НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Живот на финансовия фронт

Банки, лизингови дружества, застрахователи и колекторски бизнес имат нови собственици

Задвижена през есента сделка за ОББ ще е най-голямата на пазара - очакванията за цена са от порядъка на 400 млн. евро
Задвижена през есента сделка за ОББ ще е най-голямата на пазара - очакванията за цена са от порядъка на 400 млн. евро
Задвижена през есента сделка за ОББ ще е най-голямата на пазара - очакванията за цена са от порядъка на 400 млн. евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Задвижена през есента сделка за ОББ ще е най-голямата на пазара - очакванията за цена са от порядъка на 400 млн. евро    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Норвежкият B2Holding придоби "Агенция за събиране на вземанията" срещу 20 млн. евро.
Групата около "Химимпорт" навлезе активно в лизинговия бизнес.

Години наред финансовият сектор бе заобикалян от инвеститорите, защото бе нужно време да се изчистят проблемите от последната криза. Но през 2016 г. трендът леко се обърна. Осем средно големи сделки за общо над 100 млн. евро бяха сключени до късната есен. Доказателство за промяна е и че в последните месеци на годината други три сделки бяха задвижени до етап малко преди финала. Топ продажбата сред тях е на четвъртата по големина банка в страната - ОББ, която се очаква да е с цена около 400 млн. евро.

Засега и тук е валидно правилото за оттегляне на чужди инвеститори от България и прехвърлянето на бизнес в ръцете на местни играчи, особено при малки дружества. Другият импулс дойде от Гърция, където банките поеха ангажимент за разпродажби на поделения. Третата линия е за интерес към растящите сегменти - колекторски бизнес и бързи заеми.

Трудният развод по гръцки

Четирите големи банки в съседна Гърция, които бяха спасени от фалит, поеха ангажимент да се освободят от нестратегическите си бизнеси в региона до края на 2017 г. Ето защо сделки за поделенията им в България бяха очаквани. Освен в рентабилния банков бизнес около тях гравитират лизингови дружества и застрахователни компании.

По тази линия още в самото начало на годината дойде първата сделка, сключена на символичната цена от 1 евро. Пощенска банка, в чиято акционерна структура гръцката Eurobank Ergasias пази значително участие от над 47%, погълна местния клон на Алфа банк. Подготвяна повече от девет месеца от централите на двете институции в Атина, стъпката трябваше да създаде четвъртия по големина играч на банковия пазар в България. Но като при всяка сделка някои клиенти избягаха и така Пощенска банка остана пета с активи за 6.5 млрд. лв. към края на септември. За това време не бяха предприети драстични стъпки по свиване на клоновата мрежа и броя на служителите, клиентите запазиха условията по продуктите, които ползват, а най-важната промяна бе, че след сделката депозитите на Алфа банк станаха гарантирани от българския Фонд за гарантиране на влоговете в банките.

Сделката бе програмирана да приключи след 31.12.2015 г., когато е датата, спрямо която се гледаше на качеството на активите (AQR) и се симулираха стрес тестовете. Така балансът на Пощенска банка бе запазен чист от ефекта на поглъщането и рискът от негативи заради "скелети в гардероба" на Алфа банк бе елиминиран. Прегледът премина успешно за институцията с минимално преизчисляване на показателите за капитала от първи ред. В по-далечен план няма яснота дали на свой ред обединението между Пощенска и Алфа банк в България няма да бъде предложено за продажба.

Пак в началото на годината бе окончателно финализирана друга дълго подготвяна сделка за компания с гръцки корен - застрахователят ОББ Ей Ай Джи премина във владение на австрийската Vienna Insurance Group срещу 3.2 млн. евро. Вместо да влее придобивката в "Булстрад Виена иншурънс груп", която е водеща на пазара в общото застраховане, инвеститорът предпочете да запази компанията в малкия й мащаб, като само смени името на "Нова инс". Тя продължи да работи през канала за дистрибуция на ОББ и специализира в банковите застраховки.

Преди продажбата ОББ Ей Ай Джи бе съвместна собственост на ОББ, Ethniki insurance и американската AIG, която притежаваше 40%. В края на тази година AIG окончателно обяви оттегляне от България, като се договори да прехвърли останалото от застрахователния си бизнес тук (около 21 млн. лв.) на канадската Fairfax.

В орбитата на "Химимпорт"

Подобно оттегляне на чужд инвеститор имаше и в сделката за "БМ лизинг", която приключи през октомври без информация за стойността. Преди продажбата компанията се контролираше от Balkan Accession Fund (BAF), в който акционери са Румънско-американският инвестиционен фонд RAEF, Европейската банка за възстановяване и развитие, холандската финансова компания за развитие FMO, германската компания за инвестиции и развитие DEG и Черноморската банка за търговия и развитие. Новият собственик на бизнеса, който получи и портфейл от лизингови договори за 33.7 млн. лв., е дружество от групата на "Химимпорт" - "Уеб финанс холдинг", който към момента на сделката управляваше активи за 107 млн. лв.

Консолидирането на лизингов бизнес в портфейла на "Химимпорт" бе едно от събитията на пазара през годината. Общо три такива придобивания бяха завършени през последната година и половина, с което групата се очерта като един от амбициозните играчи на пазара. Сред погълнатите по-рано беше "Пиреос лизинг" (с активи за 66.7 млн. лв. към края на 2015 г.), която е 14-та по размер в сектора. Покупката стана през "Финанс инфо асистанс" за неназована сума. Година по-рано Тексим банк изкупи и лизинговия бизнес на изтеглящата се австрийска група Erste Group Immorent.

Друго попълнение в същата орбита бе на животозастрахователният бизнес на "Дженерали". Срещу 10 млн. евро купувач стана ЖЗК "Съгласие", което е 13-ият по пазарен дял участник в животозастраховането сред общо 15 компании. На практика то придоби по-голям от него играч, чийто пазарен дял преди сделката бе 2.1% с премийни приходи от 7.5 млн. лв. за 2015 г. Причината "Дженерали" да се раздели с животозастрахователното си дружество е, че след обединението със ЗК "Виктория" компанията избра да се фокусира върху общото застраховане.

Сделките стават на фона на ръст и в животозастраховането, и в лизинга.

Продажба на годината

Като стойност най-голямата корпоративна сделка във финансовия сектор бе продажбата на Ти Би Ай банк срещу 69 млн. евро. Собственикът й, холандско-израелският холдинг Kardan, я предложи в пакета TBIF, който включва и румънското подразделение на банката, както и лизингово дружество в Украйна. Купувач бе латвийската 4finance Holding, зад която стои руският милиардер Олег Бойко. Тя специализира в раздаването на потребителски заеми и има бизнес в 14 държави, като най-популярните й брандове са Vivus, SMS Credit и Zaplo. Преди сделката 4finance имаше скромно присъствие в България през едно от най-малките дружества на пазара на бързи кредити - Vivus.

От 4finance коментираха, че ще запазят бизнеса на Ти Би Ай банк и че смятат през нея да предлагат услуги на територията на целия Европейски съюз. Банковият регулатор допусна инвеститора, защото той ще бъде следен и от друга надзорна институция в Люксембург, където е листнат холдингът.

Причината, поради която Kardan се раздели с TBIF, което бе най-доходоносното му подразделение, е преструктурирането на задължения, което бе наложително след кризата. Точно година преди да продаде българската банка, чуждият инвеститор се раздели и с поделението си за бързи кредити "Ти Би Ай кредит", което бе купено от американската "Транзакт Юръп холдинг" срещу 9.9 млн. евро.

Още скорост в бързите кредити

Бързите кредити се оказаха секторът изненада откъм интерес за сделки и това е обяснимо с впечатляващия темп на нарастване на вземанията на дружествата до 2.3 млрд. лв. към полугодието при 2 млрд. лв. година по-рано. Освен че през покупката на Ти Би Ай банк в него навлезе голям международен играч в лицето на 4finance Holding, в сектора започна съществено преподреждане на играчите.

Един от пазарните лидери - Easy Credit, прибра под шапката си през свързаната компания "Мениджмънт файненшъл груп" две от активните и бързо развиващи се компании - "Вива кредит" и "Аксес файнанс", която предлага продукта "Бяла карта". Цената не бе обявена. Освен това друга компания в групата, "Изи пеймънт сървисиз", получи лиценз за платежна институция от БНБ и обяви намерение да навлезе в сегмента на кредитните карти от началото на следващата година. От Easy Credit предприеха офанзива и чрез съвместна програма с пенсионноосигурителната компания "Бъдеще", за която кредитните консултанти привличат клиенти.

Като един от производителите на лоши кредити, които на свой ред са доходоносен бизнес, секторът даде тласък за сделки и в колекторския бранш. През 2016 г. той порасна в пъти не само по линия на възложените събирания, но и с покупката на портфейли, основно от банките, за близо 1 млрд. лв. Очакванията са темпът да се запази и ускори заради предстоящо излизане на още лоши кредити от банките. Това стои в основата на изненадващата сделка за "Агенция за събиране на вземанията" (АСВ), която е в топ 3 на големите на пазара. Тя бе придобита от норвежкият B2Holding, специализиран именно в колекторския бранш, като по информация от финансовия й отчет кешовото плащане за придобиването е било 10 млн. евро. По неофициална информация още толкова ще бъдат изплатени при изпълнението на определени финансови показатели от АСВ през следващите две години. Досегашните собственици на компанията бяха основателите й Нина Станчева и Мартин Деспов, които остават в мениджмънта.

Почти продадени

В напреднал стадий, но преди окончателното сключване, през 2016 г. бяха задвижени още няколко сделки във финансовия сектор. Първата беше за ТБ "Виктория", която се продава от синдиците на фалиралата КТБ. Първоначалните опити, датиращи от края на 2015 г., не бяха обнадеждаващи, защото привличаха предимно нежелани от регулатора кандидат-купувачи. Нещата рязко се промениха след оценката на активите и стрес тестовете в банките, които "Виктория" премина успешно. Общо осем се оказаха желаещите да я купят, а на финалната права останаха БАКБ на Цветелина Бориславова и Търговска банка Д на Фуат Гювен. Намеренията на Бориславова са да осъществи бизнес комбинация, като влее "Виктория" в БАКБ и увеличи възможностите за кредитиране. Подобна стратегия се очаква да приложи и другият полуфиналист.

Решението кой е избраният от регулатора и продавача - в края на годината. Цената на сделката е важна дотолкова, доколкото новият собственик на ТБ "Виктория" ще трябва да погаси 87 млн. лв. задължение към КТБ. Другото ценно е, че по тази линия се очертава консолидация в банковия сектор. Не на последно място два от кандидатите заявиха, че ако не успят с "Виктория", ще продължат да се оглеждат за покупки - това са БАКБ и "Транзакт Юръп холдингс", който обработва картови разплащания по целия свят през центъра си в София.

Безспорно обаче най-голям ще бъде ефектът от задвижената продажба на четвъртата по големина банка на пазара - Обединена българска банка (ОББ). И при нея тласъкът за продажба дойде от Гърция, а и се задейства след AQR-а. От години интерес към нея проявяват унгарската OTP, която е собственик на втората по големина Банка ДСК, и белгийската KBC, която притежава Сибанк - сред по-малките институции с пазарен дял от около 3%. Това са и основните претенденти от общо осем кандидата. Сред тях са любопитни фигури като американският инвестиционният фонд Apollo, американският инвестиционен фонд JC Flowers на Кристофър Флауръс, бивш партньор в Goldman Sachs, частният фонд за управление на активи Warburg Pincus, френската Credit Mutuel, които макар и по линия на една сделка са имали повод през годината да огледат българския пазар.

Продажбата на ОББ се очаква да стане за сума между 400 и 500 млн. евро, но от нея ще се приспадне дивидентът от 260 млн. лв., който си разпределиха акционерите на банката в края на годината. Ако за купувач бъде избран OTP, на пазара ще се появи вторият банков мастодонт от калибъра на Уникредит Булбанк. Опцията с KBC като купувач няма да промени чувствително подреждането между основните играчи на пазара.

В по-ранна фаза, но в ход е сделка и за българския клон на гръцката застрахователна компания "Олипмик", за която информацията на този етап остава оскъдна. За трети пореден път се проучва интересът и към Банка Пиреос България.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал