🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Царицата на билките" в търговска палитра от здраве

Сто процента биосуровина, най-модерни технологии, иновативни ноу-хау решения за преработка - това е рецептата на семейната фирма "Балевски и Киров" ООД

"Царицата на билките" в търговска палитра от здраве
"Царицата на билките" в търговска палитра от здраве
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производството на Essential продукти, които са богати на автентични природни вещества, полезни за човешкия организъм, и осигуряват здравословно хранене на потребителите, при това с гарантирана чистота по отношение на хербициди, пестициди, ГМО, консерванти и добавки е основата на концепцията, философията и стратегията на компанията "Балевски и Киров" ООД - Трявна.

Седем години след възникването на идеята малкото бутиково предприятие е първата специализирана фабрика за преработка на шипки в България. Името му носят нова категория храни, хранителни добавки и студено пресовани масла с незаменимите полезни съставки на малките червени плодчета.

Семеен бизнес от шипки и иновации

Преди 7 години тя влиза в живота му като на шега. Днес "връзката" им е устойчив модерен бизнес, който превръща традиционната за българина шипка в необходим за съвременника ни здравословен продукт. Така Иво Балевски, управител на компанията, разказва за постепенното си потапяне в "необятната вселена" на шипката като билка и плод, която нарича "Царицата на билките".

Първо заедно със семейството си я открива като алтернатива на традиционните методи за профилактика и лечение. После я превръща в семеен бизнес на две фамилии Балевски и Кирови, които днес са собственици на компанията "Балевски и Киров" ООД.

Дружеството изгражда малко бутиково предприятие за преработка на шипки, в чийто генезис са заложени "зелени технологии и решения". "Това означава осъзнаване на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерната техника и оборудване, които да щадят природата и да не й нанасят разрушителни последици, от една страна, и от друга страна, да създаваме Essential продукти, запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества", обяснява същността на Essential бизнеса Иво Балевски.

Всички технологични процеси по преработката на малките червени плодове, както и цялата гама от крайни продукти са разработени от многоброен екип от специалисти от различни области. Заложената и постигната цел е на крайните потребители да се предлагат три нови висококачествени и здравословни продуктови линии - Rosa Canina Foods, Rosa Canina Life и Rosa Canina Line, съдържащи натрупани от природата активни компоненти, гарантиращи техния балансиран прием от организма.

Неспособността на човешкото тяло да синтезира определени съединения, без които животът му ще бъде невъзможен, изисква те да бъдат осигурени от околната среда и по-конкретно от консумираната храна. Организмът трябва да получи над 40 основни вещества под формата на 8 основни аминокиселини, 2 незаменими мастни киселини, 13 витамина и около 20 минерала. Важно е храните да включват всички тези основни елементи в едно с балансирания прием на основните компоненти като протеини, мазнини и въглехидрати, от които тялото се нуждае, за да произвежда енергия за жизнените си функции.

Тези медицински норми са отличителната основа за развитието на концепцията на компанията. Така се раждат нова категория продукти, в чиято основата са плодове от шипка, съчетаващи вещества, съществени за човешкото здраве.

"Основното предимство на нашите Essential продукти се състои в това, че в тях се съдържат незаменимите за човешкия организъм вещества, продуцирани и генерирани от природата в билките и запазени от нас чрез иновативните и ноу-хау технологични решения. Нашите Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло са биологични продукти и са богати на автентични природни вещества. Те са пълноценни, с богата и непроменена органична цялост, равновесна минералност и органолептична хармоничност, което ги прави отлична съставна част от ежедневното ни меню", подчертава характеристиките им Иво Балевски.

И доказателствата за тази "трансформация" на "Царицата на билките" са многобройни.

От шипковия храст до патента

Предприятието е биосертифицирано. Суровината, която се влага в производството, е 100% биологична, като фирмата се доверява на българските производители на култивирана шипка, защото Балевски и Кирови са убедени, че най-богатата на витамини шипка в света расте по нашите географски ширини.

За да се гарантира запазването на всички полезни съставки в шипката, специалните технологични изисквания започват още от процеса на сушене. Високото съдържание на витамини С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р и мастни киселини омега-3, омега-6 и омега-9 в Essential продуктите се запазва чрез контролирано сушене, протичащо първоначално в естествена среда, а след това при температура от 40 до 50 градуса С.

Използваната топлоенергия в сушилния процес е екологично чиста. За целта е проектирана автоматизирана горивна инсталация с основен енергоизточник мъхът от шипковите плодове, който се отделя при сепарирането на люспата от семената.

Пресоването на семената и добиването на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протичат изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси.

Процесът на филтроване също се извършва в условията на азотна среда с модерна италианска филтърна система, след предварително охладено и кристализирало масло до 5 градуса С чрез винтеризиране.

Използваните в предприятието преси за студено пресоване на масло от семена на шипка са патентна разработка от последно поколение, гордее се мениджърският екип. С тях процесът на пресоване протича при значително по-ниска температура и при липса на окислителни процеси. Маслото изтича при температура 26-28 градуса С, което гарантира запазването на полезните вещества, съдържащи се в първичната суровина. То отговаря, а дори по определени показатели надвишава показателите на рафинираните масла, като в същото време ги превъзхожда с напълно запазеното високо съдържание на активните си компоненти: витамини и антиоксиданти.

Съхранението на маслото се извършва в специално проектирани съдове, в които е създадена азотна среда с надналягане от 0.5 Bar. Температурата на съхранение е от 5 до 13 градуса, което се постига чрез автоматизирано периодично винтеризиране.

В резултат на тези нововъведения компанията дава гаранция за качеството на маслото 18 месеца след отваряне на опаковката.

Високо качество е гарантирано и за шипковото брашно. Неговото смилане протича при температура от 27 градуса, което също спомага за запазване на пъстрата палитра от натрупани витамини и минерали в "Царицата на билките". В този процес се използват каменни мелници, което е най-старият и най-щадящ метод за превръщането на изсушените шипкови плодове в прах. Каменната мелница смила сухите шипки бавно, без да ги загрява, и така запазва в максимална степен всички Essential полезни вещества, с които природата е надарила червените плодове.

Внедряването на системи за качество, опазване на околната среда и условия на труд, както и системата HACCP "следят" за правилното функциониране на производствения процес.

"Овладяната природа, приложена в практиката на нашата компания, еволюира от изходната суровина до завършения готов продукт обогатена, полезна и незаменима", обобщава производствения цикъл Иво Балевски. И точно това овладяване на природата прави Essential продуктите на "Балевски и Киров" ООД подходящи за всички, които държат външния си вид и за които да живеят здравословно е начин на живот.

За всички тях, а и за тези, които за първи път ще навлязат в необятния свят на "Царицата на билките" - шипката, удоволствието е гарантирано.

Поливитаминозна бомба, или защо да изберете шипка

В природата не съществува друг естествен продукт, който да може да се сравнява с шипковия плод по богатство на различни витамини, минерали и други ценни за организма съставки, показват научните изследвания в областта на храните.

Затова и малките червени плодчета са истински поливитаминозни бомби. В концентриран вид във всяко от тях има по 9 витамина - С, Е, В1, В2, К, D, А (каротин), РР, Р.

Шипката е абсолютен лидер в растителния свят по съдържание на витамин С - от 500 до 2500 мг на 100 грама плод. Тя е на първо място и по съдържание на витамини В1 и В2, а по количествата каротин заема втора позиция сред всичките си "конкуренти".

Червеният плод е богат източник на пектин, флавоноиди и желязо, органични киселини (лимонена и яблъчна), захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), фосфорни (около 54 мг%), натриеви (около 47 мг%) и магнезиеви (около 122 мг%) соли.

Отчита се високо съдържание и на есенциални мастни киселини: линолова киселина - омега-6, и линоленова киселина - омега-3, както и на антиоксидант бета-каротин.

От захарите в нея се срещат фруктоза, глюкоза, захароза. Богат е също така и съставът й на скорбяла, белтъчини, дъбилни и пектинови вещества, азотни вещества.

Заредена с целия този богат и разнообразен комплекс от полезни вещества, шипката е невероятен имуностимулатор. Тя е и здравословна храна с мощно противовъзпалително действие, подпомага и поддържа здрави костите и ставите. Поради високото съдържание на витамин С плодът има диуретичен ефект, а също така подобрява окислително-редукционните процеси в клетките и пропускливостта на капилярите.

Тези ценни лечебни качества на шипката са познати и използвани още в древността. Бащата на медицината Хипократ и древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод и още тогава са го предписвали като противовъзпалително средство за много различни заболявания.

С важните си и полезни съставки шипката и производните продукти от нея са сред най-значимите "съюзници" на съвременния човек, подвластен на немного здравословен начин на живот. Човешкото тяло трябва да си осигури от околната среда и най-вече с храната, която консумира 13 витамина (В1, В2, В6, В12, РР, A, D, E, K, C, Н, фолиева киселина, пантотенова киселина), около 20 минерала (K, Na, Cl, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Mo, Zn, J, Cd, F и др.), 8 основни аминокиселини (валин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, фенилаланин, триптофан, лизин) и 2 незаменими мастни киселини (линолова, линоленова).

"Съвпадението" между необходимостта от тези изключително важни за човешкото здраве съставки и съдържанието им в шипковия плод, който може да ги осигури, едва ли е случайно.

Плодче в капсула

Подпомагат имунната система, подпомагат дихателната система, действат антиоксидантно - това са част от полезните ефекти на хранителните добавки, в чиято основа е шипковият плод, разработени и произвеждани от "Балевски и Киров" ООД. Мощните антиоксидантни и имуностимулиращи формули са "събрани" в една капсула, в която ценният плод със своите активни съставки е комбиниран с други билки, витамини и минерали, което засилва цялостното полезно действие на продукта.

Шест са първите хранителни добавки с шипков плод и шипково масло, които ще могат да бъдат закупени от електронния магазин на фирмата. В продуктовата му листа са включени комбинациите "Rose hips Essentails - Шипка, Ехинацея, Черен бъз и Кръвен здравец", "Rose hips Vegan - Шипка, Желязо, Фолиева киселина и витамин В12", "Rose hips resistance - Шипка, Цинк, Селен и Витамин Е", "Rose hips Omega - Шипково масло с омега-3", "Rose hips Vita C - Шипково масло с витамин С", "Rose hips Vita D - Шипково масло с Витамин D". Опаковките съдържат 60-90 капсули.

Шипков чай и сушен шипков плод са по-познатите и традиционни за българина приложения на малките плодчета. Освен тях в секцията "Храни и чайове" във фирмения електронен магазин и на пазара ще са налични още шипково брашно, шипков мармалад на прах и шипкови плодове за отвара.

Шипковото масло е пълно с подхранващи витамини, есенциални мастни киселини и феноли, които имат антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Неговото използване спомага за избелване на белезите по кожата, има регенеративен ефект, има антиейдж ефект, поддържа еластичността и гъвкавостта на кожата, запазва влагата в кожните клетки и ексфолира перфектно кожата, подхранва косата и ноктите. Именно това е причината шипковото масло да се използва като активна съставка в козметичните продукти. С марката на "Балевски и Киров" ООД се предлагат биологично студено пресовано масло от семена на шипки, както и масло от шипка в комбинации с масло от лайка, масло от бял равнец и масло от безсмъртниче, всички те подходящи за директна употреба. Разработват се и формули за шампоан с шипково масло, сапун с парченца плод и масло от шипка, скраб от шипково семе и масло.

Електронният магазин на "Балевски и Киров" ООД е на адрес https://www.balevski.eu/