🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекламният блок на хранителните добавки

Инвестициите в тв реклама до октомври вече надминават общия обем на вложения за цялата 2021 г.

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • За първите 10 месеца на 2022 г. инвестициите на производителите и вносители на хранителни добавки в телевизионна реклама достигат близо 230 млн. лв.
  • Най-големият рекламодател в телевизия до октомври 2022 г. е Stada Bulgaria с общо 48.7 млн. лв.
  • Близо 30% от клиповете на хранителни добавки в българския рекламен блок са с продължителност 30 секунди

Един от положителните ефекти на пандемията беше, че хората започнаха да се грижат повече за здравето си. Това доведе до увеличаване на приема на хранителни добавки като превантивна мярка, за която не е необходимо лекарско предписание. Производителите бързо реагираха на засиленото търсене и в опитите си да достигнат до по-широка аудитория рекламният блок в българския ефир се запълни с клипове на витамини и добавки за подсилване на имунната система, подобряване на кожата, по-здрави кости и стави или стимулиране на мускулната маса.

Афинитет към хранителни добавки

По данни на "Теоремус" потребителите на хранителни добавки са предимно хора между 35- и 64-годишна възраст. Именно тази аудитория се отличава и с високо потребление на телевизия, което прави медийният канал, подходящ и предпочитан за реклама от компаниите в сферата. От "Publicis Groupe България" цитират проучване на "Теоремус", според което 37% от българските онлайн потребители на възраст между 16 и 64 години полагат грижа за здравето си. "По-малко от половината не използват хранителни добавки, а ако го правят, то най-често избират такива за магнезий, стимулация на кръвообращението и лечение на леки хронични симптоми. 24% търсят лекарство, което вече са пробвали, без рецепта, а 16% първо ходят на лекар. 29% пък предпочитат лекарства на билкова основа - още едно преимущество за хранителните добавки", казва още Филипа Трайкова, изследовател в "Publicis Groupe България".

За първите 10 месеца на 2022 г. общите брутни инвестиции на брандовете за хранителни добавки в телевизионна реклама надминават тези през цялата 2021 г. и достигат близо 230 млн. лв. Увеличението спрямо същия период на миналата година пък е повече от 23%. Това показват данните на ГАРБ, предоставени от комуникационната група "Publicis Groupe България". Реалните инвестиции обаче са по-малко, тъй като често в зависимост от обема закупен инвентар компаниите могат да получат големи отстъпки от над 50% за рекламно позициониране. "Компаниите инвестират в тв комуникация на хранителни добавки, като, от една страна, целят да допълнят и подкрепят лекарските предписания и препоръки на фармацевти, а от друга, да достигнат до по-широка аудитория и до онези потребители, които са склонни да се самолекуват и избират добавка на база познатост на марката. Телевизията създава разговор около бранда, който впоследствие може да бъде продължен на гишето в аптеката", обяснява пред "Капитал" Светлана Тачева, директор "Изследвания" в "Publicis Groupe България".

Кой колко харчи

От началото на годината до октомври общо 33 компании са рекламирали в телевизия хранителните си добавки, или с пет по-малко в сравнение с 2021 г. Въпреки по-малкия брой големите компании увеличават инвестициите си през 2022 г.

Най-големият рекламодател в телевизия за първите 10 месеца на година е Stada Bulgaria, която е вложила общо 48.7 млн. лв., което с 13% повече спрямо същия период 2021 г. Тя е генерична фармацевтична компания, която придоби портфолиото добавки на Wallmark. На второ място се класира компанията Naturpharma с 46.8 млн. лв. брутни инвестиции в тв реклама до октомври тази година, или без промяна спрямо миналата година. През последни два месеца на 2021 г. компанията значително засилва вложенията си и така за цялата година излиза на първо място по обем на инвестициите в телевизия. На третото място, с голяма разлика от близо двойно по-малко рекламни вложения, се нарежда Natur Produкt. С 27.8 млн. лв. от януари до октомври 2022 г. компанията вече е инвестирала повече средства в тв реклама спрямо цялата 2021 г. Най-голям ръст във вложенията отчитат от Unicorms и Vitaslim, като и при двете компании това се дължи на лансирането на нови продукти и рекламното им позициониране в телевизия.

Ефир на две разделен

Българският телевизионен пазар е доминиран от двете най-големи групи - "bТВ медиа груп" (БМГ) и "Нова броудкастинг груп" (НБГ), които заедно привличат повече от 90% от рекламните тв инвестиции в страната. Затова те логично са изборът на компаниите за рекламно позициониране на хранителните им добавки. Двете групи привличат почти равен дял от инвестициите им през 2021 г. - по 46%. От януари до октомври 2022 г. единствено делът на "Нова броудкастинг груп" малко намалява - до 45%, докато при "bТВ медиа груп" остава непроменен. "Правят впечатление обаче някои разлики в тв миксовете на хранителните добавки на основните играчи. Stada и Unicoms увеличиха инвестицията в БМГ тази година. Fortex пък инвестира повече от 70% в НБГ до октомври, а Quisser Pharma включи активно групата в микса на Doppelherz", уточняват още от "Publicis Groupe България".

Близо 30% от клиповете на хранителни добавки в българския рекламен блок са с традиционна продължителност от 30 секунди. По думите на Тачева обаче има тенденция към по-къси спотове, които се планират с цел оптимизация на инвестициите. "Предвид достигнатия висок процент на запълнени рекламни блокове в двете основни телевизионни групи, късите спотове все повече се използват от фарма компаниите", допълва тя.

За разлика от продуктите с лекарско предписание хранителните добавки не подлежат на ограничения по отношение на рекламирането им, както и по отношение на съдържанието им. Затова някои компании избират по-нестандартни формати за позициониране в ефира, като по този начин не потъват в наситения със спотове рекламен блок и имат видимост. "Този подход се избира както от големи рекламодатели като Stada и Natur Produкt, които имат големи тв инвестиции и през нестандартните формати получават допълнителни отстъпки от цената в тв, така и от малки фармации, които ги използват за специални кратки проекти", уточнява Светлана Тачева.

В зимния сезон традиционно хората увеличават потреблението на хранителни добавки основно за подсилване на имунната им система. В резултат на това и компаниите вероятно ще увеличат инвестициите си в тв реклама, като така общите вложения през 2022 г. категорично ще надминат тези от миналата година.

Все още няма коментари
Нов коментар