🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Биткойн удари нов исторически рекорд от 72 хил. долара

Най-голямата криптовалута продължава с възходящия си тренд, но ако се приложи инфлацията, истинският рекорд е над 78 хил. долара

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Биткойн продължава да е в центъра на вниманието на световните финансови пазари, след като достигна нов ценови рекорд. "Цифровото злато" се търгува за над 72 хил. долара, като оптимизмът около търговията не спира. Все пак коментарите са, че ако се вземе предвид инфлацията, новото най-високо ниво трябва да е над 78 хил. долара. Втората по големина криптовалута, Ethereum, както и повечето алткойни все още са в сянката на BTC, но Ether мина 4000 долара.

Битката за откриването на реалната цена

Биткойн се намира в известен стадий на колебание, като натискът за продажба на ключови психологически нива се сблъсква с неуморното търсене от страна на борсово търгуваните фондове (ETFs) - по различни данни от пускането им преди два месеца досега те са набрали около 10 млрд. долара. Междувременно САЩ са на прага на публикуване на макроикономически данни, които могат да определят насоката за бъдещите решения на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти.

Наближаващото публикуване на индекса на потребителските цени (CPI) за февруари едва ли може да остави инвеститорите равнодушни. Очаква се на 12 март CPI да води до нестабилна краткосрочна търговия с рискови активи, включително биткойн, който традиционно реагира по смесен начин на такива новини. Пазарите с нетърпение очакват намаление на лихвените проценти, докато официални лица от Федералния резерв, включително председателят Джером Пауъл, се опитват да намалят техните очаквания.

Според последните оценки от FedWatch Tool на CME Group едва ли някой ще види изненадващо намаление на лихвите на срещата този месец, като шансовете са едва 3%. Други ключови данни, които ще излязат тази седмица, включват индекса на цените на производител, или PPI, заедно с молбите за безработица съответно на 13 и 15 март.

Още институционален интерес

Великобритания направи значителна стъпка към институционализацията на криптовалутните пазари, след като Финансовият регулаторен орган (FCA) обяви, че няма да се противопостави на исканията за създаването на сегмент от пазара за борсово търгувани книжа (ETNs) на лондонската борса, обезпечени с криптоактиви. Те ще са предназначени за професионални инвеститори, докато за потребителите на дребно остават забранени.

ETN са вид борсово търгуван продукт, често издаден от банка или инвестиционен мениджър, който проследява основен индекс или активи - няколко такива продукта се търгуват на фондовата борса в София. Борсите на Острова ще отговарят за осигуряването на достатъчен контрол и защита на професионалните инвеститори, каза регулаторът. Лондонската фондова борса потвърди, че ще приема заявления за биткойн и етер ETN през второто тримесечие годината.

Индийската инвестиционна платформа за крипто Mudrex обяви плановете си да предложи американски спот биткойн ETF-и на институционални и дребни инвеститори в Индия, каза нейният изпълнителен директор и съосновател Едул Пател.

"Това е много по-ценно за институциите, тъй като вече беше достъпно за търговците на дребно", каза Пател в интервю за CoinDesk. Клиентите на дребно в страната биха могли да получат достъп до спот биткойн ETF чрез американски компании за инвестиране в акции, но "доколкото знаем", ние сме първите в Индия, които предлагат тази услуга на институции, каза Пател. "Ние със сигурност сме първата индийска криптоплатформа, която предлага тази услуга." В първата фаза Mudrex ще включи четири спот ETF - BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton и Vanguard.

За по-малко от два месеца съществуване BlackRock iShares Bitcoin ETF (IBIT) натрупа повече биткойни (BTC) от MicroStrategy (MSTR). Според последната информация на фонда IBIT държи 195 хил. биткойна. Междувременно, най-новите публични изявления от MicroStrategy показват, че към 26 февруари компанията е притежавала 193 хил. токена. Възможно е MicroStrategy да е добавила към тази обща сума, тъй като компанията по-рано тази седмица обяви рунд за 700 млн. долара с намерения да използва средствата за купуване на още биткойни.

От стартирането на спот ETF на 11 януари IBIT на BlackRock често добавя биткойни на стойност стотици милиони долари на дневна база, утвърждавайки се като най-големия от новите спот продукти (с изключение на Grayscale Bitcoin Trust, който беше преобразуван от затворен фонд).

Опитните биткойн търговци продължават да пазят своите активи и да не продават. Според данните на аналитичната компания Glassnode трансферните обеми на дългосрочните държатели все още не достигат нивата от 2021 г., когато биткойн за първи път достигна 69 хил. долара.

Акциите на криптокомпаниите

След динамичен период на активност на криптопазара в петък акциите на публично търгуваните компании за копаене се възстановиха от скорошния си спад. През последните пет дни акциите на Marathon Digital Holdings паднаха с над 15%, но в петък отчетоха ръст от 7.71%.

Акциите на Coinbase (NASDAQ:COIN) поскъпнаха с повече от 8%, като интересът продължава и в понеделник. Увеличението съвпадна с ралито на BTC/USD над границата от 71 хил. долара. И все пак 8 март 2024 г. предложи контрастен сценарий, като различни акции се покачиха и спряха спада от предходната седмица. Riot Platforms (RIOT) отбеляза ръст от 3.17% след спад от 16% през предходните пет дни. Marathon Digital Holdings (MARA) се покази със 7.71%, докато Bitfarms Limited (BITF) се радва на ръст 6.37% в петък. Cleanspark (CLSK) нарасна с цели 13.58%, а Hut8 (HUT) с по-скромните 2.72%. Освен това Terawulf (WULF), Greenidge Generation (GREE) и Bitdeer (BTDR) също отбелязаха печалби в петък.

След по-малко от 45 дни мащабът на тези гиганти ще намалее драстично в лицето на халвинга, тъй като всяка минна компания ще стане свидетел на това как печалбите им моментално намаляват наполовина. Ако има някоя неприятна изненада, която да доведе до значителен спад в цената на биткойн и по-ниски такси след халвинга, много компании може да се изправят пред сурова проверка на реалността. Въздействието на халвинга ще се усети еднакво от всички копачи независимо от размера им. Все пак тези, които са оборудвани с най-добрия хардуер и са с най-ефективни операции, вероятно ще просперират, предимства, които обикновено имат по-големите фирми.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 3

    Новата порция балъци с мечти да бързи печалби да влезе, моля

    Нередност?
  • 4
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin

    До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

    Балъците сте вие нокойнърите АХАХАХА ще купувате на милион, на евтиното АХАХАХАХАХАХ

    Нередност?
Нов коментар