🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нека бъде светлина

Нека бъде светлина
Нека бъде светлина
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сигурно ви се е случвало да изпадате в потискащата ситуация да вървите в непрогледен мрак по безлюден булевард посред нощ, а неработещите улични лампи да стърчат над вас като паметници на безотговорността. На други места пък вероятно сте виждали същите тези крайпътни лампиони да светят с пълна сила посред бял ден, прахосвайки с лека ръка парите от нашите данъци. Благодарение на smart city технологиите, предназначени за подобряване на публичното пространство чрез IT решения, уличното осветление обаче започва да става все по-интелигентно и да се нагажда към потребностите хората и конкретната среда.

Добър пример в тази посока дава област Габрово, която е инсталирала подобни системи в едноименния град, както и в съседно Севлиево. "Област Габрово получи финансиране за цялостна подмяна на уличното осветление в града и част от селата с нови осветителни тела. Новите лампи са диодни и имат в десетки пъти по-ниска консумация. Това спестява на общините огромна сума, която плащаха за електроенергия", разказва Стела Христонева, регионален мениджър корпоративни продажби за Централна Северна България на Vivacom.

Ролята на телекома в проекта е осигуряване на мобилна свързаност до монтирани касети в трафопостовете. Всяка от тях командва определен брой осветителни тела и дава възможност те да се включват и изключват дистанционно. "Осветлението се активира с датчици за придвижване, а също така от разстояние може да се задава в колко часа лампите да бъдат пускани и гасени, да регулира мощността им и т.н. И Габрово, и Севлиево бяха преоборудвани по този начин, като преносът на данни става чрез дейта карти, свързани към мобилната мрежа на Vivacom", разяснява регионалният мениджър на компанията.

През въпросните дейта карти се получава разнообразна изходна информация за работата на лампите. Всички данни се събират на общински сървър, като оторизиран служител от администрацията може да прецени дали да пусне само определена част или цялото осветление, и то точно когато трябва.

Проектът за smart осветление в Габровска област започва да се осъществява преди около 2-3 години, като средствата за него се осигуряват по линия на Международен фонд "Козлодуй". Той е създаден през 1999 г., администриран е от Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и основно е предназначен за подкрепа на дейностите по извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй". Част от целите на фонда обаче са и подпомагане необходимото преструктуриране, подобряване и модернизиране на секторите производство, пренос и разпределение на енергия, както и повишаване на енергийната ефективност.

Превенция чрез термокамери

Друго технологично решение на Vivacom, което внезапно става изключително актуално през последната около половин година заради пандемията от новия коронавирус, са термокамерите. Благодарение на тях потенциално болните хора с повишена температура могат да бъдат засичани от разстояние. "В региона, за който отговарям, до момента сме инсталирали над 20 системи.

Като държавните структури се затвърждават като основен ползвател - общините, лечебните заведения и училищата, особено преди първия учебен ден", споделя Стела Христонева. Според нея до момента се постига най-вече превенция, като засега се откриват хора с повишена температура, но без коронавирус.

Според Христонева решенията, базирани на термокамери, имат голям потенциал за развитие. В най-общи линии Vivacom се опитва да популяризира три варианта. Единият е т.нар. терморамка, в която има вграден метален детектор. При преминаване през нея телесната температура се мери с датчик на китката и има сигнализация в случай на евентуален проблем. Системата е свързана с компютър и софтуер по преценка на клиента.

Друг модел, който намира широко приложение и е с по-компактни размери, е базиран на термокамери, които се монтират над външните врати на сградите. Те отново се свързват към компютърна система и подават сигнал, в случай че засекат човек с по-висока температура. "Тази система е в по-ниския ценови клас и е по-достъпна, затова много училища се възползваха от нея, както и фирми, които искат да предпазят служителите си", уточнява Христонева.

Третият модел визуално наподобява таблет. Той се слага на стойка и разчита температурата по лицето на човека, който трябва да застане пред него. От Vivacom допълват също така, че предлагат на учрежденията и фирмите и устройство, наподобяващо контейнер, в което се извършва дезинфекция на дрехи посредством ултравиолетови лъчи.

"Умна" охрана

Освен термокамерите местната власт в Габровска област активно инсталира и обикновени такива, за да осигури повече сигурност и превенция на престъпността.

Vivacom осъществява два подобни проекта на територията на общините Дряново и Трявна. По проектите започна да се работи активно още преди около година и половина, като видеонаблюдението и в двата града заработи няколко месеца преди последните местни изброи", разказва Христонева. Системите включват smart камери на входно-изходните артерии, на възловите точки и в централната градска част. "Хубавото е, че има връзка с базата данни на МВР и информацията, която идва от камерите, се сравнява с нея. Системата изпраща данните към полицията и ако се регистрира проблем, може да се реагира веднага и да се вземат мерки", уточняват от телекома.

Всичко това е възможно, защото видеонаблюдението на входно-изходните точки сканира номерата на автомобилите и включва аналитични функции. Останалите камери са предимно наблюдателни, но картината от тях определено време се пази на сървъра на общината, до който имат достъп и МВР. Някои камери също така позволяват и инфрачервено наблюдение нощем, както и нотификации при съмнителни събития като струпване на хора, изоставен багаж и т.н. "От общините се похвалиха, че вече имат няколко случая, в които са помогнали на МВР", разказва Христонева.

Интернет за всеки

От Vivacom също така работят активно по насищането на публичната среда с възможности за безплатен безжичен достъп до интернет. Такива проекти се изпълняват както по линия на инициативата на евросъюза, наречена WiFi4EU, така и покрай прокарването на безжичен интернет в училищата по програмата за умно образование. "Инсталирахме безплатен интернет по WiFi4EU в Дряново и Севлиево. В Севлиево покрихме районите на парка "Казармите", на спортната зала и градината около нея, централната градска част, както и село Душево. В Дряново пък си избраха да се направи много голяма зона в центъра, която обхваща района около общината, местното МВР и читалището", споделят от телекома. Според Стела Христонева обратната връзка е много добра и мрежите генерират доста голям трафик.

По всеки проект по WiFi4EU се отпуска грант в размер на 15 хил. евро, с които се изгражда съответната мрежа. Срещу тази сума Vivacom трябва да гарантира симетрична свързаност с капацитет 30 мегабита в секунда. Зоните в Севлиево и Дряново заработват през март - април, т.е. в разгара на пандемията. Подготовката на проекта отнема 2-3 месеца, докато общините изберат най-правилните локации. "В Севлиево даже променяхме зоните няколко пъти, съобразявайки се с мненията в комисията, назначена от кмета, и изследвайки нуждите на населението и потока от хора", разказва регионалният мениджър на телекома. И допълва: "Учебни заведения с безжичен интернет пък имаме вече във всички селища в региона. Учителите и учениците са много доволни, защото реално умното обучение вече е възможно не само чрез мобилните таблети с дейта карти. Защото, преди да инсталираме безжичните мрежи в училищата, вече имахме и над 2000 таблета със сим карти, предоставени и работещи по проекта "Умно образование", както и интерактивни класни стаи." Христонева обобщава, че Wi-Fi мрежите в училищата са отворили много нови възможности за работа с приложения, които са доста тежки и изискват по-висока скорост на интернета и работа в интерактивна среда.