🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сладка зона

Приходите на топ 10 регионални производители на захарни изделия във Велико Търново надхвърлят 250 млн. лева през миналата година

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Търновско е най-сладкият регион в страната. Там оцеля единственият преработвател на захар - стогодишната фабрика в Горна Оряховица, и логично около него се роди клъстер за сладки изделия. Бизнесът със захар и вафли, бисквити и пасти устойчиво растеше през последното десетилетие. Днес общите приходи на топ 10 регионални производители надхвърлят четвърт милиард лева и само през 2019 г. са се увеличили с 6%. Бизнесът изглежда и сравнително устойчив на корона кризата. Това се вижда от данните за шестмесечието на "Захарни заводи", които отчитат ръст в приходите от 15%. И е логично, защото и при икономически сътресения консуматорите търсят сладко, просто някои потребители слизат в долната ценова категория.

Стогодишният лидер

"Захарни заводи" очаквано оглавява класацията топ 10 производители на захарни и сладкарски изделия в региона на Велико Търново с консолидирани приходи от продажби за над 126.5 млн. лв. през 2019 г. Компанията е публична и в нея влизат предприятия за производство на захар, на захарни изделия, на етилов алкохол и високопротеинов фураж, печатница, собствен ТЕЦ, завод за ремонтно-механични услуги, търговско дружество.

Основни акционери в приватизирания преди 20 години завод са старозагорската "ГУ - Фарадей" на Георги Узунов (който в миналото е работел в комплекса "Марица-изток) и "Ритъм-4-ТБ" - Стара Загора. Второто дружество е търговец на горива на семейство Таня и Руси Даневи (някогашен директор на "Мини Марица-изток"). Двете старозагорски групи са финансирали при приватизацията РМД-то "Захар инвест". Трите компании заедно държат 97.07% от капитала на "Захарни заводи".

Сред продуктите на групата са захар с търговската марка "Сладея", бонбони "Лукчета", "Карамел му", "Теменужка", "Кръц-кръц", "Карамел лакта", "Лимонови резанки", вафли "Чайка", "Матео" , "Етър", "Локумът с розите и розоберачката", десертчетата "Чайка". Част от групата е "Захар" - дружеството е регистрирано през 2006 г. и се занимава с рафиниране на сурова захар и производство на специфични видове захар. През август миналата година компанията откри новата си производствена линия за пакетиране на захар в хартиена опаковка, в която инвестира над 1.6 млн. лв. Закупуването й бе поредното капиталовложение на дружеството в бизнеса със захар, в който от приватизацията досега са инвестирани над 10 млн. лв. През 2019 дружеството е преработило 86 100 тона сурова захар. Плановете за следващите 5 години включват засилване на позициите в България и навлизане на съседни пазари чрез рафиниране на над 100 хил. тона захар годишно.

Вицешампионът с фондовете

Втора в класацията за региона е фирма "Престиж-96" - Велико Търново, чиито приходи за 2019 надхвърлят 68 млн. лв. през 2019. Компанията е специализирана в производството на бисквити, вафли и сухи пасти, представени от марките "Хипер", "Споко", "Троя", "Ная", "Траяна", "Роден край", "Мираж", "Престиж", "Насладки", Prestige Müsli. Компанията, основана през 1996 г. от търновците Антон Танев и Георги Георгиев, през 2012 г. промени собствеността си и в дружеството влязоха инвестиционните фондове Citi Venture Capital International и NBGI Private Equity, като и двата фонда смениха управляващите ги дружества след сделката. В компанията бяха направени значителни инвестиции, включително построяване на нова фабрика, която да обедини всички производства.

"През 2019 г. отбелязахме значителен ръст на продажбите и печалбата от съответно 7% и 11%. Това е резултат от стратегията ни за балансирана експанзия на бизнеса и модернизация и оптимизация на процесите", коментира за "Капитал" Дарина Стоянова, изпълнителен директор. По думите й през 2019 г. фирмата е повишила с над 15% разходите си за персонал и за маркетинг. "Компанията отбеляза ръст на продажбите както в България, така и при експорта, като през изминалата година започнахме бизнес на 7 нови пазара. Подобрихме пазарния си дял при бисквити, вафли и сухи пасти в България с близо 1 процентен пункт по данни на Nielsen. "Мираж" и "Траяна" са двете най-купувани марки в сегмента на бисквитите с глазура в България, а "Ная" се превърна в най-продаваната марка обикновени вафли на пазара", обобщи Дарина Стоянова.

Сладко и местно

Триото на лидерите завършва с фирма "Ден и нощ" - Горна Оряховица - производител на вафли и бисквити, която отчита лек спад на приходите, надхвърлящи 30.8 млн. лв. през миналата година. Компанията е основана през 1998 г., съдружници в нея са Стефка Димитрова Анастасова и Данаил Костадинов Йолов. Продуктите й се продават под марките "Боровец", Day&Night, Yolli, "Шоко", "Милки", "Юппи" и др. Бизнесът леко се свива през миналата година след намаление на продажбите на основния вътрешен пазар с 8% и ръст на външните с 22%, като основните пазари са Испания, Англия, Германия, Йемен, Мароко, Либия. Най-голям дял в приходите за 2019 имат вафлите - 93%, следвани от бисквити и кексчета, става ясно от доклада за дейността, публикуван в Търговския регистър.

Приходи от над 14.3 млн. лв. отреждат на "Кармела-2000" - Велико Търново, четвърто място в таблицата. Основана през 1998 г. като ЕТ, днес съдружници в компанията са семейство Соня и Павел Стоянови. Фирмената продуктова листа включва производството на обикновени и тунквани вафли, бисквити, кексове и меденки с марките Family, Еxtra cake, Extra brownie, Karmela, Sweet Pleasure, Karmela Royal и др. През миналата година дружеството е произвело 4026 тона продукция, с което отчита лек ръст в обемите 2018, но и спад на продажбите, става ясно от доклада за дейността. За 2020 "Кармела-2000" планира увеличение на производството, тъй като не е регистрирала спад на продажбите за първото полугодие въпреки пандемията от коронавирус и наложените извънредни мерки.

Петата фирма в класацията - "Лозев" - Велико Търново, също отбелязва спад на приходите за 2019. Компанията е собственост на Иван Илиев Илиев и Красимира Николаева Илиева чрез "Алком". Основател на компанията е бил Ичко Лозев, като според местните медии бившият футболен съдия се оттегля преди две години, а купувачите на фабриката са от Велика Търново и търгуват с риба. Производствената й листа включва вафли и сухи пасти с марките Choco Life и Б.Б. Освен производство "Лозев" осъществява и търговска дейност със захар, захарни изделия и санитарно-хигиенни материали и е дистрибутор на други фирми в сектора. Инвестиционната програма на компанията за 2020 предвижда нови производствени мощности и модернизиране на други, става ясно от доклада за дейността.

На шеста позиция е друг производител на вафли - създадената през 1998 г. фирма "Тотал Вини" - Лясковец, която също отбелязва лек спад на приходите, достигащи 3.971 млн. лв. за 2019. Запазените й търговски марки за захарни изделия са: "Лара", "Болярка", "Флитерс", "Малибу", "Алина". Съдружници в компанията са Милко Николаев Дългичев и Свилен Николов Дългичев.

За учредената през 1992 г. "Наслада-92" - Павликени (7), бизнесът със сладкарски изделия е семейна традиция от 1938 г. По данни на фирмата дейността й тръгва от семейната работилница за производство на тахан халва, бяла традиционна халва и нуга и се разраства постоянно. Днес дружеството се намира в собствена производствена база от 5000 кв.м площ, от които 3500 са застроени. Съдружници в "Наслада-92" са Златин Георгиев Йорданов и Мариана Димитрова Йорданова. Собственост на фирмата са марките "Вафла за народа", "Наслада", "Маца", Shock, Freya Large, "Лакомник".

С приходи от над 1.2 млн. лв. фабриката за производство на бисквити "Форинар" - Севлиево, заема осма позиция. Компанията, в която съдружници са Христофор Ванев Петров и Деян Драгомиров Балкански, отчита лек ръст на продажбите през 2019 г.

Сладкарски изделия - вафли, рула, торти, сухи пасти, произвежда и ЕТ "Симона - Стоянка Стоянова" - Велико Търново (9-о място). По данни на дружеството то притежава собствен цех, оборудван със съвременни машини и съоръжения, и в него работи квалифициран екип от професионалисти. За 2019 фирмата отчита лек ръст на приходите, които достигат 1.073 млн. лв.

Топ 10 завършва с "Емас" - производител на вафли и други шоколадови изделия, чиито приходи за 2019 достигат 1.040 млн. лв. Фирмата разполага със сладкарски цех във Велико Търново. Съдружници в нея са Атанас Тодоров Атанасов и Силвия Йорданова Атанасова.