Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Най-голямата частна газоразпределителна компания вече се контролира от Сашо Дончев

През пролетта на тази година основният дял в "Овергаз мрежи" премина в DDI Holding ltd, която чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство.
През пролетта на тази година основният дял в "Овергаз мрежи" премина в DDI Holding ltd, която чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство.
През пролетта на тази година основният дял в "Овергаз мрежи" премина в DDI Holding ltd, която чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
През пролетта на тази година основният дял в "Овергаз мрежи" премина в DDI Holding ltd, която чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Сделките на годината. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Цена

С увеличение на капитала от 202.5 млн. лв. компания на Сашо Дончев взе 61% от "Овергаз мрежи".

Приходи

128 млн. лв.
През тази година "Овергаз мрежи" подписа договор за инвестиционен кредит за 160 млн. лв. с Уникредит Булбанк.

Сбогуването между "Газпром" и "Овергаз инк", което се подготвя от края на миналата година, е някъде по средата си. През тази година компания на Сашо Дончев придоби контрола над основното дружество в групата - "Овергаз мрежи", през увеличение на капитала. Взе и голям кредит за 160 млн. лв. от Уникредит Булбанк, вероятно за разплащане с доскорошния руски партньор.

Няколко действия показаха, че раздялата е в ход. Първо, в навечерието на 2016 г. "Газпром" спря доставките за своето дъщерно дружество в България, а няколко месеца по-късно "Овергаз мрежи", която беше 100% дъщерно на "Овергаз инк", смени мажоритарния си собственик. Така големият пакет акции от компанията, която държи основния актив в групата – газоразпределителната мрежа, премина в ръцете на регистрираната във Великобритания DDI Holding ltd. Тя чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство. По същия начин той държи и половината от акциите в доскорошната шапка "Овергаз инк". Останалите още са на Газпром".

Пълното изтегляне на руския газов монополист още не е факт. От "Овергаз инк" коментираха за "Капитал", че преговорите продължават и не е ясно кога ще приключат. По партидите в Търговския регистър също не се наблюдават изменения в акционерния капитал.

Нов капитал

Смяната в контрола над "Овергаз мрежи" през пролетта на тази година стана чрез увеличаването на капитала на дружеството с 202.5 млн. лв. в полза на DDI Holding ltd. С решението той нарасна от 127.5 млн. лв. до 330 млн. лв., а британска компания придоби 61.38% в газоразпределителното дружество. Допреди това 99.6% от капитала се държаха от "Овергаз инк", в която равни дялове имаха "Овергаз холдинг", която е 98.4% собственост на Сашо Дончев чрез свързани компании, и "Газпром експорт" (49.51%), която е дъщерна на "Газпром". Последната също притежава 0.49% от дружеството.

На общото събрание през април, на което се гласува увеличението на капитала, бе взето и решението да бъдат освободени двама от членовете на съвета на директорите на компанията - Иван Чолаков и Емилия Георгиева. Тогава е избран и нов състав, в който влизат Сашо Дончев, Михаил Захманов, който е назначен за изпълнителен директор, и Георги Дончев.

Малко по-късно "Овергаз мрежи" подписа договор за инвестиционен кредит за 160 млн. лв. с Уникредит Булбанк. Към него е учреден и особен залог върху компанията, а съкредитополучатели са "Овергаз холдинг", "Ес Дий проджект", която също е собственост на "Овергаз мрежи", и вече описаната британска DDI Holding.

От публикуваните в Търговския регистър документи ставаше ясно, че 160 млн. лв. от средствата са за рефинансиране на всички дължими суми от кредитополучателя към "Овергаз инк".

В очакване на края

По всичко изглежда, че прехвърлянето на акциите и изтегленият заем имат пряка зависимост с предстоящата сделка по продажбата на акциите на "Газпром". За нея за пръв път се заговори от края на миналата година. Както "Капитал" тогава писа, договорката е била постигната по време на посещението на Александър Медведев в София, който освен генерален директор на "Газпром експорт" е и член на борда на директорите на "Овергаз инк". Въпреки уверенията от страна на "Овергаз инк", че партньорите са в чудесни отношения, в навечерието на нова година "Газпром" реши да спре доставките на газ за дъщерното си дружество. Това наложи спешни преговори с държавната "Булгаргаз", която трябваше да осигури природен газ за клиентите на "Овергаз".

Едно от възможните обяснения за ненадейното спиране на доставките тогава беше засилващото се желание на "Овергаз" да привлече част от големите индустриални клиенти на "Булгаргаз", която е големият клиент на "Газпром" в България. Това индиректно беше признато и от заместник изпълнителния директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов в интервю за "Капитал", в което той заяви: "Тези действия, на които сме свидетели, са защитна реакция на някой, който е притеснен, че губи пазар. А те наистина щяха ("Булгаргаз" - бел. ред.) да загубят и вече са загубили доста голяма част от пазара."

За "Овергаз" обаче не е изгодно да получава газ от "Булгаргаз", още повече че при директните доставки от "Газпром" получаваше отстъпка в цената. В късната есен на 2016 г. изпълнителният директор на държавното дружество Николай Павлов заяви, че частната газоразпределителна компания е единствената, която не е подала заявление за подновяването на договора си за доставките на газ за следващата година. Тогава Светослав Иванов коментира, че това не означава отказ от доставки, а желание от страна на "Овергаз" да преговаря за условията на този договор. Така или иначе, ако двете компании не се разберат, "Булгаргаз" е длъжна да осигури доставките за клиентите на "Овергаз".

Другият вариант, по който частната компанията вероятно работи, е да си осигури внос от друг източник. Такава възможност вече съществува благодарение на виртуалните сделки с газ, които станаха факт през тази година.

Дружеството

В "Овергаз мрежи" през 2015 г. се вливат четирите газоразпределителни дружества на "Овергаз инк" и така компанията има лицензи за доставка на газ в 51 общини в България чрез 10 лицензи. Компанията продава газ на близо 55 хил. клиенти, от които 95% са битови. През 2015 г. доставките са достигнали 316 млн. куб. метра, което е увеличение с 19.2% спрямо предходната година. От отчета се вижда, че това се дължи основно от по-високите доставки за индустриални клиенти.

Изградената газоразпределителна мрежа към края на 2015 г. е 2250 километра. Компанията притежава и 80% от "Топлофикация Монтана". След сливането активите на дружеството се оценяват на 324 млн., а служителите към края на 2015 г. са 598.
Всички текстове от "Сделките на годината" 2016

Защо сделките са важни

Топ продажбите на 2016 г.

Живот на финансовия фронт

Сделките с имоти: Двойно по-силна година

Какво казват експертите за пазара

Диана Димова, Kinstellar: Активността пазара на придобивания ще продължи и догодина

Божидар Нейчев, PwC: 2016 г. беше микс от слънчеви моменти и дни с променлива облачност

Стефан Стоянов, EMIS: Очакваме известно раздвижване на капиталовия пазар през 2017 г.

Димитър Узунов, Entrea Capital: Банките отново са по-склонни да предоставят финансиране за придобивания

Диана Николаева, "EY България": Ще има повече сделки в IT, производство, ритейл, финанси

Илко Стоянов, Schoenherr: Има повишена активност в инвестициите на зелено

Юлиан Гиков, "Райфайзен инвестмънт (България)": Очаквам значително по-силна 2017 г. с повече сделки от инвеститори с външен капитал

Най-продаваният телеком

"Приста ойл" – обратно към фамилията

Новият болничен лидер

Депутатът търговец

Раздялата на "Овергаз" с "Газпром"

Лариса Манастърли: Сивата икономика и корупцията пречат на инвеститорите

Апетитът намаля

Топ 5 на обявените сделки през 2016 г.

Нов рекорд на пазара на дългове

IT сделки на годината: малко и предпазливи
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    id_1 avatar :-|
    Виктор Флоров

    "Тогава Светослав Иванов коментира"-циатат от статита.
    И какъв е ...? Ей така се да напляска на бързо писмото.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал