над 19 месеца фронтовата линия около селището почти не е помръднала.

Ще има ли обсада

Затова и целта на настоящото руско настъпление явно е не толкова директното превземане на селището, а по-скоро неговото обкръжаване и поставяне в т.нар. котел. За момента обаче и тази задача се проваля, въпреки че руснаците хвърлят в първоначалния щурм поне три батальонни тактически групи - 3-4 хил. войници, подкрепени с танкове, бойни машини на пехотата, хеликоптери и щурмова авиация.

Някакво постижение от страна на руснаците в подготвителния етап е, че първоначално успяват да прикрият струпването на значителни бойни формирования в този район, който също така е и сравнително лесен за логистично подсигуряване заради близостта си с агломерацията на мегаполиса Донецк. Предполага се, че генералите на Путин са концентрирали тук ударна сила с размер на няколко бригади. За момента не е ясно дали тези бойни формирования са преместени от други участъци на фронта, или са резервни сили, чието съществуване до момента не е било известно.

Плюсовете за армията на Кремъл обаче в общи линии приключват дотук. Според публикация от 12 октомври на OSINTtechnical - надежден разузнавателен акаунт по "открити източници" в X (бивш Twitter), по време на началните етапи на атаката, вероятно в рамките на около 48 часа, Русия е загубила приблизителната равностойност на цял батальон - 15 танка, 33 бойни машини на пехотата и сериозно количество артилерийски системи. Различни източници допускат, че Украйна е нанесла още по-големи поражения на врага в рамките на цялата операция до момента - може би общо над 50 танка и над 100 бронирани машини.

Въпреки първоначалните си успехи по линия на маскировката и частичния напредък около селцето Краснохоривка руските сили почти мигновено показват своите слабости, особено когато става дума за водене мобилна война. Огромни колони от бойна техника потеглят по тесни пътища, които в един момент директно ги вкарват в капан - минни полета, рояци от дронове камикадзе или предварително "простреляни" зони на артилерията и противотанковите ракетни системи на украинските защитници. Опитите на обстрелваната руска техника да избяга извън пътищата обикновено също приключват с експлозия след навлизане в нови минни полета.

В крайна сметка напредъкът на руските сили около Авдеевка се свежда до участък с размери около 3 квадратни километра, като по-голямата част от тях попадат в т.нар. сива зона, тоест нито една от враждуващите страни не я контролира ефективно. Бързото обкръжаване на селището и дори установяването на руски "огневи контрол" над основните пътни артерии за снабдяването му така и не се осъществяват. "Руснаците хвърлиха много сили в тази посока. Залагат основно на количеството", обобщава ситуацията Андрий Ермак, началник на администрацията на украинския президент Зеленски.

Считано към вторник, руските офанзивни действия по посока към Авдеевка продължават, но за момента няма потвърдена информация за значителен напредък. От командването на украинските въоръжени сили даже твърдят, че интензивността на противниковите атаки е видимо започнала да спада.

Маневри за отклоняване на вниманието?

Според първоначалната оценка на Institute for the Study of War (ISW) идеята на руските генерали най-вероятно е да ангажират тук украинските резервни формирования, така че окончателно да спрат буксуващата контраофанзива. "Както ISW е отбелязвал по-рано, целта на руските атаки в района на Авдеевка е да блокират тук украинските сили и да им попречат да се пренасочат към други райони на фронта. Украинското командване обаче вече е наясно с това и е малко вероятно да ангажира неоправдано голямо количество бойци по тази ос", коментират анализаторите от отбранителния тинк-танк.

Според някои военни наблюдатели дори може да се случи точно обратното - тъй като Авдеевка е силно укрепена и може да се защитава от относително малоброен гарнизон, битката за селището може да заклещи тук огромни руски резервни сили и дори да доведе до отслабване на руската отбрана в други участъци от фронта. Което в дългосрочен план е далеч по-полезно за постигането на украинските стратегически цели.

Русият опит за локална (ре)контраофанзива точно сега най-вероятно е провокиран и от поне временното решаване на някои логистични проблеми, свързани най-вече доставката на снаряди за артилерията. Твърди се, че в момента украинската армия вече има известен превес по отношение на количеството изстреляни боеприпаси и особено по отношение на точността и контрабатарейния огън. През последните няколко седмици обаче Москва е получила няколкостотин корабни контейнера със снаряди от Северна Корея, което отново може да промени съотношението в полза на руснаците, твърдят американски разузнавателни източници.

За зла участ на Путин през тази седмица стана ясно, че Украйна вече е получила от САЩ оперативно-тактически ракети ATACMS с далекобойност 165 км и касетъчни бойни глави. Те могат да нанасят много по-бързи удари в сравнение с крилатите ракети Storm Shadow и SCALP и руската армия за момента едва ли може да ги прехваща. Това автоматично означава, че Кремъл ще трябва бързо да евакуира някои от ключовите си авиобази близо до фронта, които осигуряват непосредствена въздушна поддръжка със самолети и хеликоптери. И да измести в дълбокия тил големите си складове за гориво и боеприпаси, което допълнително ще влоши логистичното подсигуряване на фронтовите сили.

Също така генералите на Кремъл ще трябва да изтеглят много по-назад своите радари и системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400, което в някаква степен ще развърже ръцете на украинската авиация. При това положение провеждането на дори ограничени и локализирани офанзивни действия от руска страна може да се окаже много, много по-сложно...

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 7
    • + 8

    Хахахахаха, нещата са комични, наистина, като се чудя откъде да започна. Айде с руските загуби.
    Изчисленията за загуба на цял руски батальон в рамките на 48 часа може и да са верни. Украинските пропагандисти/OSINTове засега показват около 60 различни по вида си машини неутрализирани в северните околности на Авдеевка. Един мотострелкови батальон разполага с толкова плюс-минус няколко, както и численост около 400 души. Сред ударените системи има поне един Т-64БВ. Този танк е гръбнакът на украинската армия, руските редовни части не го ползват и се намира в ограничена наличност сред проруските сепаратисти. С което имаме две хипотези:
    - Сред атакуващите руски части има и сеператистки единици, нещо, което за момента не е потвърдено от никъде. Или някоя от доброволческите части (БАРС или Волк) е екипирана с ограничен брой пленени украински машини.
    - Част от ударените системи са на украинските части.
    Втората хипотеза е доста вероятна, защото Авдеевка се пази от 53та и 110та механизирани бригади, които са едни от малкото украински подразделения, все още разчитащи напълно на първоначалното си съветско окомплектоване. Това е и голям проблем за платформата Oryx, която редовно идентифицира подобни случаи изцяло и само за руски, без проверка, да не говорим и за определените фалшифицирани снимки, дублирани бройки и пр. Изчистване на съмненията ще има, като се появят кадри отблизо на неутрализираните машини. Ако не са много обгорели ще може да се разпознаят по маркировките (знаците Z, V, O и любимите на украинците германски +). Прясно боядисани върху обгорялото знаци винаги ще са съмнителни.

    400 убити и ранени за 48 часа може да са много за руснаците, но е нищо на фона на среднодневните загуби на ВСУ за великата лятна контраофанзива, а тя е за над 700 на ден до момента. Дори с големия щурм на Авдеевка, руската армия не може да достигне украинските нива. Вицовете за унищожени 50 танка и 100 бронирани машини, може ако се говори за целия фронт в период от над седмица. Неясни кадри с пожари от термобарични боеприпаси и само една горяща машини между тях не може да се взимат насериозно. Показателни ще са две неща: повече близки кадри на ударените машини и данните след време за руските жертви в Mediazona.

    Сравнението между Авдеевка и Бахмут. Авторът е прав, че Авдеевка е по-малко градче от Бахмут, но то е крепост, която е подсилвана от 8 години. Затова и се пази от едва две бригади – 53та мех. и 116та ТРО. 110та мех. е по отворения северен фланг. Има няколко други разлики. Фланговете по Авдеевка са повече отворени полета, отколкото при Бахмут, затова руснаците заложиха на подобен механизиран щурм на север. Друго различие е, че градчето е далеч от големите логистични центрове на ВСУ, Бахмут има зад себе си урбанизираната конгломерация Славянск-Краматоск-Константиновка и предмостието на Часивий Яр. Логистиката в Авдеевка се осигурява в момента само по един път, след като руснаците върнаха частични позиции при северната жп. линия.
    Руснаците не успяха да се закрепят в северните села, но пробиха първата линия на ВСУ на юг. Ако успеят да достигнат до втората линия при селата на юг и запад от Авдеевка, руснаците ще изолират украинските части в града. На север също има частичен успех – изгонването на ВСУ от минната камериера. Това беше силно укрепен регион, но сега се води в сивата зона. Кремъл не търси бърза победа, това в момента не е на дневен ред. Руснаците искат пълно изтощение на ВСУ, заради което беше Бахмут. Месомелачката там превърна „зимната контраофанзива“, първо в пролетна и после в лятна. ВСУ вече изпрати 31 мех. бригада да брани фланговете на Авдеевка, както и 1 танкова бригада. Все ключови резервни части. Общото с Бахмут е, че руснаците прилагат стратегията от зимата – бавно напредване с премерена ескалация и търсене на обсаждане на украинските части. Резултатите от това, ще ги видим най-рано декември месец, ако не и от януари нататък.

    Поздравления за признанието, че руснаците поемат инициативата. Сега като се каже „А“, да кажем и „Б“ – това означава, че украинската контраофанзива е прецизно нарязана и сложена във фризера, като последните парчета в момента прегарят под Роботине. ВСУ ще пробва един последен опит преди калния сезон с остатъка от третия си ешелон, който уж вече трябваше да е заобиколил Мелитопол. Опитите за тестови десант при Херсон, засега си остават такива – опити.

    Излязоха първите сателитни снимки от летището в Бердянск. Украинската пропаганда за 9 поразени вертолета чрез снимка без приближение е развенчана от украински X-пропагандатор, който показва, че е ударено съвсем друго място от летището. Това едно на ръка, второто е, че са унищожени един транспортен Ми-8 и може би ударени още 2-3 транспортни вертолета. Както и казах в предходния матрял, предвид щетите ударът е бил площаден и се е разчитало на касетъчните елементи. https://twitter.com/Tatarigami_UA/status/1714797845457350817

    И един факт за размисъл: ВСУ показват пуск на 6 ракети ATACMS, но само 1 достига Бердянск…

    Нередност?
  • 7
    jonjo avatar :-|
    Джонджо
    • - 7
    • + 6

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Смазани в Авдиивка, със стотици унищожени единици техинка и хиляди изгубени войници, унизени на едро в Бердянск и обяздени смехотворно в Херсон, ватните z-фашисти в Телеграм пищят от ужас. Но българският русороб подпира фейкове :))) .

    Нередност?
  • 10
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#3] от "kuranakyumura":

    Бла-бла-бла.
    Смешник, не копирай класика Лев Толстой.
    Той пише по няколко тома, но съдържателно и интересно.
    А ти жалък смешнико - пишеш, пишеш, пишеш и нищо, НИЩО - отново СМЕШНИК СИ.

    Нередност?
Нов коментар