Божидар Нейчев: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Управляващият съдружник на PwC за Югоизточна Европа пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Каква беше 2016 г. за пазара на сливания и придобивания и с какво бихте я отличили? Кое беше най-специфичното при сделките?

Преди няколко години на подобен въпрос тогава в съвсем различна икономическа и международна обстановка описах състоянието на пазара като "пролетно, но със зимни температури". Сега бих казал, че сме се придвижили в посока лято, но времето и досега все още е мартенско. Микс от слънчеви моменти като сделката за "Токуда" и дни с променлива облачност, изпълнени с конюнктурни сделки или такива, при които мотивацията на купувач/продавач може да бъде коментирана нееднозначно. Общо взето, бих казал, че наблюдавахме намаляващ брой сделки от първата категория и увеличение на тези, които бяха относително малки като размер.

Как бихте описали купувачите? Вдигнаха ли се коефициентите, при които се сключват сделките (т.нар. multiples), и с колко?

Донякъде дадох отговор в предния ви въпрос. Няколко различни групи, без никоя да е преобладаваща, за да направим разумно обобщение за цените, които бяха постигнати в страната. Наистина налице бе позитивна промяна в сектора с недвижимите имоти и свързани с тях бизнеси, както и някои компании в сферата на услугите. В определени индустрии (основно технологични и свързани) коефициентите бяха такива, каквито ги виждаме в останалата част на Европа. Макроикономически страната ни не изглеждаше зле през 2016 г., но, от друга страна, пазарът ни е твърде малък и това влияе на апетита, който инвеститорите проявяват към активи и компании в България, както и на желанието им да платят премийни цени за пазарен дял.

Каква е прогнозата ви за пазара за 2017 г.?

Направило ми е впечатление, че повечето колеги, които се занимават с M&A, коментират винаги оптимистично, когато става въпрос за прогнози, независимо дали сме 2004 г. или 2009 г. Наистина очакват се няколко знакови по-значими сделки (една от тях в банковия сектор, друга в транспорта), но не бих казал, че те имат капацитета да заразят пазара със значително повече ентусиазъм от 2016 г. и да станем свидетели на устойчив поток или бум от транзакции. Може би като "нов" сегмент, който очаквам да се ускори, е пазарът на портфейли от необслужвани вземания (NPL portfolios). Вече е факт една такава сделка от значителен размер и повечето от големите банки имат планове в тази посока за 2017 г. Макар и това да не са компании, а портфейли, промяната на собственост при тях обикновено води до раздвижване и в стандартния M&A пазар. Това се потвърждава от Румъния, Словения и други страни в региона, където такива продажби се случиха в голям обем. Също така все още има много компании в затруднение (distress), на които предстои да си сменят собственика частично с цел финансиране или изцяло. Не без значение е и в каква посока и с каква скорост ще се развият отношенията САЩ - Русия.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" - обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал