🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Магнитнорезонансна томография на пациенти с пейсмейкъри за пръв път в България

Апаратът позволява изследване на пациенти с метални импланти, което също беше невъзможно до момента

Младен Младенов, заместник-управител на медико-диагностичен център "Медикус Алфа" (вдясно), получи наградата от Павел Колев, Country Lead, "AbbVie България"
Младен Младенов, заместник-управител на медико-диагностичен център "Медикус Алфа" (вдясно), получи наградата от Павел Колев, Country Lead, "AbbVie България"
Младен Младенов, заместник-управител на медико-диагностичен център "Медикус Алфа" (вдясно), получи наградата от Павел Колев, Country Lead, "AbbVie България"    ©  Надежда Чипева
Младен Младенов, заместник-управител на медико-диагностичен център "Медикус Алфа" (вдясно), получи наградата от Павел Колев, Country Lead, "AbbVie България"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Третата награда получи екипът на Медико-денталния център "Медикус Алфа" за отличения от журито проект на "Медикус Алфа" - "Магнитнорезонансна томография на серия пациенти с пейсмейкъри за първи път у нас".

Магнитнорезонансната томография е метод на първи избор при изследване в областта на неврологията и неврохирургията и е незаменим при изследване на гръбначния стълб, за оценка на ставите и тумори на меките тъкани. Методът е златен стандарт при изследване на заболяванията в малкия таз и особено при злокачествени промени на ректума.

Д-р Динко Младенов: С уникалния MAGNETOM Free.Max от последно поколениепреодоляваме ограничения в магнитнорезонансните изследвания



Профил: Д-р Динко Младенов е лекар с близо 40 години стаж. Той е основател, управител и главен консултант на първата частна болница в Пловдив - "Медикус Алфа", и на Медико-диагностичен център "Медикус Алфа". Той е сред основателите на Националното сдружение на частните болници.

Какви са предимствата на ядрено-магнитния ви резонанс?

В Медико-дентален център "Медикус Алфа" работи първият и единствен до момента в България ядрено-магнитен резонанс MAGNETOM Free.Max от последно поколение на технологичния гигант Siemens. Преди внедряването му у нас не бе възможно такъв тип изследване на пациенти с пейсмейкъри. Наличието на пейсмейкър е абсолютно противопоказание за изследване със стандартен ЯМР, тъй като в среда със силно магнитно поле пейсмейкърът спира работа и това може да застраши живота на пациента.

Пълно противопоказание за ЯМР изследване бяха и имплантите, които не са керамични или титаниеви: метални протези, съдови клипсове, стентове и др. Друг проблем, който апаратът решава, без да се допускат компромиси с прецизността на изследването, е възможност за МРТ на пациенти със свръхтегло и страдащи от клаустрофобия. За първи път в света може да се извършва и белодробна ЯМР диагностика. Апаратът има огромни предимства в няколко направления. Това е първият в България апарат, на който могат да бъдат изследвани пациенти с постоянни имплантирани кардио-вертер дефибрилатори по повод оплаквания, които могат да се докажат или отхвърлят само с магнитнорезонансна томография. Застаряването на населението е процес, който променя демографията на пациентите и металните импланти ще стават все по-чести - предизвикателство, което МАGNETOM Free.Max преодолява и намалява до минимум артефактите от метала, като на практика няма такива.
Със стандартните ЯМР апарати е невъзможно качественото изобразяването на бял дроб, тъй като магнитният сигнал се унищожава на границите между въздух и тъкан поради големи разлики в чувствителността. MAGNETOM Free.Max чрез различна сила на магнитното поле, иновативен софтуер и изкуствен интелект единствен в света дава възможност за МРТ белодробно изображение с най-висока резолюция, както и да се избегнат лъчевите натоварвания при пациенти, нуждаещи се от чести компютър-томографски изследвания на бял дроб. За ЯМР на мозъка високата разделителна способност и добрият контраст на изображението са от съществено значение. MAGNETOM Free.Max е в състояние да осигури и двете. В допълнение към морфологичните последователности могат да бъдат получени дифузионни и претеглени по чувствителност точни изображения за оценка на кръвоизлив или исхемия в мозъка. Magnetom Free.Max е първият в света ЯМР с работен отвор 80 см, което предлага изключителен и невиждан досега комфорт за пациента, включително и такива с наднормено тегло, клаустрофобия, а също и деца.

Още няколко предимства на апарата са: високотехнологичната система на скенера с цифрови технологии, изкуствен интелект и нова сила на полето, които разширяват обхвата на клиничните приложения на ЯМР изследванията; отличен и ускорен процес на изследване, базиран на изкуствен интелект, използващ невронни мрежи за получаване на образи с перфектно качество; нови модерни техники за изобразяване като Compressed Sensing и Multi Band техника, които осигуряват кратко време за изследването и прецизни резултати; напълно автоматизирано позициониране на пациента с едно докосване; автоматичен изоцентър на цялото тяло; инстанционна виртуална комуникация лекар - пациент.

Как виждате бъдещето на диагностиката и лечението на социалнозначими заболявания?

С тази иновация заявяваме своята амбиция да предоставяме диагностични възможности, преодолявайки ограниченията пред пациентите и лекарите, като извършваме прецизна диагностика при туморни, неврологични и дегенеративни процеси на болни с пейсмейкъри, импланти, свръхтегло или свръхобем на пациентите, клаустрофобия и др. Стратегията на лечебното заведение е за инвестиции в технологии без аналог, които спомагат за установяването на заболявания и навременното им лечение, като допълват и надграждат диагностичния потенциал в страната. МДЦ "Медикус Алфа" избра да внедри в практиката си новия High-V ЯМР на Siemens, за да разшири обхвата на магнитнорезонансните изследвания в България и да осигури достъп до прецизна диагностика за пациентите, които до момента са извън обхвата й. С него са изследвани пациенти с пейсмейкър, на които задължително трябва им се проведе МРТ за категорично поставяне или отхвърляне на диагноза. Един преминал през магнитнорезонансна ангиография за изясняване на тежестта на мозъчно-съдова болест след прекаран инсулт, втори за диагностика на лумбална патология, а друг - за диагностика на състоянието на коляно след инцидент. И трите изследвания преминават успешно и без ограниченията на стандартната МРТ.

При пациентите с метални импланти е проведено изследване на малък таз на фона на две изкуствени стави. Дори керамичните и титаниевите да не се влияят от магнитното поле, те дават много артефакти на ЯМР и СТ. С Magnetom Free.Max артефактите са сведени до нула. Пациентът е с установена болест на Крон и се изследва с МРТ за наличие на фистули, което е критично важно за определяне обема на предстояща оперативна интервенция. Друг случай обединява две от уникалните характеристики на апаратурата - пациент със съмнение за тумор на хипофизата, с тегло 190 кг и метален имплант преминава през бързата, прецизна и комфортна за него диагностика благодарение на най-широкия работен отвор на ЯМР в България и преодоляването на артефактите от метала. Пациентът заяви след процедурата, че "по-хубаво нещо не му се е случвало".

С какво НЗОК и здравнозастрахователните фондове могат да допринесат за по-ранно установяване и по-ефективно лечение на пациентите у нас?

Разширяването на обхвата и обема в доболничната помощ към съвременни високоспециализирани диагностични възможности ще доведе до много по-ранно диагностициране, което означава по-малък обем терапевтична дейност, по-кратък период на възстановяване след лечение и връщане към нормалния живот на пациента. Така на пръв поглед видимо "скъпата" амбулаторна медицинска услуга ще резултира в много по-ефективен и респективно по-евтин за фондовете болничен продукт. А стойността от връщането към икономическа дейност на оздравелия не само ще спести разходи на фиска за болнични, но и ще генерира добавена стойност към брутния вътрешен продукт на държавата. НЗОК и допълнителните здравнозастрахователни фондове трябва доста по-бързо да осъзнават, че иновациите в медицината всъщност ще им спестяват финансов ресурс в утрешния ден. В този смисъл трябва и много да се ускори процесът на взимане на решение за реимбурсация на нововъведените диагностични и лечебни процедури. ЯМР изследването към днешна дата е типичен пример в обратната посока - месеци се чака направление за изследване по здравна каса.

Какви други нови технологии планирате да въведете?

Двете лечебни заведения на "Медикус Алфа" - диагностичен център и болница, се помещават в една сграда и работят в тясна синергия. Това позволява много бързо преминаване на границите между извънболнична и болнична дейност и обратно, което е голям плюс за ефективността на диагностично-лечебните процеси. За 2023 г. съм предвидил инвестиции в трето поколение апарат за хистоскенинг ТТ за биопсия на простата. Тази технология е най-точната и сигурна простатна биопсия и единствено клиника "Медикус Алфа" от 8 години я предлага в България. Ще въведем нови поколения ендоскопска операционна техника за хирургия, урология и ортопедия, иновативни лазерни и ултразвукови операционни апарати за лицево-челюстна и орална хирургия и дентална медицина, ще инвестираме в карбонови операционни маси, нови биохимични и имунологични анализатори в клиничната лаборатория.

Все още няма коментари
Нов коментар