Как България да остарее умно и зелено

Реформите в ключови области могат да намалят ефекта от застаряването на населението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без решителни действия свиващата се работна сила в България ще доведе до по-нисък растеж.

 

Профил

Маркус Репник е постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия. Експертните му области са "зелен" растеж, устойчиво развитие, управление на промените, управление на програми и проекти за постигане на резултати, координация и развитие на партньорство с фокус върху ефективността. Репник е магистър по икономика и социални науки със специализация по развитие на организациите и стратегически мениджмънт от университета в Инсбрук, Австрия. Завършил е над 30 следдипломни обучения, свързани с мениджмънта, институционалните промени и лидерството.
Статията е част от юбилейния брой на "Капитал" "Нови 20", в който решихме да погледнем какво ще се случва през следващите 20 години. Попитахме хора с различна история и визия, които мислят добре, работят здраво и говорят честно. Всички излезли досега статии от изданието можете да намерите тук.

За много икономисти да погледнеш 20 години напред в бъдещето е много трудна задача, точно толкова колкото е и за много хора, които трябва да отговорят на въпроса къде се виждат след 20 години. Обяснението на икономистите е ограничено от мистерията на икономическите цикли  – никой не знае със сигурност колко дълго ще продължат те, тъй като са нередовни, с често непредсказуеми повратни точки, които до голяма степен определят курса. 

Затова като гледат напред, икономистите често говорят за визии и посоки на политиките, а хората – за мечтите си за бъдещето. Следователно отговорът на въпроса как ще изглежда България след 20 години има нужда от визии и мечти. Ето някои мисли, които представят моята визия.

Представете си една България, която осигурява атрактивни работни места за младите, посреща нуждите на възрастното си население и дава възможности за приличен живот на всички свои граждани. Една България, която расте с отношение към околната среда и с темпо, което гарантира бърза конвергенция с европейските й съседи. Едновременно с това пази своите природни ресурси и се адаптира към климатичните промени.

Как да направим тази визия реалност?

Един скорошен доклад на Световната банка показва, че само за три десетилетия България е станала третата най-възрастна държава в Европа и ще продължи да остарява. Българското население не само ще продължи да застарява, но то и ще намалее, тъй като българите имат по-малко деца, а голям брой квалифицирани млади хора търсят реализация в чужбина. Според прогнозите на ООН населението на България се очаква да намалее с близо 14% между 2010 и 2030 г. и да стане 6,2 милиона. Броят на хората в работоспособна възраст пък се очаква да намалее с един милион в следващите 20 години. Без решителни действия свиващата се работна сила в България ще доведе до по-нисък растеж.

Да остаряваш обаче не задължително означава да намаляваш. България трябва да остарее умно. Предприемането на стратегически действия и политически реформи в няколко ключови области може да отговори на въздействието на демографското предизвикателство и да насочи държавата към по-проспериращо и всестранно бъдеще.

Ако няма промени, сегашната пенсионна система ще окаже силен натиск върху вече ограничените публични ресурси. Приоритет трябва да бъде една финансово устойчива пенсионна система – тя ще стимулира българите да работят по-дълго, да са продуктивни членове на обществото още много години напред. Ако приоритизира образованието и иновациите, България може да положи основата за устойчив растеж. Увеличаването на производителността ще стимулира икономическия растеж на фона на намаляващата работна сила на България. Освен това с по-голямото участие на пазара на труда на групи, които в момента са по-малко представени на него – жени, възрастни, хора от ромски произход – България може още повече да подобри работната си ръка. Тъй като населението продължава да застарява, страната ще има нужда и от финансово устойчиви и по-ефективни здравни и социални услуги, за да осигури по-добри възможности за добър начин на живот.

Всички тези елементи – пенсии, образование, иновации, разширяване на работната сила, здравни и социални услуги, са изключително важни за това страната да остарее умно. Решаващ фактор ще е емиграцията. България трябва да стане по-атрактивна, така че гражданите й да останат в нея, а тези, които вече са я напуснали, да бъдат привлечени да се върнат.

Докато остарява, България трябва да стане и зелена. Климатичните промени са доказано глобално явление. Според учените вървим към затопляне с най-малко два градуса по Целзий над прединдустриалните нива – затопляне, което може да бъде достигнато след 20 до 30 години. Глобалният доклад на Световната банка "Намалете топлината: Защо по-топъл с 4° C свят трябва да бъде избегнат" предупреждава, че до края на този век можем вече да живеем в свят, по-топъл с 4°C – свят с екстремни климатични явления, намаляване на световните хранителни запаси, загуба на екосистеми и биоразнообразие и реално покачване на морското равнище. Но по-топлият с 4° C свят все още може и трябва да бъде избегнат.

България трябва да предприеме сериозни действия по отношение на климатичните промени и да действа стратегически, систематично и мащабно в няколко области, които имат огромен зелен потенциал.

Такъв потенциал е енергийната ефективност на сгради. Днес България има най-високата енергийна интензивност в Европейския съюз (ЕС) – за да произведе една единица от БВП, България използва четири пъти повече енергия от средното за ЕС. 40% от консумираната в ЕС енергия е от сгради. А според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие енергийният разход на съществуващите сгради може да бъде намален с до 50%. Имайки предвид големия дял на стари панелни блокове в България, в които живеят 2,7 милиона българи, потенциалът за пестене на енергия е още по-голям. Използването на европейски фондове за широкомащабни програми за модернизиране на сгради би имало тройна полза – за собствениците на жилища, чиито битови сметки ще намалеят, за бизнеса, защото създава работни  места, и за околната среда, защото ще намали енергийната интензивност на България.

Като страна с много земеделска земи, плодородни почви и разнообразен агроклимат България има изключителен селскостопански потенциал, но днес земеделието е най-непродуктивният сектор на българската икономика. Методичното инвестиране в земеделие, съобразено с климатичните особености, което гарантира сигурността на храната, но и подпомага адаптацията и смекчаването на климатичните промени, ще позволи на България да използва най-добре земеделския си потенциал. Биоземеделието е една такава форма на селско стопанство, съобразена с климатичните особености. То е и бързо растящ глобален пазар, включително и в няколко европейски страни с добри възможности за износ за България.

С решителни действия България може да се позиционира като европейска дестинация за инвестиции в биопроизводство. След като е близо до лидерите в зеления растеж в Западна Европа, България може да търси по-добро включване, като окуражава зелени чужди директни инвестиции и търговия с биостоки и компоненти.

Не е лесно да се отговори на въпроса как ще изглежда България след 20 години. Ако се върнем 20 години назад, кой би могъл да предположи, че България ще стане член на ЕС? Като виждам този огромен прогрес през последните 20 години, съм убеден, че днешните визии и мечти ще станат реалност – остарявайки умно и зелено.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi12378 avatar :-|
    georgi12378
    • - 1
    • + 7

    как Административните разходи наратват 3 пъти за 10 години (втората графика http://www.capital.bg/biznes/finansi/2013/11/27/2191912_budeshteto_prez_ochite_na_bankerite/ ), не трябва ли банките да стават по-ефективни в криза? Вижда се ясно къде се крият приходите от картелните лихви - това са около 1 млрд на година измислени разходи.
    Излезте всички на протест пред БНБ на банкерския празник. Картелът от банки намали 2 пъти лихвите при сериозните протести, за да ги потуши. Намерете групите в ФБ за да се организирате!

    Нередност?
  • 2
    kalliman avatar :-|
    Kalin Penchev
    • - 1
    • + 17

    България не само остарява ами също така и изпростява. А най-лошото е, че се и циганизира. След 20-30 години, живот ще има само в 5-6 големи града, а в провицнията ще е както в дивия запад. Каубои и индианци.

    Раждаемоста не трябва да се стимулира на всяка цена. Бонусите трябва да са за тези, които могат да осгурят нормална среда за развитие на техните деца. А не Манго да има 10 чавета, да изпива техните помощи и да ги праща да крадът/просят и т.н.

    Това обаче противоричи с доктрината на червените за управление на социално слабия електорат. Или по-точно казано - еректорат.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 12

    Аз бих цитирал заключителната фраза от известната реч на Блеър: "Education, education, education, then and now the key to the door of Britain's future success."

    Много западноевропейски страни дават над 6% от БВП за образование - ние даваме едва 3.5%. И после се чудим защо сме последни в класацията на ПИЗА. Истината е, че ПИЗА не е някакво абстрактно ученическо състезание - резултатите предопределят кои страни ще развиват модерни технологии и кои ще са сервитьори, бармани и проститутки.

    Не съм голям оптимист. Станишев и Орешарски изсипаха милиарди в края на мандата си, а с учителите си правеха седенки. Същите сега щак ще ни водят към светлото бъдеще.

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 6

    [quote#2:"kalliman"]Раждаемоста не трябва да се стимулира на всяка цена. Бонусите трябва да са за тези, които могат да осгурят нормална среда за развитие на техните деца. А не Манго да има 10 чавета, да изпива техните помощи и да ги праща да крадът/просят и т.н. [/quote]Детските трябва да се дават само срещу успех в училище. Но за целта всяка година следва да има външно оценяване по всички предмети. Иначе училищата ще почнат масово да надписват оценки - което те така или иначе правят - така, че всеки римлянин да взема помощи. Без външен контрол системата се изражда - пълните отличници в родните СПТУ-та масово се дънят на теста на ПИЗА.

    Нередност?
  • 5
    kalliman avatar :-|
    Kalin Penchev
    • + 9

    До коментар [#4] от "Николай Николов":

    Но през първите 6-7 години децата не ходят на училище. Иначе може да има матури. Който мине 5 - родителите му получават надбавка. Така всеки ще има стимул да юрка детето му да учи.

    За съжаление родните циганета ще почнат да си търсят правата ... щото видиш ли - ти не си ги научил да четат и смятат и сега те са в неравнопоставено положение.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 6

    [quote#5:"kalliman"]Но през първите 6-7 години децата не ходят на училище. Иначе може да има матури. Който мине 5 - родителите му получават надбавка.[/quote]За първите 4-5 години може да се направи изключение. След това идва предучилищна където поне трябва да има присъствие. А след това оценките следва да се дават чрез външно оценяване. Матурите идват прекалено късно - тогава белята вече е станала. Просто всеки срок класната работа по всеки един предмет трябва да бъде външно оценявана - и така от първи клас до края на средното образование.

    Нередност?
  • 7
    peshi665rov avatar :-|
    dedo pepo
    • - 2
    • + 1

    Шъ съ упраим.

    Нередност?
  • 8
    martincho8002 avatar :-|
    Martin Bakardjiev

    Оптимистичен въздухар. Фантаст.

    Къде видя признаци за това светло бъдеще ?

    Нередност?
  • 9
    martincho8002 avatar :-|
    Martin Bakardjiev

    До коментар [#3] от "Николай Николов":

    Прав си много.

    Нередност?
  • 10
    martincho8002 avatar :-(
    Martin Bakardjiev

    Кое от написаното е забелязано по нашите земи ? Има ли едно нещо, което е забелязано ?

    Нека да отидем в кв. Христо Ботев
    Нека да отидем в Студентски Град
    Нека да отидем в малките села

    И да намерим тези признаци за устойчивото развитие, за което говори уважаемия господин.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал