Седмични новини за маркетинг и реклама (31 януари)

SiteMedia Consultancy спечели обслужването на Billa и Vivacom; Медийната агенция Argent променя бизнес структурата си; Какво е ChatGPT и защо предизвика фурор само за няколко седмици и др.

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

На българския пазар

SiteMedia Consultancy спечели два нови клиента

Комуникационната агенция SiteMedia Consultancy поема PR обслужването на два нови големи клиента - телеком и верига супермаркети. След конкурс в края на 2022 г. агенцията спечели обслужването на Billa. Двете компании ще си партнират за период от две години, през които агенцията ще отговаря за корпоративните комуникации на веригата супермаркети. По думите на Ружа Загорска, изпълнителен директор на SiteMedia Consultancy, пред "Капитал", критериите за избор на агенция са били "познаване на сектора, разбиране на приоритетите, нестандартен подход и креативни решения".

Агенцията разширява портфолиото си от клиенти и с телекома Vivacom. Тя поема комуникационното обслужване на бранда, като сред услугите, в които ще си партнират са връзка с медиите, кризисен мениджмънт, събития, корпоративни комуникации, employer branding и др. Договорът на двете компании е за период от една година с възможност да удължаване.

На въпроса какви бизнес цели си поставят от SiteMedia Consultancy, Загорска отговаря: "Да се затвърдим в сектор, който познаваме изключително добре, да продължим практиката си да работим за големи мултинационални компании, да имаме възможности да експериментираме с нови комуникационни услуги и инструменти". Бизнесът на SiteMedia Consultancy расте с близо 30% през 2021 г. и агенцията отчита 1.1 млн. лв. приходи.

Медийната агенция Argent променя бизнес структурата си

Една от най-големите медийни агенции на българския пазар Argent се преструктурира и добавя нови услуги в портфолиото си. Компанията обособява три нови звена, обединени под бранда Argent Group. Сред тях са Argent Media, което ще отговаря за цялостното медийно обслужване на клиентите, Argent Digital, специализирано в областта на дигиталните комуникации и Argent Data - звеното за анализи, проучвания и специализирани инструменти. Компанията е и сред основателите на международната мрежа от медийни агенции Local Planet. За 2021 г. Argent отчита близо 20% ръст в приходите до 27.3 млн. .в., а сред клиентите й са Beko, Bosch, KBC Group и др.

Започва записването за програмата See It Be It

Програмата е насочена към жените в рекламата, като целта й е да постигне еднакво представителство между половете на лидерски и творчески позиции. От всички кандидатки ще бъдат одобрени общо 16 жени от цял свят, които ще получат пълен пропуск за най-големия рекламен фестивал Cannes Lions 2023, както и поемане на разходите им за транспорт и настаняване. В допълнение, участничките в See It Be It ще имат достъп до ексклузивна програма и събития, част от фестивала. Крайният срок за участие е 13 февруари, а желаещите да се включат могат да го направят тук.

Дигитален бизнес

Какво е ChatGPT и защо предизвика фурор само за няколко седмици

Това, което прави ChatGPT специален, е способността му да генерира уникален текст. Моделът може да пише разкази, песни, стихотворения, книги, домашни, курсови работи, преводи, описания на снимки, филми и много други неща. Настоящата версия на чатбота, трета, може дори да пише няколко реда код, както и да търси и поправя елементарни грешки в него. Освен че решава математически и логически задачи, чатботът умело води и разговор - отговаря на допълнителни уточняващи въпроси, като софтуерът успява да "проследи мисълта".

Пускането му е важно, защото начертава и бъдещето на изкуствения интелект, който може да се внедрява от компании и за лична употреба, което да доведе до намаляване и оптимизиране на разходи в много дейности. Възможността на чатбота да води разговор, поправя грешки и превежда на множество различни езици може да елиминира или намали в бъдеще нуждата от работна ръка като: копирайтъри, преводачи, junior програмисти и много други.

Повече за историята, възможностите и инвестициите в чатбота може да прочете тук

Twitter съобщи, че потребителите ще могат да обжалват при блокиран достъп

Потребителите на Twitter ще могат да обжалват блокирането на достъпа до своите профили и ще бъдат оценявани в рамките на новите критерии на социалната мрежа, считано от 1 февруари. Съгласно тях достъпът на хората до техния профил в Twitter ще бъде блокиран само при тежки или продължаващи и повтарящи се нарушения на правилата на платформата, пише "Дневник". Тежките нарушения на правилата включват, наред с другото, участие в незаконно съдържание или дейност, подстрекаване или заплаха за насилие или вреда, както и целенасочен тормоз на други потребители.

Повече по темата може да прочетете тук

САЩ съдят Google заради господстващо положение при дигиталните реклами

Министерството на правосъдието на САЩ подаде жалба срещу Google във Федералния съд в щата Вирджиния, в която обвинява компанията, че злоупотребява с господстващото си положение в областта на онлайн рекламата.

Това ще е второто федерално дело, заведено срещу Google, след като през 2020 г. министерството осъди компанията, че е нарушила антитръстовото законодателство при придобиването или поддържането на доминантното си положение при онлайн търсенето, като съдебният процес по това дело е насрочен за септември.

Повече за съдебните проблеми на Google може да прочетете тук

Медиен бизнес

Спадът в рекламите доведе до нови уволнения в медиите в САЩ

Нова серия уволнения в американските медии, сред които CNN, Vox Media и Washington Post последва спада в рекламните приходи. Съкращенията, които ще доведат до загуба на около 130 работни места, засягат множество екипи, включително редакторски, пише "Дневник". "Изпитваме и очакваме още от същия икономически и финансов натиск, с който са се сблъскали други в медийната и технологичната индустрия", каза изпълнителният директор на медиите Джим Банкоф в бележката си, с която уведомява служителите си за съкращенията.

Повече по темата може да прочетете тук

Свободни позиции:

Ideas Lab обяви свободна стажантска позиция за създаване на съдържание и дигитален маркетинг.