🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хроничното бъбречно заболяване - рискови фактори, симптоми и лечение

То протича безсиптомно и може да се установи с две прости изследвания годишно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е състояние, свързано с постепенна загуба на бъбречната функция във времето. То води до намаляване на способността на бъбреците да поддържат организма здрав, като филтрират отпадните продукти от кръвта. Ако бъбречното заболяване се влоши, те могат да достигнат високи нива в кръвта

и да причинят усложнения като високо кръвно налягане, анемия, слаби кости, промяна в апетита и увреждане на нервите. Бъбречното заболяване повишава риска от заболяване на сърцето и кръвоносните съдове. Тези проблеми могат да се проявят бавно във времето. Ранното откриване и лечение често могат да предотвратят влошаването на хроничното бъбречно заболяване. Когато бъбречното заболяване прогресира, то може да доведе до бъбречна недостатъчност, което изисква диализа или бъбречна трансплантация.

Кои са рисковите фактори за ХБЗ?

Диабетът и високото кръвно налягане са най-честите причини за развитие на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Те са отговорни за две трети от случаите. Някои други състояния, които могат да причинят ХБЗ, са гломерулонефрити, наследствени и автоимунни заболявания. Всеки може да се разболее от ХБЗ на всяка възраст, но някои пациенти са с по-висок риск.

Кои са симптомите на ХБЗ?

Повечето хора е възможно да нямат тежки симптоми, преди бъбречното заболяване да е напреднало. Все пак можете да забележите следното:

Етапи на хроничното бъбречно заболяване

ХБЗ е свързано с прогресивна загуба на бъбречната функция и преминава през 5 стадия на развитие. Бъбречна недостатъчност означава, че бъбреците са загубили по-голямата част от способността си да функционират - останала е по-малко от 15% от нормалната бъбречна функция. Това се измерва чрез показателя GFR (гломерулна филтрация) - обемът течности, които бъбречните гломерулни капиляри филтрират за единица време. Когато бъбречното заболяване се влошава, еGFR намалява.

Как се открива бъбречното заболяване?

За проследяване на бъбречната функция се използват два основни теста, които на свободния пазар струват около два лева.

  • Първият е кръвен тест за серумен креатинин. Креатининът е отпаден продукт в кръвта,

който идва от мускулната активност. Обикновено се отстранява през бъбреците, но когато функцията на бъбреците се забавя, нивата на креатинин растат. Вашият лекар ще използва стойностите на креатинина, за да изчисли скоростта на гломерулна филтрация.

  • Вторият тест е с урина за наличие на албумин (белтъци) в кръвта. Албуминът е протеин, който се намира в кръвта. Здравият бъбрек не му позволява да премине в урината. При увреждане на бъбреците албуминът преминава в урината. Колкото по-малко албумин има в нея, толкова по-добре.

Какво още може да се направи?

Освен желанието на пациентите, особено тези с рискови заболявания, и техните лекари поне веднъж в годината да изследват двата показателя за нормална бъбречна функция, е необходимо да се въведе скрининг на рисковите групи пациенти на ниво общопрактикуващи лекари, които да изследват креатинин и албуминурия. Ако те са над референтните нива, личният лекар трябва да изпраща пациента за преглед при нефролог.

Би следвало да се въведе и съвременна класификация на болестите, която да даде възможност да се диагностицира хроничното бъбречно заболяване в целия му спектър, включително и в ранните етапи. Това е много важно, защото ако ранните етапи биват лекувани, заболяването може да бъде обратимо.

В лабораторните резултати в момента излиза само стойност на креатинин, но не и на GFR (скорост на гломерулна филтрация), каквато е практика на Световната организация за изучаване и лечение на бъбречните заболявания.

В България вече работи софтуер при лични лекари, с който те насочват пациентите с есенциална хипертония към нефролог. Освен това се провежда широка образователна кампания към обществеността от българските нефролози. Беше организирана и кръгла маса в парламентарната здравна комисия за провеждане на скрининг за ХБЗ сред рисковите групи пациенти.

Все още няма коментари
Нов коментар