НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Топ 5 на обявените глобални сделки през 2016 г.

Най-големите сливания и придобивания по света за изминалите 12 месеца

Придобиването на Syngenta от China National Chemical (ChemChina) е най-амбициозният опит за разрастване в чужбина на китайска компания.
Придобиването на Syngenta от China National Chemical (ChemChina) е най-амбициозният опит за разрастване в чужбина на китайска компания.
Придобиването на Syngenta от China National Chemical (ChemChina) е най-амбициозният опит за разрастване в чужбина на китайска компания.    ©  Shutterstock
Придобиването на Syngenta от China National Chemical (ChemChina) е най-амбициозният опит за разрастване в чужбина на китайска компания.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Сливанията и придобиванията през изминалата година останаха под равнището от рекордно силната 2015 г., повлияни от фактори като активизирането на антитръстовите регулатори в САЩ и опасенията за националната сигурност, които блокираха някои от договорените покупки от двете страни на Атлантика. Всъщност, 2016 г. ще остане в историята с негативния рекорд за най-много блокирани или прекратени сделки - за 522.6 млрд. долара, или най-високото равнище от 1995 г. насам. Все пак последните месеци имаха и своите мегасделки, които все още имат шанс да се случат – ето най-големите от тях:

AT&T купува Time Warner Inc за 85.7 млрд. долара

Американският телеком AT&T е на път да се превърне в медиен гигант, ако финализира придобиването на Time Warner. По този начин телекомът ще заеме по-добро място на пазара със собствено съдържание, след като конкурентите му Verizon и Comcast вече навлязоха в медийния бизнес с придобиването на AOL и NBCUniversal. Това е най-голямото сливане за годината, което ще се отрази и на bTV, която сега е част от Time Warner. Остава открит въпросът дали регулаторите ще позволят поредна огромна консолидация в медийната индустрия. Преди това антитръст органите в САЩ бяха критикувани заради решението си да позволят сливането на Comcast и NBCUniversal.

Bayer придобива Monsanto за 57 млрд. долара

Германската Bayer ще се превърне в най-големия производител в сектора на аграрната химия с придобиването на американската компания за семена, пестициди и хербициди Monsanto. Сделката ще измени значително продуктовото портфолио на Bayer. Традиционният сегмент на здравеопазването ще намали своя дял в приходите. Разработването на продукти за земеделието се очаква да носи половината от постъпленията в близкото бъдеще спрямо 30% през 2015 г. Значителният мащаб на комбинирания бизнес няма да мине и без намесата на регулаторите. В момента част от химикалите на Monsanto не се допускат за разпространение в Европа, а антимонополните органи в САЩ е вероятно да поискат отстъпки от двете компании, за да разрешат сделката.

British American Tobacco ще изкупи изцяло Reynolds American за 46.8 млрд. долара

British American Tobacco (BAT) предложи да поеме пълния контрол над американския си конкурент R.J. Reynolds. Британската компания иска да придобие останалите 58% от акциите в компанията, в която държи останалите 42%. Обединението ще стане най-големият публичен производител на тютюневи изделия, изпреварвайки Philip Morris International. Общите приходи, конвертирани в долари, се очаква да достигнат 26.7 млрд. долара годишно на база 2015 г., а общата капитализация ще надскочи 166 млрд. долара. Въпреки мащаба на сделката не се очаква да има регулаторни проблеми. Дейностите на двете дружества се преплитат, като корпоративната им свързаност и фактът, че голяма част от печалбата на BAT се формира от дела ѝ в Reynolds, кара инвеститорите да очакват антимонополното законодателство да не бъде приложено в пълната си сила.

ChemChina купува швейцарската Syngenta за 44 млрд. долара

Китайската държавна China National Chemical (ChemChina) придоби швейцарския производител на семена и пестициди Syngenta. Това е най-амбициозният опит за разрастване в чужбина на китайска компания. Преди това Syngenta беше обект на интерес и за американската Monsanto. За Syngenta сделката дава перспективи за осигуряване на свеж капитал и по-добър достъп до огромния китайски пазар. ChemChina от своя страна ще получи напредналите биотехнологични разработки на Syngenta за нови сортове семена. Анализаторите смятат, че сделката ще стане обект на внимателно проучване от регулаторите и очакват придобиването да бъде най-трудно одобрено в САЩ, тъй като Syngenta е лидер на пазара на пестициди в Северна Америка.

Qualcomm купува холандския си конкурент NXP Semiconductors за 39 млрд. долара

Най-големият производител на чипове за мобилни телефони – Qualcomm, ще придобие холандската компания за полупроводници NXP Semiconductors. Сделката ще влезе в историята с най-високата цена, платена за компания в сектора с полупроводници и чипове. По този начин Qualcomm ще навлезе по-агресивно в автоиндустрията. NXP е най-големият доставчик на чипове за автомобилната индустрия. Самата холандска компания закупи през миналата година дружеството за полупроводници Freescale и така увеличи дела си на пазара. Сделката също така е показателна за стратегията на Qualcomm. Американската компания, която прави основно процесори за смартфони, изпитва затруднения заради намаляващото търсене на мобилни телефони.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pale4ko avatar :-|
    pale4ko
    • + 1

    А Linde и Praxair защо ги забравихте

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 1

    Конкуренцията ряпа да яде.

    Нередност?
  • 3
    manuel.neuer avatar :-|
    Jordan Dimitrov
    • + 1

    Голяма конкуренция...

    Нередност?
  • 4
    nikb avatar :-|
    NikB

    През 1991 АТ&Т предложи на България да купи БТК за над 1.5 милиарда долара и да инвестира и създаде южноевропейски комуникационен пул тук. Под натиска на братушките и ръководната роля на БСП, която беше водеща сила във ВНС това не стана. Ако беше се случило, цяла България щеше да е друга.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал