🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добрите новини от север

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Велико Търново, Габрово"

Shutterstock    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато чакат строителството на големите пътища, които ще ги включат по-адекватно в икономическия живот на страната и Европа, Велико Търново и Габрово отичат редица рекорди и добри постижения. Двете области бележат бум в заетостта и много ниски нива на безработица, успехи в сферата на образованието, растеж на индустрията, която е двигател на местната икономика, но и сериозен приток на свежи капитали в сектора на информационните технологии.

Така поне изглежда картината преди коронавирус кризата, но и сигналите за рязко обръщане на тези тенденции засега са по-слаби, отколкото на други места в България.

Освен концентрация на разнородни корпоративни гиганти като севлиевския производител на санитарна керамика "Идеал Стандарт-Видима", текстилната "Дзалли", производителя на оръжия "Аркус" и стогодишния лидер в захарните и сладкарски изделия "Захарни заводи" регионът се характеризира и с динамично развитие в сектора на малките и средните предприятия, които също оперират в сферата на производството.

В последните години двете области работят по множество проекти и инициативи, които повишават качеството на живот. Само преди седмици Габрово получи награда от Европейската комисия "Зелен лист" за екологичен град с население под 100 хил. души и стана единственият носител на тази титла в Централна и Източна Европа. Освен това там предстоят вълнуващи проекти, които освен ползи за местното население ще доведат и нови инвестиции. Сред тях са преобразяването на поречието на река Янтра, изграждането на технологичен парк и нова индустриална зона между Габрово и Севлиево.

Търново пък се пробужда в културен план и вече не крепи образа си само на старите исторически лаври и културно наследство, а привлича посетители и с различните си нови, алтернативни пространства, фестивали и културни инициативи, които го приближават още повече до идеята за европейско културно средище. Интересно тук е, че този възход се случва не благодарение на кампании и държавно финансиране, а на усилията на местните общности.

Днес двете области притежават повечето условия за развитие, като още един от благоприятстващите фактор е предстоящото строителство на две магистрали "Хемус" и "Русе - Велико Търново".

Единствената голяма спънка пред успеха може да се окаже тяхната демография. Освен негативния естествен прираст те поне засега не успяват да върнат или да привлекат нови хора на териториите си. А това може да ги изправи пред нуждата да преструктурират иначе добрите си икономики.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар