Новият болничен лидер

Турската Acibadem купи "Токуда болница София" и групата "Сити клиник" в сделка за 125 млн. евро

В четирите болници на обединената група има общо 735 болнични легла, а годишните приходи ще са 180 млн. лева, обобщава мениджърът Илиан Григоров.
В четирите болници на обединената група има общо 735 болнични легла, а годишните приходи ще са 180 млн. лева, обобщава мениджърът Илиан Григоров.
В четирите болници на обединената група има общо 735 болнични легла, а годишните приходи ще са 180 млн. лева, обобщава мениджърът Илиан Григоров.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
В четирите болници на обединената група има общо 735 болнични легла, а годишните приходи ще са 180 млн. лева, обобщава мениджърът Илиан Григоров.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Цена

125 млн. евро

Приходи

140 млн. лв.
Турският купувач е част от голяма азиатска болнична група с оборот от почти 2 млрд. евро.

Комбинацията между най-голямата частна болница в България "Токуда болница София" и шестата по приходи група центрове и клиники "Сити клиник" се роди през юни след покупка от турската болнична верига Acibadem. Стойността на сделката общо е 125 млн. евро и последвалите месеци започна преструктуриране на бизнеса на новата здравна група - гигант.

Японските собственици от холдинга "Токуда" започнаха изтеглянето си от България през 2014 г., като обявиха за продажба банката, болничния и застрахователния си бизнес. Българската народна банка не разреши с неясни мотиви продажбата на финансовата институция. За сметка на това сделката за болницата беше скорострелна – от септември 2015 г. до април тази година бяха уговорени всички подробности по сложно структурираната операция по придобиването на две болнични групи.

Наддаването за "Токуда"

Медицинският бизнес на японската група е бил предложен на 50 болнични групи по света и още в първия етап оферта е била получена от турската верига Acibadem. Но българската група "Сити клиник", която също е участвала в наддаването, е предложила по-висока цена, което ги направило предпочитан купувач. Причината за интереса е съвсем рационален - влизането на нов силен чуждестранен инвеститор категорично е застрашавало плановете на "Сити" да се превърнат в най-голямата болнична верига в България. Така Acibadem била подтикната да се поинтересува от предпочетения купувач "Сити клиник", за да има шанс за покупка. И започнали да преговарят за общо участие.

Разказът на турския собственик на веригата Мехмет Али Айдънлар звучи по малко по-различен начин. Той твърди, че отдавна се интересувал от "Токуда", но междувременно проявил интерес и към "Сити клиник", случайно се запознал със собствениците и ги поканил на разговор в Истанбул. До април обединението вече имало договор.

Сделката е финансирана със собствени средства на групата Acibadem и включва няколко компонента. Първият е покупката на "Токуда болница" за 65 млн. евро чрез дружество, в което след това се влива групата "Сити клиник". Новата компания се нарича "Аджъбадем Сити клиник" и в нея турският инвеститор държи 76.5%, а част от акционерите в "Сити клиник" - 23.5%. Около една трета от собствениците в "Сити" продават участията си, като получават за това общо 10.97 млн. евро. Освен това новото дружество покрива дългосрочните кредити на болничната верига "Сити клиник", които на онзи етап са на обща стойност 18 млн. евро. Това оценява групата от медицински центрове и клиники с бранда "Сити" на около 55 млн. евро. За мениджър на новото дружество "Аджъбадем Сити клиник", което управлява бизнеса на групата, е избран Илиан Григоров, дотогавашен управител на "Сити клиник".

Групата в момента

Според Григоров в момента "Аджъбадем Сити клиник" притежава четири болници – "Токуда", кардиологичният и онкологичният център "Сити клиник" в София, болница за сърдечно-съдови заболявания в Бургас и голям амбулаторен център във Варна.

"Имаме четири болници - две от тях са университетски, четири медицински центъра, един хоспис и три аптеки за граждани. Ние притежаваме единствените три болници в България, които са акредитирани по отношение на качество и безопасност по световния стандарт JCI. В болниците има общо 735 болнични легла, те са със 180 млн. лева годишен приход и 55 хиляди хоспитализирани пациенти на година. През медицинските центрове преминават около 600 хил. пациенти годишно. В групата се обучават 150 специализанти, 8 докторанти и се провеждат 130 акредитирани клинични проучвания", казва Илиан Григоров.

Близо и в пакет

Принципите на групата са, че независимо къде оказва здравни услуги, целта е пациентите да получат възможно най-пълната медицинска помощ възможно най-близо до дома си. Още в самото начало беше оповестено, че въпреки че някои от клиниките в софийските болници се дублират, те няма да бъдат сливани и ще продължат да работят паралелно, защото имат своите пациенти.

Начинът, по който в момента се преструктурират клиниките, е по най-новите световни тенденции – към пакетен модел на оказване на услуги.

"Ако искаме да се конкурираме на международно ниво, ние трябва да можем да предлагаме пакетна цена за състоянието на всеки болен и за всеки клиничен епизод, от който той има нужда. За да можем да сме конкурентни, ние трябва да дадем цена за смяна на тазобедрена става например, която да включва всичко – от диагностиката до лечението и две години гаранция", отбелязва Григоров. Той допълва, че българската система се е развила около концепцията на клиничните пътеки, но това, което ще правят през следващите две години, е реорганизация на медицинската помощ по начин, по който да се лекува пациентът на базата на неговото страдание и неговата група заболявания, като организират интегрирани центрове в областта на сърдечно-съдовите, онкологичните заболявания, хирургични и др. звена.

Азиатският собственик

Acibadem e създадена през 1991 г. Притежава 18 многопрофилни болници, едната от които в Македония и една в Ирак, 13 медицински центъра. В групата работят 18 хил. служители и 3100 лекари. Приходите за 2015 г. са 630 млн. евро при загуба от 4.7 млн. евро. За година постъпленията са нараснали с 25%, като през 2014 г. дружеството е на печалба 25 млн. евро.

През 2012 г. турската група става част от глобална здравна верига. Малайзийският държавен инвестиционен фонд Khazanah Nasional Berhad (с общи активи над 33 млрд. евро) държи общо 75% в Acibadem чрез две отделни свои компании - Integrated Healthcare Holdings (IHH), която е собственик на 60% в турската група, и дружеството със специална инвестиционна цел (SPV) Bagan Lalang Ventures, което държи другите 15%. Останалите 25% са в ръцете на семейство Айдънлар на съоснователя на турската компания Мехмед Али Айдънлар.

IHH е публична компания, която се търгува на борсите в Малайзия и Сингапур. Освен държавният инвестиционен фонд на Малайзия акционери в нея са японската Mitsui и американската Citigroup. Веригата лечебни заведения, в която IHH e собственик, оперира в Китай, Индия, Виетнам, Бруней и Обединените арабски емирства. През 2015 г. приходите на IHH са 1.95 млрд евро, което е растеж от 15% спрямо предходната. Брутната печалба (EBITDA) е 520 млн. евро.
Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал