🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо естетичните услуги в България се нуждаят от регулация

Липсата на ясни стандарти за квалификацията на специалистите, които ги прилагат, създава рискове за пациентите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"



Профил: Адвокат Мария Шаркова е управляващ съдружник в адвокатско дружество "Шаркова и партньори". Екипът на дружеството има дългогодишен опит в консултирането на лечебни заведения, неправителствени организации и пациенти и води успешно дела в сферата на здравеопазването. Адвокат Шаркова е специализирала в САЩ и е работила като стажант в Правната програма на Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в Атланта. В областта на медицинското право има множество краткосрочни обучения в Холандия, Испания и други европейски държави, докторант по гражданско право в УНСС.

Естетичните услуги, осигуряващи подобряване на външния вид, стават все по-популярни в България. Непрекъснато се предлагат нови услуги за борба със стареенето, както и за коригиране на различни по вид несъвършенства, чрез използване на инвазивни или неинвазивни методи. Заедно с нарастването на търсенето и предлагането обаче все повече се повдига въпросът за безопасността на клиентите и пациентите. Ако допреди няколко години основните оплаквания на пациентите бяха свързани най-често с пластично-възстановителната хирургия след поставяне на импланти в гърдите и липосукции, в последните години все повече се увеличава броят и видът на оплаквания от

усложнения след предоставяне на естетични услуги в областта на козметиката

и медицината: инфекции или алергични реакции след козметични процедури (пилинги, микроблейдинг); поставяне на хиалуронови филъри или различни видове конци; изгаряне след използване на апаратура за епилация; неправилно третиране на различни кожни образувания или премахване на татуировки. В същото време действащото ни законодателство не само не догонва разпространението на тези услуги, но не търпи никакво развитие в последните години.

Кои услуги са козметични и кои медицински?

Безопасното предоставяне на естетични услуги изисква да се определи кой може да ги предоставя и къде могат да бъдат извършвани. Тези въпроси не са формални, тъй като засягат професионалната квалификация на специалистите, както и изискванията към местата, на които се предоставят. Съвсем не е без значение дали ботулиновият токсин се поставя от лице без медицинско образование, което не познава анатомията на лицето, спецификите на кожата и медицинските противопоказания за прилагането му. Също така са налице различни изисквания към създаването и поддържането на козметични салони (където се предоставят немедицински естетични услуги) и лечебни заведения (където се извършват медицинските естетични услуги). Всички медицински естетични услуги следва да се извършват от медицински специалисти в лечебни заведения. Има няколко критерия, които при липса на детайлна регулация могат да очертаят граници между двата вида услуги: Цел на дейността: Cъглacнo лeгaлнaтa дeфиниция зa здpaвнa дeйнocт, пocoчeнa в Зaĸoнa зa здpaвнoтo ocигypявaнe (ЗЗO), здpaвнa дeйнocт e вcяĸa дeйнocт, нacoчeнa ĸъм oпaзвaнe, пoддъpжaнe и възcтaнoвявaнe нa здpaвeтo. Медицинската помощ пpeдcтaвлявa cиcтeмa oт диaгнocтични, лeчeбни, pexaбилитaциoнни и пpoфилaĸтични дeйнocти, ocигypявaни oт мeдицинcĸи cпeциaлиcти. Maĸap в зaĸoнoдaтeлcтвoтo дa ce изпoлзвaт мнoжecтвo пoнятия ĸaтo "здpaвнa дeйнocт", "мeдицинcĸa пoмoщ", "мeдицинcĸи ycлyги", cлeдвa дa ce имa пpeдвид, чe ce ĸacae вce зa мeдицинcĸи дeйнocти, нacoчeни ĸъм диaгнocтиĸa, лeчeниe, pexaбилитaция, пoддъpжaнe и възcтaнoвявaнe нa здpaвeтo. Eднa чacт oт ecтeтичнитe пpoцeдypи ce извъpшвaт имeннo c цeл диaгнocтиĸa (нaпpимep нa пeтнa, бeнĸи, paзшиpeни ĸaпиляpи, aĸнe), пpoфилaĸтиĸa (нa poзaцeя, aĸнe, ceбopeя) и лeчeниe (нa бeлeзи, aĸнe, ĸocoпaд), нo дpyги ca изцялo нacoчeни ĸъм пpeмaxвaнe нa пpизнaцитe нa cтapeeнe. Πocлeднитe дeйcтвитeлнo нe ca пaтoлoгия, изиcĸвaщa диaгнocтиĸa и лeчeниe, нo тoвa нe пpoмeня мeдицинcĸия xapaĸтep нa ycлyгитe, ĸoитo ce oĸaзвaт. Методи: Различните методи, които се използват при предоставяне на естетични услуги, също могат да са ориентир в разграничението им, но липсващата регулация създава и множество проблеми. Например една част от процедурите имат инвазивен характер, тъй като влизат в дефиницията, установена в Закона за здравето: това са всички диaгнocтични и лeчeбни инcтpyмeнтaлни мeтoди, пpи ĸoитo чpeз

нapyшaвaнe цeлocттa нa ĸoжaтa и лигaвицитe

или пpeз ecтecтвeни oтвъpcтия ce пpoниĸвa в чoвeшĸoтo тялo. Те могат да се извършват само от медицински специалисти, но често стриктното тълкуване на тази дефиниция води до абсурдни ситуации, тъй като дори почистването на лицето може да е свързано с нарушаване целостта на кожата например. От друга страна, възможно е използването на методи, които изискват по-дълбоко проникване в кожата (например поставяне на филър), но без този метод да е диагностичен или лечебен (както е в повечето случаи). В този случай няма ясно очертана граница между двата вида услуги и се срещат редица примери за "гранични" услуги: пилинги, микронийдлинг, някои видове мезотерапия, лазерни епилации и други. Липсата на ясна и точна регулация създава предпоставки за нарушаване на правото на сигурно и безопасно лечение за пациентите, ползващи тези услуги, поради риска от предоставянето им от

лица без необходимата професионална квалификация

или на места, които не гарантират нужната хигиена и оборудване при настъпване на усложнения. Същото се отнася при използването на лекарствени продукти и медицински изделия. Тук е важно да се отбележи, че лекарствени продукти могат да се предписват и прилагат от конкретни медицински специалисти. Така например козметиците нямат право да прилагат местни анестетици при извършване на микроблейдинг, но в практиката ми често срещам подобни случаи. Прилагането на тези лекарствени продукти без необходимите познания може да доведе до сериозни последици, най-често тежки алергични реакции, които козметиците нямат познанията и условията да копират своевременно.

Кой може да използва апаратура за естетични услуги?

Все по-често естетичните услуги включват използване на различна по вид апаратура, чрез която се премахват белези, татуировки, различни образувания, дори се променя контурът на лицето, забавя се стареенето или се премахват следите му. Правилното боравене с апаратурата е от изключителна важност, а най-честите усложнения са свързани с причиняване на изгаряне или загрозяване. Друг сериозен проблем е, че правилното използване на апаратурата изисква предварителна диагностика на кожата, преценка на противопоказанията и рисковете от дадена манипулация. Липсата на ясни стандарти по отношение на квалификацията създава рискове за пациентите. Така например в наредбата, уреждаща дейността на козметиците, е посочено, че при използване на преформирани физикални фактори (вид апаратура) козметикът следва да извършва тези услуги под контрола на лекар. В същото време наредбата нито дефинира преформирани физикални фактори, нито очертава какво следва да включва контролът - дали означава непосредствено наблюдение по време на процедурата, или включва единствено някакви предварителни или последващи указания.

Специалност по естетична медицина?

В номенклатурата на специалностите в България няма специалност по естетична медицина, поради което тези услуги се оказват от лекари с различни специалности: хирургия, кожни и венерически болести, акушерство и гинекология, анестезиология, лицево-челюстна хирургия, а дори от лекари по дентална медицина. Спецификата на тези услуги обаче изисква ясно дефиниране на специфичната квалификация на лекарите, които могат да извършват различните видове манипулации и дейности. Задължително при извършването на естетични дерматологични интервенции следва да се определи състоянието на кожата чрез снемане на анамнеза и при необходимост назначаване на лабораторни изследвания, да се извърши оценка на регенеративния потенциал на кожата (степента на риска на формирането на белезите), да се диагностицират различни възпалителни процеси - акне, розацея, атопичен дерматит, себореен дерматит, пиодермии, колагенози и други. Често пациентите, които се подлагат на естетични процедури, приемат различни медикаменти, като следва да се оцени влиянието им върху конкретната интервенция, както и влиянието на съпътстващите заболявания. В много случаи се налага пациентите да преминат през предварителна подготовка, преди да се подложат на желаната естетична манипулация. Или с други думи, не е достатъчно единствено да се владее дадена техника на инжектиране или да се познава правилното боравене с даден лазерен апарат, за да се осигури качествена медицинска помощ на пациентите, но са необходими задълбочени познания за правилното определяне на подходящата медицинска услуга, рисковете, които са й присъщи, и противопоказанията за прилагането й според индивидуалните особености на пациента. Без тази подготовка лекарят не може да съблюдава в пълен обем правото на пациента на информирано съгласие, гарантирано от чл. 88 и сл. от Закона за здравето, тъй като не може да предостави адекватна информация на пациента в посочените по-горе насоки. Нещо повече - при липсата на квалификация и задълбочени знания за спецификите на тази медицинска дейност съществува риск да бъде нарушено правото на пациента на безопасна медицинска помощ, гарантирано в чл. 86, ал. 1, т. 10 от ЗЗ. При подлагане на подобни естетични процедури, извършени без необходимата подготовка и диагностика, се стига и до тежки случаи като развитие на рак на кожата в резултат на неоценена бенка, премахната с лазер; до развитие на сепсис след мезотерапия на скалпа на пациент с лупус еритематозус. Не са редки и случаите на некрози и инфекции.

Проследяването на състоянието на пациентите,

подложили се на естетични интервенции в областта на дерматологията, налага наблюдение от специалист по кожни болести, който да реагира своевременно при настъпване на различни по вид усложнения. Описаните по-горе специфики на дейността предполагат извършването й от лекари, които притежават такава квалификация, която да гарантира в най-голяма степен осигуряването на качествена и безопасна медицинска помощ, оказана след изразяване на информирано съгласие от пациента. В тази връзка следва да се отбележи, че поради липса на правна регламентация на описаните по-горе медицински дейности те често се осъществяват и от лекари по дентална медицина. Действително лекарите по дентална медицина работят в областта на устната кухина, но това по никакъв начин не обяснява как поставянето на ботулинов токсин в зоната на челото например или поставяне на дермален филър или мезоконци се вмества в рамките на техните компетенции. Обстоятелството, че лекарите по дентална медицина работят в устната кухина на пациента, не им дава право например да осъществяват дейности от специалност УНГ, неврохирургия или други специалности с близка топографско-анатомична насоченост. Липсва каквато и да било медицинска аргументация, даваща основание да се твърди, че предоставянето на описаните естетични услуги от лекари по дентална медицина е безопасно за пациентите и ще осигури медицинска помощ с оптимално качество. Лекарите по дентална медицина не притежават нужната квалификация да оценят индивидуално състоянието на кожата на всеки пациент, да определят подходящата естетична процедура, да проследят състоянието на пациента след процедурата и да предприемат мерки за предотвратяване и лечение на настъпили нежелани реакции и усложнения.

Очертаните проблеми изискват бърза законодателна намеса, която да е насочена към осигуряване на качество и безопасност за клиентите и пациентите, използващи естетичните немедицински и медицински услуги. Необходима е ясна регламентация, която да разграничи немедицинските от медицинските услуги, както и да уреди компетентностите на козметиците и медицинските козметици. Особено важно е да се регламентират компетентностите на лекарите в рамките на различните специалности, включително чрез изменение на действащите медицински стандарти и приемането на нови.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • + 2

    Д-р Шаркова, колега, липсва СЪЩО и каквато и да било медицинска аргументация, даваща основание да се твърди, че предоставянето на описаните естетични услуги от лекари по дентална медицина е опасно за пациентите и не може да осигури медицинска помощ с оптимално качество.

    Като адвокат знаете, че всеки казус се отличава с конкретика. Затова дайте да не даваме...Или с др. думи - хайде да не генерализираме и да не превръщаме "лекарите по дентална медицина" в нещо като "не-лекари".

    Личните ми наблюдения са, че лекарите по дентална медицина ежедневно решават много по-сложни казуси от "...проследяване състоянието на пациента след процедурата (по "надуване" на "жуки" - бел. моя) и предприемане на мерки за предотвратяване и лечение на настъпили нежелани реакции и усложнения."

    Успокойте топката и относно законодателството de lege ferenda - като гледате качеството на законодателството по далеч по-важни и стратегически за БГ теми - държавен бюджет, избирателен закон, правосъдна реформа и др., мислите ли, че сме "опрели" до макрираните от вас законодателни промени?
    Знаете, че въпросът е риторичен. Както и знаете, че на мат'ряла не му пука.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    И много държа да знам как точно ще се определи кой може и кой не може? По какъв критерий? Ясно е по какъв. Ще има право да поставя филъри този, който... има най-силно лоби.

    Нередност?
Нов коментар