🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Иван Георгиев: Лъчелечението значително намалява риска от рецидив на рака

Облъчване със задържане на дишането е единственият метод, който предпазва сърцето

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Иван Георгиев е специалист лъчетерапeвт в Клиниката по лъчелечение и радиохирургия, "Аджибадем Сити клиник Младост", от юни 2016 г. Работил е в МБАЛ "Токуда", София, както и в СБАЛО, София. Завършил е медицина през 1996 г. в Медицинския университет - София. Придобил специалност по лъчелечение през 2002 г. Д-р Георгиев има клинични интереси в различни области на лъчелечението - високотехнологично лъчелечение с модулиран интензитет, в условията на контролирано дишане (тумори на бял дроб, медиастинум, рак на лявата млечна жлеза, тумори в черен дроб и в близост до диафрагмата и бъбреците), стереотактична радиохирургия, тумори на глава и шия, лъче- и химиотерапия и др. Член е на Европейската асоциация по терапевтична радиология и онкология (ESTRO), Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO), Гилдия на лъчетерапевтите в България, Българско научно дружество по медицинска онкология и др. Д-р Георгиев е автор на множество публикации и участия в български и международни научни събития.

Болезнено ли е лъчелечението при рак на гърдата? А при останалите локализации?

Еволюцията на човешкия вид не е довела до развитие на сетива, позволяващи да усетим йонизиращите лъчения, и пациентът не чувства болка по време на самото йонизиращо облъчване. С натрупване на дозата обаче е възможно да се появят различни лъчеви реакции - промени по кожата (зачервяване, лющене и разраняване). Тежестта на лъчевата реакция зависи до голяма степен от хигиенно-диетичния режим, който пациентите спазват - кожата трябва да бъде чиста и суха в периода на лъчелечение и да се избягват дезодоранти и парфюми в облъчваната област. Понякога се налага употребата на различи медикаменти, които лекуващият лекар подбира и предписва.

Искам да подчертая, че е от голямо значение и адекватното планиране и изпълнение на самото лъчелечение. Мога да дам за пример техниката за лъчелечение в условията на контролирано дишане, която сме въвели в нашата болница при рак на лява гърда. Метод, измислен да намали дозите в сърцето, белия дроб и дясната гърда. Лъчелечението със задържане на дишане е единственият метод, който действа с прецизна точност при насочване на лъчевите снопове и същевременно осигурява елиминиране на дозата в сърцето. Облъчването се прави при дълбоко вдишване. Дъхът се задържа за една минута, при което белият дроб се раздува и така отдалечава сърцето от гръдната стена. По команда от машина след тази минута пациентът възстановява нормалното си дишане и след почивка отново вдишва дълбоко. Тази процедура изисква синхронизирано действие от страна на експерт в Клиниката по лъчелечение и радиохирургия, както и от пациента. При други локализации, например тумори на глава и шия, болката е по-често срещан симптом, но също може да бъде значително намалена с подходящ хигиенно-диетичен режим и адекватно медикаментозно лъчелечение.
За много хора в думата "радиация" все още има нещо плашещо, въпреки че тя днес е много по-различна от лъчетерапията от преди пет години в България и има много голяма разлика с тази от преди десет години. Процедурите са значително по-щадящи и значително по-добре поносими. За щастие с приложение на модерните методи на лъчелечение процентът на тежки лъчеви усложнения намалява значително. Например модулирано по интензитет лъчелечение, което ние прилагаме, е по-прецизно, защото лъчението се насочва изцяло в тумора, като околните здрави тъкани са предпазени максимално.

Съветвам всички пациенти да разговарят с лекуващия си лекар преди започване на лъчетерапия и активно да се интересуват от потенциалните лъчеви реакции и мерките, които могат да вземат за профилактиката им.

От какво най-много се притесняват пациентите ви преди започването на курса, как им отговаряте?

Въпросите, които ми задават пациентите, са различни, но най-често ги интересувa защо се налага лъчелечение, когато хирургът е "изчистил" всичко по време на операцията? В последно време стремежът на хирурзите е да правят все по-щадящи и козметично приемливи операции. Наличието на остатъчен обем жлезна тъкан е предпоставка за рецидив на заболяването след известно време - дори в най-началните стадии при рака на гърдата. Лъчелечението значително намалява този риск.

Защо е необходимо да не се пропуска лъчетерапията?

Лъчелечението води до значително намаляване на риска от локален рецидив и увеличаване на общата преживяемост при пациентите. Тези резултати са доказали ползата от следоперативното лъчелечение, което се препоръчва при 95% от пациентите с рак на гърда по данни от световните клинични ръководства.

С какви допълнителни възможности разполагате?

В отделението по лъчелечение към "Аджибадем Сити клиник Младост" лекуваме пациенти с почти всички онкологични диагнози. Разполагаме с два линейни ускорителя True Beam, даващи възможност за изключителна прецизност и намаляване на дозата в околните здрави тъкани и органи. Единият от тях е със STX спецификации, насочени към формирането на малки, високофокусирани полета лъчение. Отделението е оборудвано и с модерна брахитерапевтична система за рак на простата, с която единствено в Клиниката по лъчелечение и радиохирургия се запазва простата и нейните основни функции.

Разбира се, при пациентките ни преобладават основно така наречените дамски локализации - рак на млечна жлеза, рак на маточната шийка и рак на маточното тяло, но напоследък зачестиха и останалите локализации - например рак на белия дроб, тумори на мозъка и т.н Освен техниките за лъчелечение в условията на контролирано дишане при рак на млечната жлеза в центъра преди няколко години отново въведохме техниката на интракавитарна брахитерапия при рак на маточната шийка - метод на избор за радикално лечение при пациентки с авансирало заболяване на всякъде по света. България в миналото беше една от страните с традиции в това лечение, но за съжаление в началото на хилядолетието методът беше изоставен в България и ние сме горди, че отново го възродихме. Прилагаме и техники за радиохирургия при мозъчни, чернодробни, костни, белодробни метастази, модулирано по интензитет лъчелечение при всички онкологични локализации, интерстициална брахитерапия при рак на простата.

В центъра се лекуват и много пациенти с бенигнени локализации - например доброкачествени мозъчни тумори, съдови малформации - в тези случаи лъчелечението е алтернатива на оперативната интервенция.

Какъв е вашият опит при лечение на рак на гърдата и какъв процент от вашите пациентки оздравяват окончателно и не са се връщали при вас през следващите пет години?

Лъчелечението намалява значително риска от локален рецидив и го свежда до около 1% в петгодишен период. Горе-долу такъв е и процентът и в нашата болница.

За съжаление поради факта, че в България пациентките се диагностицират в напреднали стадии, съществува и риск от прогресия на заболяването в област извън оперираната гърда - развитие на костни, белодробни, мозъчни, лимфни метастази. За съжаление част от пациентите, с които се виждаме отново, са при нас поради тази причина.

Понякога пациентите се уморяват и спират лечението си - лекарствено или лъчево, на даден етап и започват да прилагат някакви "алтернативни" методи на лечение. Това обикновено води до прогресия на заболяването и нова среща, вече при доста по-малък шанс за помощ на пациента.

Бих искал да добавя, че едно онкологично заболяване се лекува по-добре, ако бъде открито в начален стадий. В България напоследък се въведоха множество скринингови програми, такива по линия на здравната каса, както и по линия на частните центрове. Моят съвет е пациентите да се информират за възможностите за скрининг от личните си лекари или от профилирани специалисти, за да бъдат включени в такава програма. Съветът ми е да се възползват от скрининговите програми, защото само така имат шанс да бъдат диагностицирани в начален стадий, чието лечение би могло да бъде по-кратко и с по-големи шансове за успех.

Все още няма коментари
Нов коментар