🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Явор Асьов: Лечението на диабет и затлъстяване не стават с едни и същи лекарствени дози

Генетичният фактор е в основата на затлъстяването при между 50 и 70% от хората

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Асьов е главен асистент в Клиниката по ендокринология на университетската болница "Александровска". Провеждал е практически и теоретични обучения в редица европейски страни за обучение на пациенти с диабет и наднормено тегло и за иновативни методики за диагностика на щитовидните заболявания. Първият лекар в България с европейска диплома по ендокринология от Европейското дружество по ендокринология и сертифициран експерт по лечение на затлъстяването от Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването.

Напоследък темата с отслабването привлича изключително общественото внимание, но вместо да става по-ясна, става по-объркана. Заболяване ли е затлъстяването и ако да, къде е границата между болест и просто по-закръглени форми? Има ли норма за здравословно тегло?

- Затлъстяването е признато като заболяване от множество големи международни здравни федерации от около 10 години и притежава свой код в международната класификация по болестите. То е социално значимо заболяване, тъй като засяга около 650 млн. души в света, а глобалната му тежест върху обществото се нарежда на трето място след тютюнопушенето и войните.

То се дефинира най-лесно чрез т.нар. индекс на телесната маса, тоест килограмите, разделени на ръста в метри на квадрат, като ако полученото число е по-голямо от 30, тогава е налице диагнозата затлъстяване.

Много често килограмите в повече са типични за едно семейство. Каква роля играят гените и каква - начинът на живот?

- Затлъстяването е хронична болест, причинена от комплексно взаимодействие между генетични, метаболитни и фактори на средата. Съвременното разбиране е, че при между 50 и 70% от лицата със затлъстяване може да бъде идентифициран генетичен фактор в развитието на заболяването. Набеждават се над 100 гени, чиято роля не е напълно проучена - т.нар. полигенно заболяване. Съществуват и някои редки генетични заболявания и синдроми, които също се съпътстват от наднормено тегло.

Същевременно за последните 100 години честотата на затлъстяването се е утроила в глобален мащаб, а генетичният материал на човешката раса не се е променил съществено. Така че, макар да има генетична компонента в развитието му, изглежда, основни фактори в развитието му си оставят прехранването и липсата на физическа активност.

В такъв случай доколко е под наш контрол да поддържаме здравословно тегло и кога действително имаме нужда от помощ от лекар?

- Като всяко друго заболяване затлъстяването категорично трябва да бъде лекувано от лекар. Трябва да излезем от рамките на стигматизацията, че вината за развитието на заболяването е изцяло на пациента, и да го третираме като всеки друг болен.

Мястото на лекуващия лекар е на първо място да постави диагнозата, което - колкото и изненадващо да звучи - се случва при < 50% от болните, да установи има ли развили се усложнения и да предложи най-адекватното лечение. Всъщност само 1 на всеки 100 пациенти със затлъстяване получава съвременно медикаментозно лечение за намаляване на телесното тегло.

Как да решим към какъв специалист да се насочим?

- Затлъстяването е комплексно заболяване, което се свързва с множество други такива - метаболитни, жлъчно-чернодробни, сърдечно-съдови, ставни и т.н. Първите стъпки в диагностиката и лечението трябва да бъдат направени от общопрактикуващия лекар и той да насочи пациента към съответните специалисти според наличните усложнения.

Същевременно затлъстяването е на първо място заболяване на обмяната на веществата. Затова смятам, че основна роля в диагностицирането и лечението му заема специалистът ендокринолог.

А кога идва моментът да потърсим и медикаментозно лечение?

- Според съвременните препоръки трябва да прибегнем към медикаментозно лечение след неуспех при структуриран опит за редукция на телесното тегло с хранене и физическа активност и ако индексът на телесна маса е >30 кг/кв.м или >27 кг/кв.м, ако има поне едно свързано със затлъстяването усложнение като артериална хипертония, дислипидемия, нарушение в обмяната на въглехидратите и т.н.

През последните години навлязоха нови терапии и донякъде объркващото е тяхното предназначение и за лечение на захарен диабет тип 2. Каква е връзката между затлъстяването и диабета?

- Връзките между затлъстяването и захарния диабет са двупосочни. Добре известно е, че над 70% от лицата с диабет тип 2 страдат от наднормено тегло или затлъстяване, както и че затлъстяването увеличава многократно риска от развитие на захарен диабет.

Същевременно пациентите, страдащи от тези две заболявания, се борят своего рода на два фронта. Целите за лечение на захарния диабет вече съвсем не се ограничават до поддържане на добра кръвна захар, а включват и подобрение в мастния профил, намаляване на риска от сърдечни заболявания, редукция в телесното тегло. Част от новите медикаменти за лечението на тези две заболявания имат точно такива благоприятни ефекти при нашите пациенти.

Безопасни ли са тези лекарства при употребата за отслабване?

- Всъщност част от одобрените медикаменти за лечение на затлъстяване са от същия терапевтичен клас като тези, които използваме за лечение на захарен диабет тип 2. Те принадлежат към групата на инкретините - хормони, които се отделят от червата в отговор на прием на храна.

Но трябва дебело да подчертая, че медикаментите имат различни дозировки и лекарствени форми, когато се използват за едното или другото заболяване. Така че, ако в кратката характеристика на медикамента не е вписано показание лечение на затлъстяване, ефективността му не е изпитана в достатъчно рандомизирани клинични проучвания, за да докаже необходимия терапевтичен ефект при това конкретно заболяване.

Тези терапии са по лекарско предписание, но можем ли да ги прилагаме без посещение при лекар?

- Всеки медикамент притежава желани и нежелани лекарствени реакции. Съответните показания и противопоказания трябва да бъдат съобразени в рамките на индивидуализиран клиничен преглед при лекар специалист. Така работи съвременната медицина, базирана на доказателствата. Самолекуване - предписване на медикаменти от немедицински специалисти - крие всевъзможни рискове за здравето. Затова съветвам вашите читатели да се преглеждат и лекуват при дипломирани лекари специалисти, които са наясно с всички аспекти на предписваните от тях медикаменти.

Много спорове наблюдаваме и сред медицинските специалисти дали гладуването е полезно и ако да, колко дълго можем да гладуваме без последствия за здравето?

- Гладуването като терапевтичен метод за лечение на затлъстяването е известно отдавна. До настоящия етап няма достатъчно данни от големи рандомизирани клинични изпитвания, които да ми дадат основание да го препоръчвам системно на пациентите ми със затлъстяване. Основната причина за това е, че трудно се спазва за дълъг период от време и често след преустановяването му теглото бързо се възвръща към изходното. Същевременно в последните няколко години се натрупаха доста положителни данни за т.нар. интермитентно гладуване - в което пациентите приемат калории 8 часа от деня и гладуват 16 часа. Все още обаче този тип хранителен режим не влиза в световно утвърдените препоръки за лечение.

Каква трябва да бъде физическата активност и колко интензивна?

- Според СЗО пациентите трябва имат минимум 150 минути умерена по интензитет аеробна физическа активност седмично, разпределена в поне 3 сесии, като те не трябва да имат повече от 2 последователни дни без физическа активност. Препоръчва се също 2-3 сесии седмично да включват и физическа активност срещу съпротивление. При наличие на захарен диабет в препоръките фигурират спортове като йога и тай-чи, които, изглежда, са доказали ползи по отношение на контрола на болестта.

Все още няма коментари
Нов коментар