Депутатът търговец

Делян Пеевски придоби веригата "Техномаркет" и поведе война да вземе и магазините й

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Цена

?

Приходи

466 млн. лв. за 2015 г.

Сделка, след която един депутат с репутация на брокер между политици, магистрати и бизнесмени, който дълги години на хартия не притежаваше почти нищо, се оказа мажоритарен собственик на пазарния лидер в търговията с техника. Така накратко може да се окачестви влизането на Делян Пеевски в "Техномаркет България". И както подобава на подобна сделка, детайлите около нея са обвити в мъгла и цената е неизвестна, още повече че по всичко личи, че е била част от пакетно прехвърляне и на други участия и вземания от страна на продавача - Едоардо Миролио.

Сувенир от КТБ

Италианецът с български паспорт придоби своите 50% в "Техномаркет" срещу част от депозитите си във фалиралата КТБ. Така извън инвестиции в текстилния и винения бранш той се оказа един от най-големите вложители (лично и чрез фирмите си) в банката, докато веригата беше кредитополучател. Тя реално беше контролирана от Цветан Василев, но при затварянето на КТБ остана владение на мениджърите й, сред които и основателя й Николай Китов. Така бизнесменът се договори с тях да получи половината компания срещу прехвърлянето на свои 8.7 млн. евро вземания от КТБ на "Е.Миролио" ЕАД, които "Техномаркет" използва, за да занули дълга си. Останалата част беше разпределена между мениджърите, а около 15% останаха в предишния офшорен собственик Domtech Holding, като синдиците на КТБ на два пъти направиха неуспешни опити да ги продадат като обезпечение, но при минималната обявена цена 6 млн. лв. нямаше желаещи.

За прехвърлянето от Миролио към Пеевски се разбра в първите дни на 2016 г. от подадено искане за концентрация в КЗК, макар договарянето да е започнало още през ноември 2015 г., някъде около времето, когато Китов е екстрадиран в Италия по обвинения в участие за схема за източване на ДДС (по късно изцяло освободен). Сделката беше финализирана през март, като купувач беше "НСН инвестмънт" - компания, основана през лятото на 2015 г. от майката на Пеевски Ирена Кръстева, която малко по-късно му дари 90% от нея. Чрез нея депутатът започна да изсветлява част от участията си, като тя придоби миноритарни дялове в "Булгартабак" и "Юрий Гагарин".

Паралелно с дела си в "Техномаркет" Миролио прехвърли и своя дял от 7.22% в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв. според борсовите котировки. Купувачът не стана известен, но дни по-късно пакетът заедно с този на "НСН инвестмънт" бяха продадени отново и се озоваха в дубайското TGI Middle East FZE, което по твърденията на Цветан Василев се контролира от Пеевски. Неизвестният посредник направи 8.5 млн. лв. печалба от операцията.

По-късно стана известно още, че Миролио е прехвърлил на компания, свързвана с Пеевски, и вземането си от "Дунарит", което също е резултат на цесия на депозити в КТБ. Чрез тази сделка компанията води битка за овладяване на контрол над производителя на оръжие. Така оценката на цялостната сделка и в частност на "Техномаркет" става още по-сложна. Освен това от последвалите общи събрания на акционерите се разбра, че "НСН инвестмънт" е придобило и дяловете на двама от мениджърите - Ангел Велев и Евгений Гълъбов, и така вече има 72.65%.

Война за магазините

След идването на Пеевски "Техномаркет" бързо влезе в нова битка. От януари 2016 г. компанията преустанови плащанията си за наеми на магазини към "Глориент инвестмънт БГ". Това е компания, създадена през 2006 г. от тогавашните собственици Николай Китов и Христо Кусев, като в нея са прехвърлени част от обектите на веригата и са привлечени и външни инвеститори, които придобиват 40% дял, който имат и до днес. Мажоритарният дял в момента е у Кусев, като през 2015 г. около съдебните си проблеми Китов му прехвърля своето участие.

През 2016 г., или десет години след подписване на договорите за продажба и обратно отдаване под наем, които досега са изпълнявани и не са били оспорвани, "Техномаркет" настоява, че те са невалидни и че дружеството е собственик на имотите си. На това основание спира и месечните плащания, като натрупаната сума вече е близо 3 млн. евро и расте с по около 300 хил. евро месечно. На това основание "Глориент" води редица дела, чрез които иска опразването и освобождаването на магазините. От компанията претендират и за пропуснати ползи, тъй като за някои от обектите имат подписни договори с нови наематели. От "Техномаркет" виждат в това тенденциозност, като се оплакват, че компанията на бившите собственици на веригата цели умишлено да я увреди и дава нейни обекти на преки конкуренти. "Техномаркет" също имат поредица искове, където претендират нищожност на договорите. При тях се наблюдава странен съдебен туризъм в търсене на удобни състави, като по неясна логика например делото за магазина в Плевен се гледа в Пловдив.

Изходът от тези съдебни схватки може да е съдбовен за веригата. Ако компанията загуби делата и остане без ключовите си обекти на конкурентния пазар, тя бързо ще изгуби клиенти и служители, което е и основното за един търговец. Намирането на алтернативни търговски площи в кратък период граничи с невъзможното, още повече че в случая с "Глориент" това са в огромната си част обекти, изграждани специално за нуждите на клиента.

Същевременно "Техномаркет" не изглежда да има проблем с финансирането на дейността си - благодарение на новия собственик и предоставени от него допълнителни залози компанията договори 10 млн. евро финансиране от Д банк и още 24 млн. лв. от ПИБ. Това дава шанс и спорът да се разреши извънсъдебно в някой момент, макар засега и двете страни да изглеждат неотстъпчиви.

Любимият дубайски подслон

След сделката от март около владенията на Пеевски започват мащабни размествания - по собствените му думи той се отказва от правенето на бизнес в България, макар досега да не се забелязва точно това. Под шапката на НСН се озовават още редица компании, които преди това бяха официално собственост на Ирена Кръстева, включително и семейната медийна група. Самото НСН пък е прехвърлено на дубайското Intrust Limited, което също по декларациите на Пеевски е негова собственост. През ноември пък следва ново заявление до КЗК, от което се разбира, че пак се планира прехвърляне на контрола над "Техномаркет", като новият му собственик трябва да е TGI Middle East FZE. Доколкото и тази компания се свързва с Пеевски, вероятно няма да има някаква реална промяна. Чисто формално обаче депутатът излиза от собствеността на дружеството и в зависимост от платената цена той може да се окаже и с неизвестна сума законен доход - печалба от сделката. Възможно е и това да е подготовка за продажба на чужд инвеститор, който не би желал да влиза в директна връзка с политическо лице, особено с такова с не особено блестяща репутация.
Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал