🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Река Янтра – новата визитка на Габрово

Крайречната зона се трансформира в активно градско пространство, което носи повече стойност за хората, но и инвестиции в града

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всеки знае, че в миналото предпоставка за възникването на гpaдoвeтe са били peĸитe. Причината за това е в ключовата им функция за водоснабдяване, но и в ролята им за транспорта на стоки и търговията. През последните векове връзката между хората и водните потоци обаче се къса. Възстановяването й започна едва в началото на 2000 година, когато големи градове по света като Сеул и Париж осъзнаваха грешката и започнаха отново да "отварят" реките си. До тях сега се нарежда и малкото Габрово. Вече десет години общината осъществява инфраструктурни проекти, които благоустрояват част от пространствата около река Янтра и ги превръща в места за разходки, спорт, игри, фитнес на открито. Крайната цел е свързване на крайречните зони в един дълъг парк, който да минава през целия град и да предлага различни дейности за култура или забавление.

Въпрос между гражданите и реката

Трансформацията на крайречната зона е възможна, защото липсва традиционната пречка - частните терени. Цялата територия, която ще се обновява по двата бряга на река Янтра, е общинска собственост.

Следваща в списъка за обновяване е зоната до реката в близост до Спортната зала "Орловец" откъм десния бряг и Дома на хумора и сатирата към левия. Как ще изглежда тя всъщност в голяма степен ще зависи от исканията на гражданите. Общината е събрала техни идеи, които ще заложи в бъдещето инвестиционно проектиране. От тях се вижда, че габровци предпочитат зеленото - повечето предложения са свързани с места за отдих, спорт и забавление. Велоалеите са своеобразен фаворит. Предлага се те да са специално за най-малките или пък да са свързани с вече изградените, но има и идеи да тръгват в съвсем нови посоки, като например към местността Градище. Сред предложенията са паркинг за колелета и зона с препятствия и съоръжения за колоездачите и любителите на екстремни спортове, както и идеи за спортни площадки за баскетбол, стрийт футбол и хандбал, фитнес на открито, площадка за деца със специални потребности, миниголф игрище, стена за катерене и зона за паневритмия.

Тъй като в близост все пак се намира Домът на хумора, има и доста предложения за статуи на хумористични персонажи, карнавални картини и други пъстри и нестандартни елементи.

Идеята за въжен мост между двата бряга на Янтра също е любопитна. Други предложения са за Стена на славата с известни габровски спортисти, парапети, по които влюбени двойки да закачат катинари, вероятно по пример на речните мостове по Сена в Париж, както и място за изложби, градски плаж с лодки и водни колела и др.

Всички тези концепции ще бъдат включени в заданието за проектиране, а после ще се проведе обществено обсъждане, което ще изкара на преден план най-добрите градоустройствени решения. После общината ще търси възможности за финансиране както чрез собствен ресурс, така и чрез външни източници.

"Бъдещата инвестиция ще има значително въздействие върху градското пространство и качеството на средата и ще бъде естествено и логично продължение на вече изградените пешеходни алеи и веломаршрути по улиците "Аврам Гачев" и ул. "Дунав"", казват от кметството.

Как една река става парк

Трансформацията на крайречната зона в случая е възможна, защото липсва традиционната пречка - частните терени. Цялата територия, която ще се обновява по двата бряга на река Янтра, северно от моста до Дома на хумора и сатирата (ул. "Д-р Никола Василиади") до моста на ул. "Христо Ботев", е общинска собственост.

Зоната откъм десния бряг включва пространството западно от спортната зала "Орловец" до магазин "Билла". Според общия устройствен план на Габрово то е определено от два имота, предвидени за обществено обслужване - за спортен комплекс, паркинг, спорт и атракциони. Включен е и съществуващият паркинг и част от междублоковото пространство, заедно с терен за озеленяване между брега на реката и ул."Орловска".

Откъм левия бряг проектът обхваща територията източно от сградата на Дома на хумора и сатирата. Устройственият план я определя за пешеходна зона и озеленяване. Тя включва ул. "Аврам Гачев" заедно с прилежащите терени между реката, част от пространството пред бившия техникум по текстил, както и целия неблагоустроен имот по левия бряг на реката, предвиден за озеленяване и стигащ до моста на ул. "Христо Ботев".

Тъй като миналият устройствен план е предвиждал преместване в участъка от паркинга пред блок "Камчия" и блок "Ропотамо" през реката към ул."Васил Левски", сега се предлага отново да се проучи изграждането на пешеходен мост от "лека ефирна конструкция" за осигуряване на достъп.

Новият софтуерен комплекс

В една от вече обновените зони край реката ще бъдат изградени две офис сгради. Инвестицията е на технологичната "Сиентиа" и е около 7 млн. лв. Очаква се след нея да бъдат открити до 100 нови работни места.

От две години насам нов пешеходен мост свърза и двете вече обновени крайречни зони по ул. "Аврам Гачев" и ул. "Дунав". Това не само помага за по-добрата свързаност, но и отключва инвестиционния интерес към района.

Доказателство за това е проектът за две бизнес сгради на "Сиентиа". Те се строят в частта от крайречната зона, която вече е обновена. "Решихме, че тези два парцела са най-добрата локация, защото хем се намираш в центъра на града, хем реално си до реката, на спокойно място и на чист въздух", коментира пред "Капитал" изпълнителният директор на фирмата Цветелина Стоянова. Тя посочва, че обновената зона там със сигурност е сред факторите за решението, а другата причина е, че двама от тримата акционери в "Сиентиа" са габровци, както и самата тя. "Отделно получихме достатъчна подкрепа от общината и продължаваме да работим все така добре", обяснява Стоянова. Инвестицията е около 7 млн. лв. и включва двете сгради, техните парцелите и техническите разработки. Това става благодарение на успеха на "Сиентиа" през лятото на 2019 г., когато печели сертификат за инвестиция клас А по Закона за насърчаване на инвестициите.

Проектът на фирмата предвижда сградите да са четириетажни, с подземни гаражи и включват ресторант, кафе, служебен фитнес, обучителни и конферентни зали и четиринадесет офиса. В синхрон с близостта до реката на последното ниво на двете сгради се предвиждат рекреационни зони за отдих.

В първата сграда, наречена Curly Bridge заради това, че се намира точно срещу "Къдравия мост", ще бъде разположен офисът на софтуерната фирма, в която двама от акционерите са съдружници. Тя оперира в София под името "Графиксофт". "Наши колеги в столицата имат намерения да дойдат в Габрово. Те са около 10%. А освен това ще привличаме млади хора, които да обучаваме с "Телерик" или "Софтуни", казва Стоянова. Предвидено е откриването на 80 до 100 нови работни места.

В другата сграда, която е значително по-голяма, собствениците ще търсят друга софтуерна фирма, с която да правят разработки. Тя ще осигури около 300 нови работни места в сферата на информационните технологии. Планира се двете сгради да са изцяло готови за работа в средата на 2022 г., когато се очаква да има издаден Акт 16.

Живот край Янтра

Обновяването на крайречната зона и превръщането ѝ в място за отдих и бизнес би дало мощен тласък за модернизацията на града. Ключовото сега е да се търсят цялостни решения за осигуряването на комплексна инфраструктура, които биха позволили създаването на индивидуален облик. "Свързаността на двата бряга ще се подобри - безспорно удобство за жителите и бизнеса в града. Ще се оживи и осмисли едно в момента неизползваемо пространство. Процесът вече се случи по южната част на реката. Там се създадоха и "заработиха" места за изложби, за събития, зелени зони, детски площадки, подобри се свързаността на различните части на града, повиши се бизнес интересът. Животът бе изведен и извън центъра и стандартните локации и активизира зони, които досега не са били активни. В момента работим, за да стане факт същият процес и на север", казват от общината.

Реката има пълния потенциал да се превърне в нова визитна картичка на града, а проектът за трансформацията й показва, че невинаги е нужно много. Важно е само гражданите да припознават идеите за градско преобразяване, а общините да работят усърдно и принципно за сбъдването им.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 1

    Така е и има огромна промяна на част от речното корито между Лъвовият Мост и Спортната Зала!Но не виждам как иначе това реално ще доведе до съживяване на родният ми град , който продължава да се обезлюдява стремглаво!

    Нередност?
  • 2
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 1
    • + 4

    Снимката до заглавието е от Търново.
    Река Янтра през Габрово е всичко друго, но не и нещо за показване. Като изключим скоковете на Божко от моста по Йордановден.
    Мераците на герберите са ясни - да врътнат някое проектче за усвояване на европари.

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "ivangabrovo":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Да и ми прилича на Асеновата Махала-там където са останките на църквата , където братята Асен и Петър през далечната 1185 година са вдигнали въстание срещу Византия!

    Нередност?
  • 4
    selqnin avatar :-|
    selqnin
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "ivangabrovo":

    Факт!
    Снимката е от квартал "Асенов" във Велико Търново, виждат се средновековният храм "Св.40 мъченици" и моста "Цар Борис Трети - Обединител!
    В дъното на кадъра е средновековната църква "Св.Димитър", в която през 1185 г. е обявено въстанието на Петър и Асен, довело до възстановяване на Втората българска държава и поставило началото на династията "Асеневци"!!!

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • + 2

    Сега вече снимката към тази статия е актуална!

    Нередност?
  • 6
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 3

    Според мен най-голям шанс за такъв проект има в Пловдив.

    Нередност?
  • 8
    uhi1606503742694502 avatar :-|
    Valentin Ivanov

    Здравейте на всички.Може ли и аз да кажа нещо.Няма да го предлагам,не искам да го патентовам,да не се е чуло от мен.Ама що не земете от някаде че до към моста на хумора не я поископаете тая рекичка дето ако има по възрастни ще кажат колко риба са ловили навремето ,че и сега има ентусиасти.И да стане едно хубаво брягче на припек че да заведеш внучето да му покажеш как се лови риба.Пък и кото има мерак да иде,стига сме ги плащали Тея билети за риба.И те така

    Нередност?
Нов коментар