🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият облик на "Етъра"

През 2021 г. архитектурният музей на открито ще се реконструира с мащабен проект за почти 10 млн. лв.

Къщите по Чаршията ще бъдат освежени, а експозициите в тях - обновени
Къщите по Чаршията ще бъдат освежени, а експозициите в тях - обновени
Къщите по Чаршията ще бъдат освежени, а експозициите в тях - обновени    ©  Ивайло Станчев
Къщите по Чаршията ще бъдат освежени, а експозициите в тях - обновени    ©  Ивайло Станчев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през 50-те години на миналия век самоукият художник и архитект Лазар Донков започва да обмисля и упорито лансира пред тогавашната власт идеята за "различен музей", който да постави зрителя в "непосредствен контакт с отминалата действителност", малцина са разбирали мащаба и същността на такъв проект, а още по-малко са били готовите да го подкрепят. Мечтата, вградена в дърво и камък, както я описва самия Донков, се сбъдва на 7 септември 1964 година - малко повече от година след старта на строително-възстановителните дейности в габровския квартал "Етъра".

Вече 56 години музеят "Етъра" пази и показва духа на България. Но точно сега е на прага на най-голямата реконструкция. Проектът за новия облик на етнографския и архитектурен комплекс се подготвя от няколко години, като община Габрово вече е получила договор за безвъзмездно финансиране от опepaтивнa пpoгpaма "Региони в растеж" в размер на 6.8 млн. лева. Освен това местната власт ще осигури чрез заем още 3.1 млн. лв., с което общия бюджет ще стане почти 10 милиона. Въпросът е как точно ще се използват тези средства и дали единственият по рода си архитектурен музей на открито в страната ще остане жива картина на една отминала епоха, или ще се превърне в поредния бутафорен обект за усвояване на европари.

Първоначално объркване или не съвсем

Съмненията и споровете около проекта за модернизация на "Етъра" се зародиха още в края на 2019 г., когато станаха ясни подробностите и детайлите в плановете. Тогава бивши директори на етнографския комплекс се обявиха против намесите в автентичният облик на сградите и средата. По думите на Пенка Колева например някои текстове в проекта "Етъра" - музей за креативен туризъм" са притеснителни, тъй като описват пълна подмяна на елементите във водно-техническите съоръжения, които всъщност са най-ценните експонати.

От своя страна настоящият директор на комплекса Светлана Димитрова посочва, че проектът е преминал през няколко обществени обсъждания в Габрово и София. "По него ще се реставрират, консервират и реновират над 16 обекта, сред които хотел и едно голямо училище, което е предоставено на музея. Ще бъдат реновирани и пещи за глина. Ще има асансьор в хотела. Стъклени подове няма да има в къщите. Няма да има виртуална реалност", поясни тогава тя.

Новите воденици и един асансьор

Без съмнение най-значимата част от ремонта са водениците и другите задвижвани с вода съоръжения. Те обаче са и най-компрометираните - заради постоянното излагане на климатични влияния и влагата.

В проекта е предвидено цялостното реставриране на 10 такива обекта - гайтанджийска одая, воденица-долапкиня, струг за бъклици, дъскорезница, валявица, тепавица, точило и др. От документите става ясно, че ще бъдат подменени всички дървени елементи, включително улеи, саваци, долапи, водни колела и валяци. Казва се, че за целта ще се използва сух широколистен дървен материал, който ще се импрегнира със специални химикали и ще се обработи с препарати, за да издържа по-дълго. Това обаче означава, че след ремонта всички тези обекти ще изглеждат като нови и няма да създават усещането за автентичност. От друга страна сегашното им състояние на много места е пред разпад.

Освен дървените елементи ще бъдат обновени още покривите, каменните зидове на постройките, както и цялата вадищна система за довеждане и отвеждане на водата, която е дълга над 700 метра. Това неминуемо също ще промени облика на обектите.

Другият голям и спорен обект в проекта за реконструкция на "Етъра" е Кръстник-Колчовия хан, където сега е администрацията. Това реално е най-голямата сграда в комплекса и е планирано там да бъде създадена модерна експозиционна площ, като се осигури и достъп за хора с увреждания, поради което именно ще бъде монтиран асансьор и ще се изгради стълбище, тъй като сега липсва вътрешна връзка между етажите. Външно сградата няма да претърпи промени, но вътре ще се обособят нови помещения чрез премахване и изграждане на стени, ще се поставят изолация, нови дограми и т.н. Точно тези намеси предизвикват притеснение, че ще се унищожи автентичният вид на сградата. На практика обаче е малко известно, че Кръстник-Колчовия хан не е оригинална постройка, а е изграден в "Етъра" през 1973 г. по снимки на съществувал хан в района на Габрово. Сградата е със стоманобетонна конструкция и реално позволява предвидените намеси.

За ремонта на водните съоръжения и на Кръстник-Колчовия хан вече е проведена обществена поръчка и е избран изпълнител - консорциум "Екса строй", който включва фирмите "Гарант строй" и "Екса". Общата цена за тези обекти е 1.47 млн. лв., а срокът за изпълнение на дейностите - една година.

Какво още

За всички къщи по чаршията е предвиден освежителен ремонт, като се казва, че целта е ефективното им оползотворяване и разширяването на експозиционните им възможности. Вторите етажи на къщите ще бъдат преустроени и превърнати в места за креативен туризъм - обособяване на ателиета, а първите етажи ще се използват за различни експозиции. Сега е по-скоро обратното - работилниците са на нивото на улицата, докато на вторите етажи има изложби и експозиции. С част от средствата по проекта се предвижда обновяване на самото оборудване на музейните експозиционни площи. Неизползваните с години пещи за керамика в грънчарското ателие например ще бъдат реновирани.

"Всички сгради ще запазят автентичния си облик и препратка към българските архитектурни традиции", гарантират от музея, като посочват още, че предвиденото архитектурно-художественото осветление ще разкрие и акцентира по нов начин забележителностите на архитектурните обекти. Към момента комплексът и отделните обхванати от него обекти нямат художествено осветление. А такова може да направи възможно и удължаване на работното време на музея, което е особено важно за развитие на туризма през есенно-зимния период.

Създаденият през 1981 г. хотел "Странноприемница" също ще бъде основно ремонтиран. Той трябва да придобие по-съвременен вид с обновена хотелска част, конферентен център и стаи за администрацията.

Един от интересните детайли на проекта, чиято цена все още не е уточнена, са информационните табели, които трябва да бъдат монтирани в близост до музея, в град Габрово и на ключови пътни артерии в страната. Според описанието те трябва да предоставят по атрактивен за посетителите и туристите начин детайлизирана информация за конкретни обекти, част от "Етъра". Доколко обаче това е подходящ метод за реклама, и то на уникален по своята същност обект, е трудно да се каже. "Целта им е да бъдат източник на задълбочена, индивидуализирана информация и факти, както и при необходимост и в зависимост от спецификата на обекта - визуализации (снимки, графики, схеми и др. визуални елементи), обогатяващи познанията на посетителите и подпомагащи възприемането и осъзнаването същността и значението на отделните експозиционни елементи и тяхното комплексно представяне", обясняват от музея. Всички къщи от Чаршията също ще имат информационни табла с разказ за историята на сградата и съдържанието на експозицията.

Историята като игра

Изграденият през 2013 г. в северната част на "Етъра" детски кът е изцяло от дърво и според ръководството на музея вече е амортизиран и се нуждае от обновяване. "Обектът е изграден без инженерно захранване и не може да се ползва през студените месеци. Актуалната планировка е с недостатъчен капацитет спрямо увеличаващия се интерес на посетителите и ограничава създаването и развитието на иновативни форми на образование и обучение", обясняват от музея.

Точно за това в проекта за обновяване на комплекса е заложено изграждането и на нов детски обучителен център, който освен разширяване на атракциите и потенциала за образователни дейности на музея предвижда и оформянето на допълнителни функционални площи като теренни площадки и градински кътове, както и "технологично оборудване за създаване на иновативни услуги и разнообразни форми на обучение".

Освен това с планираното разширение центърът ще може да се ползва целогодишно. Като част от него се предвижда и нова билетна каса с място за продажба на сувенири - сега северния вход е почти неразличим, а именно там е заложен новият паркинг (виж карето).

Училището на "Етъра"

Макар да е малко известно, "Етъра" стопанисва и сградата на бившето училище в едноименния квартал на Габрово. То също ще бъде ремонтирано с пари от европроекта. Целта е там да се обособят арт ателиета и лаборатория за консервация и реставрация на дърво, както и фондохранилище, което към момента се помещава на първия етаж на къща "Кръстник-Колчов хан".

"Главната задача на Музейния образователен център е да се представят основните музейни артефакти и дейности, като се споделят знанието и опитът на специалистите, за да се осигури материална и културна приемственост. Арт ателиетата са необходими за целите на провеждане на активни туристически и образователни мероприятия по различни специалности: керамика, каменоделство, графика, фотография, дърворезба, визуално изкуство и др.", обясняват от музея и се надяват по този начин да бъде привлечен интересът на хората и да се създадат условия за креативен туризъм чрез разработване на резидентски програми - в тях ще работят и ще се обучават както ученици от училищата по изкуствата и студенти, така и желаещи да проучват музейните артефакти и нематериалното културно наследство в областта на занаятите и културата.

Предвижда се благоустрояване и на дворното пространство, изграждане на паркинг за гостите и работещите в центъра, места за сядане и за организиране на експозиции на открито.

Срокът за изпълнение на всички тези дейностите е 2 години, което означава че през 2021 г. и 2022 г. "Етъра" ще е по-скоро строителна площадка, отколкото музей. А как ще бъде възприет от туристите след това - само времето ще покаже.

Новият паркинг вече е в ход

През топлите уикенди от пролетта до есента посещението на "Етъра" е истинско предизвикателство, а причината за това е, че просто няма къде се паркира. Малкият паркинг пред южния вход се запълва още преди отварянето на музея и за останалите посетители остават само улиците наоколо. Паркирането по тях обаче създава задръствания - разминаването на две коли е почти невъзможно, а и силно затруднява семействата с малки деца и възрастните хора, тъй като изисква сръчно придвижване сред колони от автомобили. Освен всичко друго спирането на коли по този начин е незаконно и подлежи на санкции от КАТ, макар последните да проявяват разбиране.

Решаването на този проблем ще е може би най-осезаемата част от проекта за модернизация и реконструкция на "Етъра". Като дейност в него е предвиден нов паркинг, който ще се обособи след максимално усвояване на прилежащите на улица "Ген. Дерожински" площи. За изграждането му вече е проведена обществена поръчка, като на 2 октомври дори е подписан договорът с изпълнителя - обединение "Градска среда на Габрово - 2016 - II". Стойността е малко над 540 хил. лв., а срокът за изпълнение - 250 дни. Реалното строителство обаче ще започне в началото на 2021 г., тъй като е необходимо предварително проектиране.

Двете фирми в обединението са "Димас" и "Кота 2001". Първата е строителна компания от Габрово на Габриела Добрева Николова-Григорова, а втората е софийска и е собственост на Георги Димов и Александър Асенов. И двете дружества са изпълнявали редица обществени поръчки на различни институции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Лазар Донков е легенда за родното Габрово и е пионер на този тип възрожденски музеи у нас!Дано не опорочат "Етъра" при този предстоящ ремонт!

    Нередност?
Нов коментар