🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

(Гр)ад за хората

Къде бихме искали да живеем след 20 години

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

WhAT Association са архитектурна група. Пишат разбираемо и с чувство за хумор за градска среда. Помолихме да си представят как ще се развиват български те градове.
Статията е част от юбилейния брой на "Капитал" "Нови 20", в който решихме да погледнем какво ще се случва през следващите 20 години. Попитахме хора с различна история и визия, които мислят добре, работят здраво и говорят честно. Всички излезли досега статии от изданието можете да намерите тук.

Започваме с въпрос и с една история. Въпросът е в какъв град искате да живеете, а историята запълва времето, докато мислите.

През 2002 г. тръгнахме с влак за Берлин. Бяхме още студенти по архитектура и получихме награда в международен конкурс за едно празно петно, където преди е минавала Стената. От университета ни отпуснаха пари и ние тръгнахме да си представяме проекта. Нискобюджетни авиокомпании до София по това време не летяха. Сменихме влака на Белград, после във Виена. Три денонощия по-късно бяхме на Potsdamer Platz. Ядохме сладолед с цели лешници и гледахме небостъргачите на Ренцо Пиано и компания. Едни познати ни заведоха до Hackesche Höfe, онзи лабиринт от арт дворчета близо до центъра. Бяхме очаровани. Близо до българското посолство попаднахме на паметник на забранените книги, изгорени от Хитлер по време на режима. Беше дупка в тротоара, покрита със стъкло. Вътре се виждаха безкрайни редици от празни бели лавици за книги. Бяхме още по-очаровани.

По това време в София най-космополитното заведение беше "Уго" на Славейков, което за пръв път замени игривите окачени тавани и червени акцентни стени с оголени тухли и видим бетон. Най-новият паметник в града беше статуята на света София със златното лице, издигната гордо над метростанция "Сердика" през 2001 г. А най-експериментална беше офис сградата на ул. "Узунджовска" с прословутата козирка, която прави лице на сградата откъм "Витошка", и с хай-тек детайлите на стъклената фасада.

Защо ви разказваме всичко това? За да ви покажем колко много са 10 години за един град. Два кметски мандата и половина. И много, и малко. Зависи от кмета на града и хората в него.

Ще дадем два примера.

Енрике Пенялоса е кмет на Богота между 1997 и 2001 г. За тези 3 години той успява да превърне столицата на Колумбия от един от най-хаотичните латиноамерикански градове в град с отличен градски транспорт, активни обществени пространства и щастливи хора. Той вярва, че добрата градска среда е ключът към ниска престъпност и социална справедливост. За целта прави автобусите секси, тротоарите - широки, а велоалеите - дълги. "Косата ми побеля, докато махна всички коли от тротоарите", разказва той в поучителния документален филм E2 Design Bogota, но това за мен е добър град - когато целият квартал е на улицата. Така контролираме и престъпността." Наистина, за 10 години броят на убийствата в Богота намалява със 70 процента, а стандартът на живот в града като цяло се повишава.

Еванс Кидеро управлява Найроби от март тази година. Той влиза в политиката от света на бизнеса и твърди, че ще управлява града като фирма. За всеки долар приход той иска да осигури на жителите на Найроби еквивалента в публични услуги. Кидеро трябва да се справи с корумпирана администрация, разпадаща се инфраструктура и постоянно нарастващо население в град, блокиран от задръствания. "Тук не съществува култура на публичните услуги. Гражданите са обслужвани от администрацията все едно им се прави услуга, а доброто обслужване е тяхно право и те си плащат за него", разказва Кидеро в скорошно интервю за английското списание Monocle. "Хората, които не желаят да обслужват гражданите добре, нямат място в публичните услуги." И той започва уволнения и финансови проверки на цялата администрация. Доколко мерките на африканския ентусиаст ще се окажат ефективни, предстои да видим. Но той вече е класиран сред най-вдъхновяващите кметове в света.

А сега си представете София след 20 години. Пет кметски мандата по-късно.

Целият град е опасан от магистрали и кръстовища на две и повече нива. Парковете са фризирани в абсурдна геометрия и застроени в периферията с хипервисоки елитни жилищни блокове. Панелните квартали се рушат и са се превърнали в гета. Пешеходците се разхождат с метрото, тротоари почти няма, а археологията е превърната в бутафорна сценография. Собствениците на добри ресторанти и алтернативни нощни заведения са се изнесли в чужбина, а чужденците прескачат София на път от Белград за Истанбул.

Или пък не. Не така.

Въведена е иновативна система за контрол на градския транспорт, който се движи с перфектна точност, а автобусите, трамваите и мотрисите на метрото са дизайнерска класика с куп международни награди, след хиперуспешния международен конкурс за техния нов вид, спечелен от Филип Старк. Центърът на града е пешеходен, с отлични настилки и куп малки магазинчета, галерии, ресторанти, съботно-неделни фермерски пазари и изложения на открито. Бярке Ингелс строи нов жилищен квартал до Божурище, а жури с председател Рем Кулхас току-що е обявило неизвестно младо българско архитектурно студио за победител в новия конкурс за ревитализация и социализация на западната порта на Сердика. Възрастните хора предпочитат малките комплекси от редови къщи около село Лозен. Снобите живеят в лофтове в "Захарна фабрика". Всички ползват отлично разработената мрежа от скоростни влакове, която опасва цялата страна, а от София до Варна се стига вече за 2 часа. Лятото е пълно с чужденци, които се тълпят за Седмицата на дизайна, за Международното филмово биенале и за Нощта на музеите. Средната продължителност на живота се е повишила на 80 години, а българите трайно са се настанили сред най-доволните от живота нации по света.

Никой от тези сценарии не е реалистичен. Нещата в София конкретно и в българските градове като цяло нито ще станат толкова зле, нито ще бъдат толкова добре. Не можеш да планираш бъдещето, но можеш да наблюдаваш какво се случва и да пробваш да въздействаш и противодействаш.

Преди няколко години бихме казали "защото всичко зависи от теб". Сега обаче ще кажем "не всичко зависи от теб и то е, защото има хора, които пречат всичко да зависи от теб". Щом не сме способни да прогнозираме и да планираме бъдещето (защото не сме, признайте си, и напоследък все по-малко), трябва просто да създадем условията нещата да се случват. Да създадем условията за свобода. Това е ролята на добрия политик, на успешния мениджър, на кмета визионер, независимо дали в Найроби или Копенхаген.

Оттам нататък е лесно и трябва малко: международно летище, работещ обществен транспорт, ниска престъпност, добро образование, безукорно здравеопазване, предприемчиви галерии и пълни музеи, атрактивен дребен бизнес и хубави паркове, активен нощен живот и независима улична култура, чист въздух и хубав климат, добра архитектура и щастливи хора.

И тогава ще можем да си отговорим на въпроса от началото: "В какъв град искате да живеете?"

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 83
    • + 17

    "Панелните квартали се рушат и са се превърнали в гета."
    ----------------------------
    А като си бил в Берлин - не видя ли панелните квартали .. Марцан например ...
    Как са в момента??! Що в София трябва да се рушат и да се превръщат в гета.. каква ви е идеята??!

    Нередност?
  • 2
    jabberwocky avatar :-|
    jabberwocky
    • - 5
    • + 65

    Хубава тема.
    Специално за София, бюджета на общината, подпомогната от евро пари позволява доста голям размах, с който Фандъкова борави сравнително добре. Все пак ми се има да има (достъпен за всички) един ясен градоустройствен план, който да впише няколкото най-важни насоки за развитие, например зелен град, пешеходен център, добра инфраструктура, културно развитие, и прочие...
    И нека наистина да се поучим и да вземем малко от добрите примери, били те Богота и Найроби или Копенхаген, Барселона и Портланд...
    Не е лека задачата, успех!

    Нередност?
  • 3
    liubopitkovski avatar :-|
    liubopitkovski
    • - 3
    • + 58

    До коментар [#1] от "jby19315399":

    Ако си беше направил труда да прочетеш статията до края може би щеше да разбереш "каква им е идеята"

    Нередност?
  • 4
    asha avatar :-P
    asha
    • + 49

    Чак сега осъзнах, че не съм живява в София, а в Найроби :):)

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 81

    До коментар [#2] от "jabberwocky":

    София се дъни в естетиката. Ако си виждал къщи на цигански барони какво представляват, същото е и нашата столица. Дори когато пари не липсват, циганинът си остава циганин. Няма друго обяснение за разбитите тротоари, колите върху тях, ръждясалите павилиони и покъртителния брой трошки на трупчета, които залежават по улици и между блокове напълнени с вехтории, а от багажника им расте брезичка.

    Нередност?
  • 6
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 27
    • + 27

    Прибирам се в България на всеки няколко години. Виждам Варна, София и няколко по-малки града. Промяна към по-добро няма, тъкмо обратното. Какви скоростни влакове, какви 5 лева?

    Нередност?
  • 7
    pirosog avatar :-?
    Пиросог
    • - 3
    • + 41

    Искам само да кажа, че зимата чука на вратата. Да няма изненадани фъндъци. За съжаление, в България хората трябва да ходят по улиците,а не по тротоарите и това е факт. Където пък колите не спират по тротоарите (в повечето случаи това са централните квартали), самите те, тротоарите, са в окаяно състояние и винаги през зимата или когато вали дъжд трябва да се внимава за така наречените и митични, но широко разпространени в България "плюещи плочки".

    Нередност?
  • 8
    hinhril avatar :-|
    hinhril
    • - 6
    • + 13

    До коментар [#2] от "jabberwocky":

    Ти на това му казваш добро боравене с бюджет...огледай се, вдишай дълбоко и пак помисли...ако пак ти се струва добре - отиди на екскурзия, в която и да е столица в Европа...

    Нередност?
  • 9
    buzzjn avatar :-|
    Imeto mi
    • - 50
    • + 8

    въобще не ми пука за кенефа наречен София, а още по-малко за Бг.
    Особено след като превърнахте витошка в "главната" на софия.

    Нередност?
  • 10
    ivanasenov avatar :-|
    ivanasenov
    • + 18

    "Не можеш да планираш бъдещето, но можеш да наблюдаваш какво се случва и да пробваш да въздействаш и противодействаш."

    ТЕ ТОВА НИ ИЗЯДА ГЛАВАТА....
    Всички планират, само ние не....

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал