Диана Николаева: Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Съдружникът в "EY България" пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.
"За много от компаниите, създадени преди 20-25 години, настъпва момент, в който собствениците навлизат в друг етап от живота си. Естественото развитие при тези бизнеси е продажба."

Каква беше 2016 г. за пазара на сливания и придобивания и с какво бихте я отличили? Кое беше най-специфичното при сделките?

Тази година отбелязваме съществено раздвижване на пазара на сливания и придобивания в България. Стратегическите инвестиции преобладаваха. Много от големите сделки се сключиха за кратък период от време – за малко повече от шест месеца, което говори за добра подготовка от страна на компаниите, които се продадоха, и желание от страна на инвеститора бързо да присъедини компаниите към портфолиото си.

Продажбите на български компании, които дават достъп до пазарен дял, стратегическо интересно технологично решение, бизнес модел или иновация, която би могла да се внедри от по-голям пазарен играч, вече не са единични случаи. Отличителното за тези компании, които привличат инвеститорски интерес, е, че това са компании с добро корпоративно управление, прозрачност на дейността и стратегията и успешно внедрени съвременните технологии.

Как бихте описали купувачите? Вдигнаха ли се коефициентите, при които се сключват сделките (т.нар. multiples), и с колко?

Традиционно инвеститорите на неголеми пазари като българския са местни компании или частни инвеститори, които познават особеностите на пазара. Според M&A барометъра на EY тази година 45% от сделките бяха с местен характер – и купувачът, и продавачът са български компании. Други 45% са входящи – с купувачи, които идват от различни от България страни. Едва 10% от сделките са изходящи – български инвеститори купуват компании навън. Макар и малко, този тип сделки са индикативни и показват, че българските компании са в етап на растеж и активно разрастване на операциите си.

А това, което е типично за купувачите, е, че те търсят добри активи. Активи, които предлагат продукт, организация, пазарен дял, EBITDA и т.н. Всяка индустрия би била интересна, ако предлага някои от тези неща.

Цената на всяка сделка, в това число и multiple-ите, на която тя се основава, е строго индивидуална и отчита както фундаменталните характеристики на компаниите (продукт, финансово положение, пазарен дял), така и риска на пазара, на който тя оперира. В тази връзка не мога да коментирам, че коефициентите са се повишили или понижили, но самият факт, че сделки се приключват, означава, че очакванията за цена на купувачи и продавачи се сближават.

Каква е прогнозата ви за пазара за 2017 г.?

Моето мнение е, че през 2017-а ще видим повече активност и повече сделки. Има две тенденции, които ще водят активността на пазара. Това са смяната на собствеността в компании от средния ешелон и консолидация в различни сектори на икономиката.

За много от компаниите, които са създадени преди 20 - 25 години, настъпва момент, в който собствениците навлизат в друг етап от живота си. Естественото развитие при тези бизнеси е продажба и смяна на собствеността.

Очаквам, че през 2017 г. ще започне процес на консолидация в различни сектори на икономиката. Технологичният сектор, към който има огромен интерес и който се развива с бързи темпове, в ядрото си се състои от много на брой малки компании. Нормално е този стратегически важен сектор да започне да се окрупнява и консолидира. Традиционни сектори на икономиката, в които има множество малки компании, също ще започнат да се консолидират. Такива са преработващата промишленост, текстилната, ритейл пазарът. Фармацевтичният пазар е много раздробен. Във финансовия сектор, особено в небанковия, също има сериозна възможност за консолидация. Такъв пример е застрахователният пазар – след прелицензирането на всички здравни застрахователи станаха много застрахователните компании, които трябва да се борят за пазарен дял само на база на цена. Тъй като това не е дългосрочна стратегия, там също очаквам процеси на консолидация на сектора.

Отделно от това в някои компании жизненият цикъл на инвестициите е стигнал до момента, в който е дошло времето инвеститорите да излязат – просто защото профилът на инвеститора е такъв, че влиза за определен период от време.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал