🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пациентите с хронична сърдечна недостатъчност могат да водят нормален начин на живот

Проф. Кирил Карамфилов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"

Проф. Кирил Карамфилов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"
Проф. Кирил Карамфилов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"
Проф. Кирил Карамфилов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"
Проф. Кирил Карамфилов, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проф. Кирил Карамфилов е началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ "Александровска" в София. Избран е за бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Как работи сърцето? От какво се натоварва и "износва"?

Сърцето е кух мускулест орган, чиято функция е да изпомпва и придвижва кръвта в херметично затворената сърдечно-съдова система. Изпомпването на кръвта става посредством ритмично съкращаване на сърдечния мускул. То представлява единственият орган, който не спира да функционира от вътреутробния период до смъртта. Един от основните фактори то да работи правилно e правилното му кръвоснабдяване. Посредством съдовете, кръвоснабдяващи сърцето, сърдечната мускулна клетка черпи много от необходимите ѝ кислород и хранителни вещества.

Ето защо и основните причини, които водят до "износване" на сърцето, се свързват с фактори, смущаващи кръвоснабдяването му - най вече под формата на натрупвания по съдовете, които хранят сърдечния мускул. Тези натрупвания се развиват вследствие повишаването на мазнините в кръвта (които изграждат атеросклеротичните плаки), повишената кръвна захар, повишените стойности на кръвното налягане, тютюнопушенето, затлъстяването и обездвижването. Други състояния, които биха могли да доведат до негативни промени в структурата на сърцето и последващи оттам нарушения в правилното му функциониране, са: задебеляването му вследствие продължително повишение на стойностите на кръвното налягане, нарушена функция на сърдечните клапи, възпаление на околосърдечната торбичка и на сърдечния мускул. Съществуват и вродени заболявания на сърцето, които, ако не бъдат регистрирани, диагностицирани и лекувани своевременно, също водят до бързо прогресиращо нарушаване на сърдечната функция.

Какво представлява сърдечната недостатъчност, в каква възраст се проявява, какви са първите й симптоми? Какви са начините пациентите да се предпазят от развитието й?

Сърдечната недостатъчност представлява крайният етап от развитието на всяко сърдечно-съдово заболяване, независимо от първоначалната му причина. Тя е невъзможност на сърцето да върши "нормалната си работа", тоест да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи нуждите на тялото. Тъй като става въпрос за изключително разнообразни заболявания, които водят до сърдечна недостатъчност, то и възрастта на поява е различна. Вследствие на вродени състояния може да се прояви и в много ранна възраст, съответно при по-възрастни пациенти, при които сърдечната недостатъчност е израз на продължителното, неблагоприятно влияние на посочените по-горе рискови фактори, тя се появява по-късно.

Най-типичната клинична симптоматика представляват задухът и лесната уморяемост, които се явяват в началото при по големи физически усилия, а с развитието на болестта до степен на поява в покой. Нерядко пациентите наблюдават и отоци по краката, прескачане и сърцебиене, кашлица с розови секрети и подуване на корема. По-рядко се регистрират симптомите на безапетитие, гадене, трудна концентрация и болки в сърдечната област. Основният начин да се предпази сърцето от развитие на сърдечна недостатъчност е свързан с ранното диагностициране на заболяването, предизвикало оплакванията, или още по-добре - целенасочен скрининг, тоест проактивно търсене на патологични (ненормални) промени в сърдечно-съдовата система още преди да са се появили оплаквания - особено при хора, които имат висок риск от развитие на заболявания, водещи до сърдечна недостатъчност. Важно е и изпълнението на специфичните за всяка възраст изследвания, които биха ни показали наличието на неблагоприятни промени все още без проява на оплаквания. Всеки кардиолог, интернист и личен лекар би могъл отлично да идентифицира рисковите за развитие на сърдечна недостатъчност пациенти.

Кога пациентите търсят специализирана помощ при вас и какви са възможностите да им помогнете?

За съжаление значителна част от пациентите търсят помощ, когато вече са налични изразени структурни и морфологични промени в сърдечно-съдовата система, водещи до сериозни оплаквания. Тогава нашите възможности са доста ограничени и далеч от това, което бихме могли да направим, ако лекуваме навреме конкретното сърдечно заболяване. Окуражаващо е, че в последните години се наблюдава положителна тенденция (предимно от хората в активна възраст) на висока информираност за собственото им здравословно състояние, за рисковите фактори, които биха довели до увреждане на сърцето, за здравословен начин на живот (хранене, двигателна активност, контрол на рисковите фактори). Именно те се възползват от последните достижения на съвременната медицина.

Възможностите на съвременната кардиология са изключително големи както по отношение на насочения скрининг, регистрацията и диагностициране на заболяванията, така и по отношение на лечението. Огромният прогрес в научен аспект доведе до съвременни терапевтични стратегии, медикаменти и устройства, които дори и при тежки промени в сърдечно-съдовата система могат да осигурят за продължителен период съвсем нормален комфорт на болшинството от пациенти.

Как се живее със сърдечна недостатъчност, какви са нейните стадии и какво трябва да знаят пациентите (и техните близки) във всекидневието си, за да подобрят качеството си на живот?

В зависимост от степента на нарушение на способността на сърцето да извършва достатъчно добра циркулация (да придвижва кръвта в кръвоносната система) се наблюдават най общо три степени на сърдечна недостатъчност - лека, умерена и тежка. Стадиите определят колко напреднали са промените в органите на сърдечно-съдовата система.

Животът с лека и умерена степен на сърдечна недостатъчност при правилно лечение и спазване на указанията на наблюдаващия лекар не се различава от този на хората без сърдечни проблеми. Предизвикателство са пациентите с тежка форма, при които от изключително значение е приемът на най-подходящите за пациента медикаменти, както и преценката от наблюдаващия кардиолог за имплантация на устройства, които да подобрят функцията на сърцето.

Съветите за оптимално поведение са строго индивидуални, но общовалидните са свързани с оптимално ниво на двигателна активност, правилна диета и често проследяване от страна на наблюдаващия лекар.

Повече информация за живота със сърдечна недостатъчност може да намерите на сайта "Сърцето говори" и сайта на Дружеството на кардиолозите в България, както и на официалната страница на Boehringer Ingelheim във Facebook.