🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мат, който записва плочи в Стефан Стамболово

Защо един млад британец избра живота в малко великотърновско село и какви са неговите каузи

В България Мат сбъдва още една своя мечта - за първи път разполага със средства, с които да подпомага международни организации за защита на човешките права
В България Мат сбъдва още една своя мечта - за първи път разполага със средства, с които да подпомага международни организации за защита на човешките права
В България Мат сбъдва още една своя мечта - за първи път разполага със средства, с които да подпомага международни организации за защита на човешките права    ©  Цветелина Белутова
В България Мат сбъдва още една своя мечта - за първи път разполага със средства, с които да подпомага международни организации за защита на човешките права    ©  Цветелина Белутова

Матю Мартин и Били Игън, и двамата от Великобритания, малко над 30-годишни, се местят в търновското село Стефан Стамболово преди три години. Двамата заселници твърдят, че тук качеството им на живот е много по-високо от това на Острова. "Животът в Англия за нашето поколение е много труден. Не можеш да си позволиш къща. Аз например живеех във ван. Много хора в Манчестър, Бристол, Лондон и др. живеят на палатки, защото не могат да плащат наем от 1000 паунда", разказва Мат. В Стефан Стамболово той притежава двуетажна къща, отглежда зеленчуци, грижи се за котки и сбъдва най-голямата си мечта - да има собствено звукозаписно студио.

"Дълго мислех дали да се преместя, такова решение не се взима толкова лесно - да пренаредиш целия си живот. Но в крайна сметка се качихме на кемпера с моята приятелка, дойдохме тук, купихме къща, ремонтирахме я. Сега имам земя и собствено студио - нещо немислимо в Англия", казва още Мат.

Изборът не е случаен - в продължение на 10 години той и Били идват всяко лято в Стефан Стамболово на гости при приятели, които вече са се преместили. Те са само една малка част от стотиците, може би дори хиляди чужденци, които живеят в Търново и околните села. А според Матю ще стават все повече. "Тук има голяма общност от англичани, дори в момента чакам мои приятели, които ще идват на оглед. За първи път мога да правя това, за което мечтая от 10 години - да записвам музика. В Англия нямаше къде да го правя, не разполагах с място. За поколението на нашите родители, хората, които сега са на 50-60, не е толкова зле - имотите са били по-достъпни, много от тях са си купили домове, но стандартът на живот на моето поколение не е много висок - нямаш дом, времето е лошо, не можеш да си позволиш хубава храна. Къщата ми в Стефан Стамболово щеше струва половин милион паунда в Англия", разказва Мат.

Пътят на музиканта

Животът на Мат е свързан с музиката - баща му е музикант, самият той свири и записва от 15 години, учил е аудиоинженерство. За известно време организира музикален фестивал в Англия - Common Ground. Той се провежда в продължение на няколко години на различни места, като за последно е бил в Глостър. "Моята работа е да записвам музика, имам студио. Също така изработвам винилови плочи", казва Мат.

Всъщност той притежава една сравнително рядка машина - Vinylrecorder T-560, създадена в Германия по модела на струговете. В България има само още една такава машина и тя е в "Дюкян Меломан". С нея могат да се записват плочи, с качество, неотличимо от индустриалното, но в много по-малко количество: от 1 до 50 плочи. "Не всеки може да си поръча 500 и повече плочи от завода. Аз мога да направя само една - да, цената е много по-висока, но пък малката бройка не е проблем. Цената се изчислява на минута запис и за 10-инчова плоча ще е около 10-15 евро за една бройка. Цял албум струва около 15-20 евро, а за по-големи бройки има отстъпка", разказва англичанинът. Клиентите на Мат са от Румъния, Германия, Франция и съвсем отскоро от София и Варна. Студиото се казва Pressure Mastering, а основната му философия е да прави музика за социална промяна.

"Не всеки може да си поръча 500 и повече плочи от завода. Аз мога да направя само една - да, цената е много по-висока, но пък малката бройка не е проблем."

Матю Мартин

създател на студио Pressure Mastering

Доброволци и дарители

В България Мат сбъдва още една своя мечта - за първи път разполага със средства, с които да подпомага международни организации за защита на човешките права. "Занимаваме се с доброволчество и благотворителност вече 15 години. Никога не съм успявал да дарявам много заради големите разходи в Англия. Известно време бях доброволец в бежански лагер в Гърция, а откакто съм тук, предпочитам да помагам финансово. Даряваме всичките си приходи от звукозаписното студио - няколкостотин паунда всяка седмица", казва той. Приятелката му Били, която изработва бижута, дарява 10% от приходите си. "Подпомагаме бежански лагери, сиропиталище в Уганда. В Африка имат сериозни проблеми заради COVID-19 и наложените ограничения. Почти всичко което печеля - дарявам. Тук се живее лесно. Ние се храним със зеленчуци - някои отглеждаме, други купуваме. Чувствам се добре, животът ми е лесен, нямам стрес", обяснява Мат.

Той говори с голяма любов за Велико Търново - като чужденци той и Били срещат подкрепа на много нива. "В селото не е точно така", посочва англичанинът. Затова Мат и приятелката му решават да научат български - всеки петък имат урок. Двамата имат корени - той от Армения, тя от Украйна, затова езикът и културата ни не са им чак толкова далечни.

Все още няма коментари
Нов коментар