Стефан Стоянов: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Глобалният ръководител на M&A Database екипите в EMIS пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.
Преобладаващите купувачи продължават да бъдат основно местни.

Каква беше 2016 г. за пазара на сливания и придобивания и с какво бихте я отличили? Кое беше най-специфичното при сделките?

За разлика от региона като цяло според информация на EMIS в България до момента се наблюдава ръст както в броя на сделките, така и в общата им сума. За периода януари - октомври 2016 г. имаме данни за 75 сделки с предполагаема цена над 1 млн. евро и на обща стойност около 550 млн. евро. Ръстът спрямо същия период на предходната година е с 20 сделки и с около 22% в общата сума на сделките.

Купувачите са предимно от България, особено при най-големите сделки, но имаше и някои значими транзакции с чужди инвеститори от Турция (покупките на "Токуда" и "Сити клиник"), Великобритания (Sofia Airport Center) и Финландия ("Лидер - 96"). От изброените сделките за офисния и складов комплекс Sofia Airport Center и за производителя на велосипеди "Лидер - 96" включват участието на чужди фондове за дялово инвестиране, докато преобладаващите подобни сделки в страната са предимно инициирани от местни играчи като финансираните по програма JEREMIE фондове BlackPeak, Empower и NEVEQ.

За периода най-активният сектор е IT с 11 сделки, следван от търговия и от услуги - съответно с 10 и 8 сделки.

Капиталовият пазар видя и едно ново листване в лицето на компанията за телеком услуги "Алтерко".

Как бихте описали купувачите? Вдигнаха ли се коефициентите, при които се сключват сделките (т.нар. multiples), и с колко?

Преобладаващите купувачи продължават да бъдат основно местни. Засега липсват гръмки западни имена по подобие на Mohawk или Telekom Austria от миналата година. Липсват и каквито и да било китайски инвеститори, които тази година направиха истински фурор в Западна Европа, че дори и в съседни на нас държави като Сърбия и Албания.

Обемът на пазара и броят сделки с обявени цени и за които могат да се изчислят пазарни множители, са твърде малко, за да се говори за някакъв тренд в оценките - едва 1/3 от сделките имат обявена цена, а на пръсти се броят тези, за които могат да бъдат изчислени множители. От друга страна обаче, централната стойност (медианата) на сделките с обявена цена в България за януари - октомври миналата година беше 4.8 млн. евро, докато за същия период тази година е нараснала на 6 млн. евро.

Каква е прогнозата ви за пазара за 2017 г.?

Очакванията ни са умерени. Следващите месеци могат да бъдат предопределящи за движението на чужди инвестиции в региона и България с оглед на президентските избори в САЩ, както и на осъществяването на Brexit. Рискова е и ситуацията с италианските банки, където евентуален по-сериозен проблем може да доведе до задействане на нова вълна банкови сливания и придобивания в региона.

Сред потенциално задаващите се до края на годината и през 2017 г. сделки в България са продажбите на магазините на "Карфур", привличането на нов инвеститор в "Пикадили", концесиите за летищата в София и Пловдив и продажбите на ТБ "Виктория", ОББ и БТК.

Очакваме да видим и известно раздвижване на капиталовия пазар, особено с оглед наскоро пуснатия ETF на "Експат капитал". Възможно е през 2017 г. да има и нови листвания на IT компании.

Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" - обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал