🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кинооператор и млад учен възраждат емблематичния "Габровски пестил"

"Марино България" предлага иновативен прочит на продукта от миналото

Кинооператор и млад учен възраждат емблематичния "Габровски пестил"
Кинооператор и млад учен възраждат емблематичния "Габровски пестил"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 2015 г. Михаил Боевски и съпругата му Ивелина поемат управлението и развиват "Марино България" - семейна фирма с над 15-годишен опит в производството на мусове и мармалади, чиято продукция е ориентирана изцяло за износ в ЕС. За този период производствените мощности са почти изцяло подменени със съвременни енергоефективни съоръжения и дружеството прилага екологичен подход на производство чрез компостиране на отпадъците.

Михаил Боевски е кинооператор от НАТФИЗ и бакалавър по счетоводство, а Ивелина е политолог по образование и докторант в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Придобитите умения в двете коренно различни сфери се оказват идейно начало за ново разширяване на продуктовата гама на семейната фирма. Преди по-малко от две години Боевски регистрират търговската марка "Габровски пестил".

Пестилът е дълготраен продукт от сини сливи с произход от България без добавени консерванти, известен като "габровски шоколад". Освен по традиционния натурален вкус от сини сливи екипът започва да работи и по негови разновидности, за чиито рецепти регистрира полезен модел в Патентното ведомство. Новите вкусове се одобряват от 5-годишния син на семейството - Виктор, който се оформя като трето поколение производител на сладка.

Работата на Боевски не спира само до продуктово позициониране на "Габровски пестил", а се фокусира и върху отговорното предприемачество и социално ориентирани каузи. Екипът подкрепя провеждането на няколко национални маратона, спортни състезания, представяния на детски книги, младежки и благотворителни инициативи. "Габровски пестил" е в менюто и на полярниците в 27-ата и 28-ата българска антарктическа експедиция, за което семейството получава благодарствена грамота за отлични вкусови и енергийни качества на продукта.