🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Приключението "Здраве"

След много разнородни бизнеси предприемачът от Габрово Иван Лесев вече се концентрира в начинания, които са свързани с каузата за по-добър живот

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Идеалните места за семейна ваканция се отличават с това, че предлагат множество активности за деца. Ако тях ги няма, всяко пътуване може да се превърне в истинско изпитание, в което вместо да се радват на почивката си, родителите се превръщат в буфер за туширане на детска скука.

Изграждането на идеалното място за семейна ваканция е сред мисиите на габровския предприемач Иван Лесев, създател на атракционен туристически обект със съоръжения на открито в Централна България.

Приключенски парк "Незабравка" е разположен на 3 километра от началото на град Габрово и се простира на 50 дка зелено пространство. Той предлага палитра от активности на своите гости. Освен въжена градина за деца, пейнтбол, АТВ разходки, аниматори за най-малките и богатство на дървесни видове за разпознаване паркът има и два ресторанта и открита сцена с 400 места, което го превръща в притегателен център за провеждане на различни фестивални събития, но и образователни програми сред природата.

За Лесев "Незабравка" е поредният бизнес проект от множеството предприемачески инициативи, които има на сметката си. В момента той е и председател на Габровската търговско-промишлена палата. За себе си бизнесменът казва, че в момента се занимава основно с две неща - производство на пробиотици и хранителни добавки и парка. За града, известен в миналото като Българския Манчестър заради икономическите му успехи, той коментира, че винаги се е радвал на предприемчивостта на габровците и на многото производители, водещи в отраслите си. За съжаление обаче има фактори като пандемията, на които не може да се влияе.

На детски лагер

Основите на приключенски парк "Незабравка" започват да се наливат през 2004 г., когато Иван Лесев купува малкия хотел със същото име в края на града, реновира го и го удвоява като капацитет. Легловата база пораства още веднъж през 2013 г. и в момента местата за настаняване са 60. Атракционите се появяват преди 6-7 години на терените около хотела. "Решихме да се насочим към децата и направихме всичко необходимо, за да стане приключенски парк", разказва Лесев.

От тогава насам "Незабравка" в Габрово е предпочитано място за тиймбилдинги, детски рождени дни, ергенски партита и други събития, уикенд почивки и фестивали, а клиентите са от цяла България.

Основните събития, които се провеждат там обаче, са детските лагери. "От април до края на юли има детски лагери и паркът се е наложил като място за провеждане на такива", обяснява Лесев. "За децата е голям кеф, защото е свобода. Забравят за телефони и компютри", казва още той. Организират се обикновено от училища и туроператори, като от "Незабравка" осигуряват нощувките, храненето и заниманията. Резервациите започват още септември за следващата година.

Изключението е тази година, когато пандемията замрази пазара и остави неяснота за бъдещето.

В началото е здравето

Преди детските лагери Лесев се занимава с много други дейности, включително с различни видове производства. Сред тях са козметика, опаковки, печатница, финансова къща, продажба на валута. В последните 15 години обаче се е насочил към продукти, свързани със здравето.

Нещата се преобръщат по дълбоко лични причини. "Преди 15 години започнах да боледувам по неизвестни причини. Това продължи година и половина и завърши с 20 дни в реанимация. С тотален сепсис, като в такова състояние оцеляват 1% от хората", разказва предприемачът. "Тогава реших че не ми харесва по отношение на здравето и живота си да чакам късмета, както беше в този случай. И реших, че ще намаля всичко останало и ще се занимавам с неща, с които да си върна здравето, тъй като останах жив, но безкрайно болен", разказва Лесев.

Габровецът започва да обикаля света и да чете медицина. Стига чак до Тибет и Китай. Много пъти посещава Русия. Ходи в Германия, Австралия, Бразилия и Гърция.

На базата на информацията от различни учени, лекари и университети Лесев стига до извода, че има нужда от комплексен подход. "Няма само едно лекарство или само една добавка, или методика сама за себе си, която да реши проблемите на човек, за да бъде здрав. Има нужда и от класическата медицина и от медикаменти, когато има нужда и от пробиотици, с които да възстановим микрофлората на дебелото черво, от детоксиканти, с които да премахнем токсините от организма", коментира той.

Медицина в центъра

В продължение на 9 години Лесев развива медицински център. Той първоначално е в Габрово, а после се премества в Кюстендил, където Лесев има друг хотел - "Стримон СПА". По думите му най-лечебната вода в България е в Кюстендил. "Исках да се възроди тази стара слава на Кюстендил, когато реших да се включа в покупката", казва той.

Медицинският център се е намирал на същата територия, но работел като отделно юридическо лице, използвайки базата на хотела, така че да терапиите да могат да се комбинират с минералната вода. Причината за закриването му по думите на Лесев е пазарът.

"Около една трета от клиентите бяха от Русия, една трета от Украйна и една трета българи. Точно тогава наложиха ембаргото на Русия, започна войната в Украйна и две трети от моя пазар секнаха", казва той.

Преди шест години хотелът беше купен от по-малкия син на президента Георги Първанов и дъщерята на покойния бивш министър на вътрешните работи Николай Добрев.

Бизнес микрофлора

Междувременно габровецът става производител на пробиотици и добавки, като този бизнес се развива през дружеството "Медбио плюс". "Успях да намеря лекари, с които да работя, и се насочих в тези неща, които да могат да имат благотворно въздействие върху здравето. Поканих от чужбина разни специалисти, професори, лекари и в моя медицински център правихме курсове за лечение", спомня си Лесев.

Производството е фокусирано върху пробиотиците, свързани с проблемите на дебелото черво за всички възрасти, защото микрофлората му се оказва възлова за имунитета на човека, особено в съвременния свят, където има прекомерна употреба на антибиотици и много консерванти в храните.

Основен проблем, върху който се акцентира, е детското здраве и по-специално проблемите, които могат да настъпят, ако бебето не е успяло да се сдобие с нужните лактобацили при раждането. "При секциото няма теоретична възможност да се вземат и се появява състоянието дисбактериоза и здравето е много лабилно, защото нямаме правилната микрофлора", обяснява Лесев. Производството не е голямо. В най-голямата си част продажбите се случват онлайн, като доставки се правят и до аптеки, изявили желание.

И киселото мляко

Друго бизнес начинание на Иван Лесев е производството на ацидофилно мляко под бранда "Нарине" и през компанията "Нарине България". Проектът се случва съвместно с производителя "Елви", известен с марката "Боженци".

Лесев казва за себе си, че е първият който произвежда такова мляко в България, а в света традициите са от около 50 години. "Популярно е и се произвежда в руски говорещите страни, а бактерията успява да се изолира от арменски учен. Навсякъде това мляко се води лечебно диетичен продукт, но в ЕС такова понятие не може да има и не може да се претендира за здравни ползи, ако те не са регистрирани и одобрени" обяснява той.

Следващите планове на предприемача са свързани с хранителните добавки, като наскоро е пуснат и имуностимулатор.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар