Защо сделките са важни

Покупките на компании са ключов икономически ориентир как се развива бизнес климатът и дали страната е интересна за вложения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Покупките на компании изглеждат периферен сюжет, защото далеч не засягат всеки. Те обаче са ключов икономически ориентир как се развива бизнес климатът и дали страната е интересна за вложения. Тъжният факт е, че вече седем години външните инвеститори заобикалят България. И ако през първите години оправданието беше световната криза, вече дълъг период глобалната вълна от евтини пари и рекордни сделки не докосва страната.

Тук доминират местни групи и ако преди редовният купувач беше Цветан Василев, плащащ с чуждите пари на депозантите, от 2-3 години ролята му е иззета от бившия му партньор Делян Пеевски. Депутатът от ДПС със солидно финансиране от единствената държавна банка - Българската банка за развитие, и дадени милиардни поръчки пак от управляващите в няколко поредни правителства успя да натрупа солиден портфейл от активи, пренесени през годината към офшорки.

В тази изкривена среда сделките логично не са в изобилие и все още има чуждестранни собственици, които се оглеждат за изход от страната. Изключения, естествено, има. Но те са в секторите, които не зависят от властта - експортно производство и високи технологии, или в тези, които растат в пъти - като покупката на портфейли лоши заеми.

И тъкмо когато изглеждаше, че ръстът в икономиката ще направи България по-видима и приемлива въпреки корупцията, сивата икономика и прогнилата съдебна система, дойде политическата несигурност. На теория тя не пречи на сделките между частни лица, но рискът стои. За непредубедения западен инвеститор информациите за завой към Русия или за потенциално вдигане на данъците са ключови въпроси. Каквито всъщност са и за всеки собственик на бизнес. Така положителната промяна в средата, а оттам и при сделките, пак се отлага, дано до догодина.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Говорите глупости. Откровено казано, класацията говори за слабо представяне на бизнеса с българска собственост. Голяма част от производствения сектор вече е с чужда собственост, което при придобиване ще се отрази в чужда държава.

    Чужденците бързо осъзнаха, че по-добре да строят на зелено, от колкото да се борят с профсъюзи. Затова и повечето останали произвоства не се радват на интерес - инвеститорите така и така ги посрещат с хляб, сол и "промоции".

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал